«Μενδώνη, παραιτήσου». Με αυτό το σύνθημα δεκάδες καλλιτέχνες συγκεντρώθηκαν χθες έξω από το υπουργείο Πολιτισμού για να διαδηλώσουν κατά της Λίνας Μενδώνη.
Η συγκέντρωση διαμαρτυρίας με πανό πραγματοποιήθηκε στην οδό Μπουμπουλίνας από ηθοποιούς του ΣΕΗ και εργαζομένους στον οπτικοακουστικό χώρο, οι οποίοι ζήτησαν την άμεση παραίτηση της υπουργού Πολιτισμού, μετά μάλιστα και τη σύλληψη του πρώην καλλιτεχνικού διευθυντή του Εθνικού Θεάτρου Δημήτρη Λιγνάδη, που κατηγορείται για κατά συρροή βιασμούς ύστερα από τις μηνύσεις που έχουν κατατεθεί εναντίον του.
«Χθες υπήρξε μια αυθόρμητη προσέλευση έξω από το ΥΠΠΟ ανθρώπων που ζητάμε την αξιοπρέπεια του χώρου μας, ζητάμε, όπως γράφει το τεράστιο πανό μας, “ Μενδώνη παραιτήσου”» είπε ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Θεάματος Ακροάματος (ΠΟΘΑ) Κώστας Κεχαγιόγλου και συνέχισε: «Ζητάμε να υπάρχει υψηλή προστασία -νομική και ηθική- για όσους αποφασίζουν να καταγγείλουν φαινόμενα καταχρηστικής συμπεριφοράς, κακοποιητικές πράξεις. Η υπουργός Πολιτισμού και ο πρωθυπουργός ολιγώρησαν». Ανάμεσα στους συγκεντρωμένους υπήρξαν και αρκετά γνωστά ονόματα ηθοποιών, όπως ο Γιώργος Χρανιώτης, η Πηνελόπη Αναστασοπούλου, ο Μάριος Αθανασίου, ο Γιάννης Στάνκογλου και ο Κλέων Γρηγοριάδης, ο οποίος είναι και βουλευτής του ΜέΡΑ25».
Ο τελευταίος ανέφερε χαρακτηριστικά: «Είμαι εδώ για ευνόητους λόγους. Γιατί αυτή η υπουργός δεν έχει κανένα ηθικό δικαίωμα να παραμένει υπουργός. Μη σας πω για τον πρωθυπουργό»! Από την πλευρά του, ο ηθοποιός Μάριος Αθανασίου ανέφερε: «Είμαι εξαιρετικά χαρούμενος που βρέθηκαν τόσοι άνθρωποι για ένα κοινό αίτημα. Την κάθαρση καταρχήν, την αλλαγή και τη νέα σελίδα στον εργασιακό κλάδο. Έχω την εντύπωση ότι αχνοφαίνεται πως μάλλον θα καταφέρουμε να αλλάξουμε σελίδα και θα μπορέσουμε να βάλουμε τις βάσεις για το αύριο, όπως το θέλουμε εμείς. Λίγο πιο καθαρό, λίγο πιο δίκαιο, ισότιμο, με ισονομία και να έχουμε την άνεση να μπορούμε να κοιτάμε ο ένας τον άλλον στα μάτια πιο όμορφα».
Τέλος, ο Γιώργος Χρανιώτης σε δηλώσεις του κατά τη διάρκεια της διαμαρτυρίας είπε: «Είμαστε πάρα πολλοί άνθρωποι. Ξεκινάμε από αυτό για να δούμε πώς θα μπορέσει όλο αυτό το πράγμα να εξελιχθεί, να γιγαντωθεί και να πέσει φως σε κάτι το οποίο αξίζει να πέσει φως, που αφορά τις ζωές μας, τις ψυχές μας, όλων των ηθοποιών, όλων των καλλιτεχνών, όλων των ανθρώπων που έχουν ή δεν έχουν υποφέρει. Είμαστε όλοι μαζί σ’ αυτό το πράγμα και θέλουμε εξυγίανση».
Προκαλεί η Πελώνη! Η κυβέρνηση θεωρεί τη Μενδώνη απλώς μια… ατυχήσασα
Οργή προκάλεσε η απελπισμένη όσο και προκλητική προσπάθεια της αναπληρώτριας κυβερνητικής εκπροσώπου να παράσχει κάλυψη στη Λίνα Μενδώνη -και, κατά συνέπεια, στην κυβέρνηση-, στον απόηχο των τρομακτικών αποκαλύψεων για τον αρρωστημένο βίο του τέως καλλιτεχνικού διευθυντή του Εθνικού Θεάτρου Δημήτρη Λιγνάδη. Ούτε λίγο ούτε πολύ, η Αριστοτελία Πελώνη άφησε να εννοηθεί πως η υπουργός Πολιτισμού δεν είναι εξαπατημένη, αλλά απλώς… ατυχήσασα!
