«Σμύρνη αγαπημένη» η παράσταση που θα σκηνοθετήσει και θα πρωταγωνιστεί, με θέμα της τη χρυσή εποχή της πόλης
Υστερα από τρία χρόνια έρευνας και σκληρής δουλειάς η Μιμή Ντενίση είναι έτοιμη να παρουσιάσει ακόμη ένα σημαντικό και πολυπρόσωπο ελληνικό θεατρικό έργο, εμπνευσμένο αυτή τη φορά από τη Σμύρνη. Η δημοφιλής πρωταγωνίστρια ανεβάζει τον Οκτώβριο στο θέατρο του Ιδρύματος Μείζονος Ελληνισμού την παράσταση με τίτλο «Σμύρνη αγαπημένη», που αναφέρεται στη χρυσή εποχή της κοσμικής πόλης, την εποχή που ήταν για όλους το μαργαριτάρι της Ανατολής.
Η ίδια, εκτός από το ότι έχει βάλει τη σφραγίδα της στο κείμενο και στη σκηνοθεσία, ενσαρκώνει την αριστοκράτισσα Φιλιώ, ενώ στο πλευρό της βρίσκονται ο Κώστας Βουτσάς, που παίζει τον φανατικό Ελληνα και βενιζελικό πατέρα της, ο Δημήτρης Μακαλιάς στον ρόλο του γιου της και ο πρόεδρος του «Νησιού» Τάσος Νούσιας, που υποδύεται έναν Τούρκο και ανεκπλήρωτο έρωτα της ηρωίδας. Ενδιαφέρον παρουσιάζει το γεγονός ότι στη σκηνή θα δούμε και τη Νατάσα Θεοδωρίδου να ερμηνεύει σμυρναίικα τραγούδια, με τη συνοδεία της γνωστής ορχήστρας Εστουδιαντίνα.
Στο έργο, η πλοκή του οποίου ξεκινάει το 1914, όταν η Σμύρνη ζούσε ανέμελα και πλούσια χρόνια και τίποτα δεν έδειχνε ότι οκτώ χρόνια αργότερα θα ερχόταν η αναπάντεχη καταστροφή της, οι ήρωες της ιστορίας ξετυλίγουν μοναδικές στιγμές προσωπικής ακμής και ξενοιασιάς. Ο θεατής παρακολουθεί τις ιδιαίτερες σχέσεις που διατηρούν δύο οικογένειες Σμυρνιών της ανώτερης τάξης, την αρμονική συνύπαρξή τους με Τούρκους και Λεβαντίνους, τους ανεκπλήρωτους και απαγορευμένους έρωτες ανάμεσα στις διαφορετικές φυλές που κυριαρχούν στην πόλη, τα γλέντια τους, τα τραγούδια, τα όνειρά τους. Επιβλητικά είναι και τα ιστορικά γεγονότα που επηρεάζουν τη ζωή όλων ερήμην τους, από τον ερχομό των Ελλήνων ως ελευθερωτών μέχρι την καταστροφή της μοναδικής πόλης και την αναγκαστική μετανάστευση. Μέσα από την ιστορία της οικογένειας ξετυλίγεται και η ευρύτερη ιστορία της Σμύρνης.
Θα πρέπει να τονίσουμε ότι είναι η πρώτη φορά που γράφεται θεατρικό έργο για τη Σμύρνη και την ιστορία της. «Πρόκειται για ένα συγκλονιστικό θέμα, το οποίο για λόγους πολιτικών ισορροπιών “θάφτηκε”, μια και από το ’22 έχει να γραφτεί σχετικό έργο, κάτι που με ενοχλούσε. Επί τρία χρόνια έκανα ενδελεχή έρευνα μελετώντας βιβλία και εφημερίδες της εποχής και ανακαλύπτοντας συγκλονιστικά στοιχεία, τα οποία γίνονται γνωστά στο ευρύ κοινό για πρώτη φορά μέσα από το έργο» υποστηρίζει η Μιμή Ντενίση, η οποία χρησιμοποίησε πολλές και διαφορετικές πηγές, όπως είναι οι μαρτυρίες Μικρασιατών, Λεβαντίνων, Αμερικανών και Τούρκων.
Οι συντελεστές και η Νατάσα Θεοδωρίδου
Το κείμενο και η σκηνοθεσία είναι της Μιμής Ντενίση, τα σκηνικά και κοστούμια του Γιώργου Πάτσα, τη μουσική και τις ενορχηστρώσεις έχει αναλάβει ο Ανδρέας Κατσιγιάννης της Εστουδιαντίνα, οι κινηματογραφικές προβολές φέρουν την υπογραφή του Χρήστου Δήμα και οι χορογραφίες της Μάρως Μαρμαρινού.
Στην παράσταση, εκτός από τη Μιμή Ντενίση και τους αγαπημένους ηθοποιούς που προαναφέραμε, πρωταγωνιστούν επίσης ο Μιχάλης Μητρούσης, στον ρόλο του πατέρα του Τούρκου αγαπημένου της Φιλιώς, η Χριστίνα Αλεξανιάν, που ενσαρκώνει μια Αρμένισσα η οποία επέζησε από τη γενοκτονία, ο Κρατερός Κατσούλης, ως γαμπρός της πρωταγωνίστριας, η Κατερίνα Γερονικολού που θα παίξει την κοπέλα του γιου της Φιλιώς και πολλοί άλλοι.
Οσο για τη Νατάσα Θεοδωρίδου, θα υποδυθεί τη Σμυρνιά τραγουδίστρια Φωτεινή. «Ο μαέστρος της Εστουδιαντίνας μού πρότεινε τη Νατάσα. Τη γνώριζα λίγο, θεωρούσα όμως πάντα ότι είναι η καλύτερη λαϊκή φωνή της εποχής μας, γι’ αυτό και χαίρομαι που της δίνεται η ευκαιρία να κάνει μαζί μας κάτι το διαφορετικό. Μεταξύ μας υπήρχε αμέσως χημεία, αφού η τραγουδίστρια είναι ένας ντόμπρος άνθρωπος που απεχθάνεται τις δηθενιές ακριβώς όσο κι εγώ. Διαισθάνομαι ότι θα είναι πολύ καλή στο θέατρο, ένα μεγάλο συν για την παράσταση, αλλά και η παράσταση για την ίδια» λέει η κυρία Ντενίση για την τραγουδίστρια.
Αλκίνοος Μπουνιάς