Από το 1991 η Καμεράτα – Ορχήστρα των Φίλων της Μουσικής μάς ταξίδευε στις μελωδίες του Μπετόβεν, του Μπαχ, του Βιβάλντι, του Χέντελ, του Χάιντν και πιο σύγχρονων μουσουργών, συχνά υπό την καθοδήγηση διάσημων μαέστρων και με τη συμμετοχή ονομαστών σολίστ.
- Από την
Ιωάννα Τσέφλιου
Τα τελευταία πέντε χρόνια όμως η αγαπημένη ορχήστρα «φαλτσάρει», χωρίς διοίκηση, με εισαγγελική έρευνα για τα οικονομικά πεπραγμένα της, με τους μουσικούς της να πληρώνονται με «έναντι», χωρίς ασφάλιση και ένσημα, παρά την τελεσίδικη δικαστική απόφαση που τους δικαιώνει, ενώ η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη σφυρίζει αδιάφορα!
Το κακό άρχισε να φαίνεται τον Απρίλιο του 2015, όταν το διοικητικό συμβούλιο της ορχήστρας παραιτήθηκε δίχως να δώσει καμία εξήγηση στους οκτώ μόνιμους μουσικούς που την απαρτίζουν. Αν και την ευθύνη για τον διορισμό νέου Δ.Σ. έχει η κυβέρνηση, παρά τις προσπάθειες των μουσικών για συνεννόηση με το υπουργείο, η Καμεράτα παραμένει έκτοτε ακέφαλη.
Ομως ήδη πριν από την παραίτηση του Δ.Σ. οι μισθοί δεν καταβάλλονταν και οι μουσικοί αρκούνταν σε «έναντι», με αποτέλεσμα το 2014 να δηλώνουν ετήσιο εισόδημα μόλις 5.000 ευρώ! Παρ’ όλα αυτά, συνεχίζουν τις εμφανίσεις στην Ελλάδα και στο εξωτερικό ως η μοναδική ελληνική ορχήστρα που διαπρέπει διεθνώς! Τον Ιούνιο του 2018 τα μέλη της ορχήστρας συναντήθηκαν με την τότε υπουργό Πολιτισμού Λυδία Κονιόρδου και της εξέθεσαν τα προβλήματα.
«Η μη ύπαρξη Δ.Σ. έχει αποτέλεσμα την αδυναμία καταβολής οποιασδήποτε κρατικής και ιδιωτικής επιχορήγησης, και όχι μόνο. Από τον Απρίλιο του 2015, λόγω της μη καταβολής εκ μέρους της ορχήστρας των ασφαλιστικών εισφορών των μουσικών της, δεν έχουμε ιατροφαρμακευτική και συνταξιοδοτική κάλυψη εμείς και τα παιδιά μας» είχαν πει τότε, τονίζοντας ότι δεν έχουν χρήματα ούτε για να πάνε στη δουλειά τους!
Το υπουργείο διαβεβαίωσε ότι έχει δρομολογηθεί νομοθετική ρύθμιση για την οριστική επίλυση του θέματος της Καμεράτας, ανακοινώνοντας ότι «σχεδιάζεται η ένταξή της ως μουσικού σχήματος στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών».
Αυτό όμως δεν έγινε και στις 8 Ιουλίου 2018 οι μουσικοί έδωσαν συνέντευξη Τύπου, απευθύνοντας έκκληση στον Αλέξη Τσίπρα: «Αξιότιμε κύριε πρωθυπουργέ, βοηθήστε το “ελληνικό θαύμα” (“Neue Zurchner Zeitung”) και το “αντίδοτο εναντίον της ελληνικής κρίσης” (“Die Welt”, “Daily Telegraph”) να επιβιώσει! Σας παρακαλούμε θερμά στη διαμεσολάβησή σας. Κάθε μέρα που περνά οδηγούμαστε από την απόγνωση στον καλλιτεχνικό και τον εργασιακό μας θάνατο!» έγραφαν σε επιστολή τους.
Ωστόσο απάντηση δεν πήραν! Την επόμενη μέρα το υπουργείο ζήτησε την επέμβαση εισαγγελέα για τον οικονομικό έλεγχο της ορχήστρας, που ήδη είχε αρχίσει τον Ιούλιο του 2017, αλλά το πόρισμα των ελεγκτών… αγνοείται!