Κατά τη χθεσινή ενημέρωση των πολιτικών συντακτών η κυρία Πελώνη κράτησε αποστάσεις από τις δηλώσεις της Λίνας Μενδώνη, ωστόσο επιχείρησε να την υπερασπιστεί και το μόνο λάθος που της καταλόγισε ήταν ο… ατυχής επικοινωνιακός χειρισμός του θέματος! Σύμφωνα με την κυβέρνηση, η πρώτη ατυχία της υπουργού Πολιτισμού ήταν ότι χαρακτήρισε «επικίνδυνο άνθρωπο» τον μέχρι πρότινος «εκλεκτό» της. Οπως ανέφερε χαρακτηριστικά η κυβερνητική εκπρόσωπος, η έκφραση αυτή «ήταν ατυχής». Τόνισε μάλιστα ότι, αν ο συλληφθείς με την κατηγορία των βιασμών κατά συρροή Δημήτρης Λιγνάδης είναι πράγματι επικίνδυνος, θα το κρίνει η Δικαιοσύνη! Η δεύτερη… ατυχία της κυρίας Μενδώνη, κατά την Αριστοτελία Πελώνη, ήταν ότι δήλωσε «θύμα εξαπάτησης».
«Ένας… ατυχής επικοινωνιακός χειρισμός δεν συνιστά λόγο αποπομπής!» ανέφερε με έμφαση η κυβερνητική εκπρόσωπος, απαντώντας στην ερώτηση αν αποτελεί λόγο αποπομπής της κυρίας Μενδώνη το γεγονός ότι εξαπατήθηκε.
Πρόσθεσε, μάλιστα, ότι η κυβέρνηση στηρίζει την υπουργό Πολιτισμού, καθώς έχει επιδείξει σημαντικό έργο!
«Το τελευταίο διάστημα η ελληνική κοινωνία παρακολουθεί σοκαρισμένη μια σειρά από αποτρόπαιες πράξεις που έρχονται στο προσκήνιο μετά τις θαρραλέες καταγγελίες θυμάτων» ανέφερε η αναπληρώτρια κυβερνητική εκπρόσωπος, ενθαρρύνοντας όποιον έχει να καταγγείλει κάτι μεμπτό να μη φοβηθεί.
Ταυτόχρονα, επισήμανε ότι η χώρα χρειάζεται κώδικες δεοντολογίας, ένα πλαίσιο που θα αποτρέπει κάθε μορφής κακοποίηση και θα καλλιεργεί την κοινωνική συμβίωση με όρους αξιοπρέπειας:
«Η κυβέρνηση θα λάβει συνολικές πρωτοβουλίες προς αυτήν την κατεύθυνση. Ο πρωθυπουργός ήδη ζήτησε συζήτηση σε επίπεδο αρχηγών την Πέμπτη για όλα τα θέματα της επικαιρότητας με προεξέχον την ποιότητα του δημοσίου διαλόγου. Γιατί ένα πρόβλημα κοινωνικό κινδυνεύει να χάσει την ουσία του, να οδηγήσει σε πλαστούς διχασμούς και να εκτροχιάσει τον δημόσιο διάλογο. Αυτό πρέπει να το προλάβουμε. Και να αναλάβουν όλοι τις ευθύνες τους».
Την ώρα, πάντως, που η κυβέρνηση δηλώνει ότι δεν τίθεται καν θέμα «καρατόμησης» της υπουργού Πολιτισμού, αρχίζουν να φουντώνουν οι φωνές στο εσωτερικό της, οι οποίες ζητούν την παραίτησή της. Η ευρωβουλευτής Ελίζα Βόζεμπεργκ έγινε η πρώτη από τη Νέα Δημοκρατία που εξέφρασε δημόσια την άποψη ότι η υπουργός Πολιτισμού οφείλει να… διευκολύνει τον πρωθυπουργό, καθώς είναι δική της ευθύνη η επιλογή των προσώπων.
«Δεν είναι ευθύνη του πρωθυπουργού, αλλά του εκάστοτε υπουργού η επιλογή προσώπων» ανέφερε χαρακτηριστικά η κυρία Βόζεμπεργκ στο Θέμα 104,6, τονίζοντας ότι ο πολιτισμός είναι η «βιτρίνα» της χώρας μας.