Τον Δεκέμβριο του 2019 ο δικηγόρος των μουσικών κατέθεσε επίσημο υπόμνημα στην υπουργό Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη (αριθμ. πρωτ. 14819), ζητώντας έγγραφη ενημέρωση σχετικά με το αποτέλεσμα του διαχειριστικού ελέγχου και της ποινικής διερεύνησης για τις ευθύνες των διοικούντων της Καμεράτας, αλλά και για τις ενέργειες του υπουργείου όσον αφορά τον διορισμό νέου Δ.Σ. Η υπουργός δεν απάντησε ποτέ!
Πλέον η κατάσταση έχει φτάσει στο απροχώρητο, καθώς τα δεδουλευμένα των μουσικών δεν καταβάλλονται, παρότι από τον Ιούνιο έχει εκδοθεί αμετάκλητη δικαστική απόφαση που τους δικαιώνει (823/2020)! Χρόνια τώρα αμείβονται με ελάχιστα «μαύρα», με συνέπεια να αντιμετωπίζουν σοβαρό πρόβλημα επιβίωσης τόσο οι ίδιοι όσο και η Καμεράτα, για την οποία δεν φαίνεται βιώσιμη λύση στον ορίζοντα. «Το δικαστήριο μας δικαίωσε και η απόφασή του κατατέθηκε στο ΙΚΑ τον περασμένο Ιούνιο. Ομως δεν έχει αποδώσει ακόμη τα ανάλογα ένσημα στη μερίδα μου, ως οφείλει, με αποτέλεσμα να παραμένω ανασφάλιστος!» λέει ο Ηλίας Σακαλάκ, εκ των ιδρυτικών στελεχών της Καμεράτας.
Ο τσελίστας, ο οποίος ήταν εκπρόσωπος των μουσικών της Καμεράτας στις προσπάθειες για επίλυση των προβλημάτων, σταμάτησε να συμμετέχει σε συναυλίες από τον Ιούλιο του 2018. «Δεν ήθελα να εισπράττω “μαύρα” χρήματα ως “αμοιβή”, δίχως ένσημα και δίχως να μπορώ να τα δηλώσω στο κράτος, ως όφειλα ως νομιμόφρων πολίτης. Καμία απολύτως ακρόαση δεν έγινε από άλλη ορχήστρα, ώστε να διεκδικήσω μια θέση που θα μου επέτρεπε να μπορώ να επιβιώσω έως ότου διευθετηθεί το καθεστώς στην Καμεράτα, με αποτέλεσμα ο κόπος τόσων δεκαετιών να μετατραπεί σε ιδιωτική ενασχόληση στο σπίτι μου. Εδώ και μεγάλο διάστημα ζω με δανεικά, προσπαθώντας να επιβιώσω, αποδίδοντας κανονικά τους φόρους μου στο κράτος, όντας όμηρος της κατάστασης» αποκαλύπτει.
Ο Ηλίας Σακαλάκ παραμένει στέλεχος της Καμεράτας, καθώς η ορχήστρα λειτουργεί κανονικά και δεν έχει απολυθεί. Αυτό όμως σημαίνει ότι δεν μπορεί να διεκδικήσει επίδομα ανεργίας! «Λόγω μη ύπαρξης νέου Δ.Σ., δεν μπορώ να διεκδικήσω άμεσα τα δεδουλευμένα μου (περίπου 100.000 ευρώ) από την Καμεράτα. Ταυτόχρονα απορρίπτεται κάθε αίτησή μου για οποιοδήποτε επίδομα (κορονοϊού, θέρμανσης, επίδομα καλλιτεχνών κ.λπ.)» τονίζει, περιγράφοντας έναν κλιμακούμενο εφιάλτη που βιώνει όλα αυτά τα χρόνια, και συμπληρώνει: «Οι προσπάθειές μου για εξεύρεση οποιασδήποτε εργασίας απέβησαν μάταιες τόσο λόγω της γενικής κατάστασης όσο και της ηλικίας μου, καθώς είμαι πλέον 60 ετών»!