Φουντώνει το κύμα οργής στην Κύπρο για το τραγούδι «El diablo», που θα ταξιδέψει με τη φωνή της Ελενας Τσαγκρινού στη Eurovision!
Στην αρχή χριστιανικές ομάδες ζητούσαν μέσα από τα social media να ξεσηκωθεί ο κόσμος, προκειμένου να ακυρωθεί η συμμετοχή της Κύπρου στον ευρωπαϊκό διαγωνισμό τραγουδιού. Επειτα υπήρξαν απειλητικά τηλεφωνήματα από αγνώστους στο κανάλι ΡΙΚ, οι οποίοι απειλούσαν ότι θα έκαιγαν το κτίριο στο οποίο στεγάζεται ο σταθμός. Παρά τις διευκρινίσεις που έδωσε το κανάλι, το περασμένο Σάββατο ένας άνδρας κατάφερε να εισέλθει στο προαύλιο του καναλιού για να διαμαρτυρηθεί! Και τώρα «έσκασε» η ανακοίνωση της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Κύπρου, μέσα από την οποία εκφράζει την απογοήτευσή της για το γεγονός ότι η Κύπρος θα εκπροσωπηθεί στη Eurovision με ένα τραγουδι που φέρει τον τίτλο «El Diablo».
Στη συγκεκριμένη ανακοίνωσή της η Ιερά Σύνοδος καλεί την κυπριακή κυβέρνηση να μεριμνήσει για την ακύρωση της επιλογής του τραγουδιού! Επίσης, οι επικεφαλής της Εκκλησίας της Κύπρου εξέφρασαν τη δυσαρέσκειά τους για τη στάση του Δ.Σ. του ΡΙΚ και των άλλων ιθυνόντων, «οι οποίοι, αντί να συμβάλουν στην προώθηση των δικαίων του λαού μας και στην προβολή των αιτημάτων του για ελευθερία και κατίσχυση των ηθικών αξιών μέσω οποιουδήποτε προσφερόμενου διεθνούς βήματος, προέκριναν την παγκόσμια γελοιοποίησή μας με την παρουσίαση της διακήρυξης ότι παραδίδουμε τον εαυτό μας στον διάβολο και ότι προάγουμε με τον τρόπο αυτό τη λατρεία του».
Η ανακοίνωση, μεταξύ άλλων, τονίζει ότι «πρόκειται ουσιαστικά για την εξύμνηση μιας μοιρολατρικής υποταγής και παράδοσης του ανθρώπου στην εξουσία του διαβόλου».
Οσον αφορά τη μεταφορική ερμηνεία του τραγουδιού που έχει δοθεί από τους υπευθύνους του ΡΙΚ, η Ιερά Σύνοδος επισημαίνει ότι αυτή ουδόλως αντικατοπτρίζει το προκλητικό και απαράδεκτο περιεχόμενο των στίχων, «το οποίο δεν παύει να εκπροσωπεί μια θλιβερή υποκουλτούρα, ανάξια του πολιτισμού και των αξιών του λαού μας, και αντιστρατεύεται τις ελληνικές και ορθόδοξες παραδόσεις του».
Η ανακοίνωση επισημαίνει πως «υπό οποιαδήποτε οπτική γωνία και με οποιεσδήποτε επεξηγήσεις κι αν δούμε τους στίχους του τραγουδιού, αυτοί δεν στέλνουν τα καταλληλότερα μηνύματα που θα έπρεπε να σταλούν από μια ημικατεχόμενη πατρίδα, που αγωνίζεται για απελευθέρωση και αποτροπή της πλήρους υποδούλωσής της».
Kάλεσμα στον λαό
«Με ορατό τον κίνδυνο της προκλητικής βουλιμίας των κατακτητών Τούρκων και προβάλλοντας το μεγαλείο της διακοσιοστής επετείου από την Εθνική Παλιγγενεσία», η Εκκλησία καλεί τον λαό «να παραμείνει προσηλωμένος στις εθνικές και θρησκευτικές αξίες του μεγαλειώδους Αγώνα του 1821, να κρατήσει ακράδαντη την προσήλωσή του στην πίστη των πατέρων του, δεδομένο το οποίο τον διαφύλαξε μέχρι σήμερα». Η Ιερά Σύνοδος υποστηρίζει ότι καθημερινά «γινόμαστε δέκτες σωρείας αντιδράσεων από χιλιάδες συνανθρώπους μας», οι οποίοι εκφράζουν «τη δικαιολογημένη δυσαρέσκειά τους για το εν λόγω τραγούδι, όπως και για τον τρόπο επιλογής του».
Μάλιστα, σημειώνει ότι καταξιωμένοι μουσικοί του τόπου έχουν ήδη εκφράσει την αντίθεσή τους, «γεγονός το οποίο -χωρίς εμείς να το προκαλέσουμε- προσέκρουσε στην ορθόδοξη αυτοσυνειδησία και αξιοπρέπεια του λαού μας, ο οποίος με το αλάθητο κριτήριό του το απέρριψε χωρίς προϋποθέσεις».
Tέλος, οι ιεράρχες στην Κύπρο καλούν την κυβέρνηση να μεριμνήσει για την ακύρωση της επιλογής του συγκεκριμένου τραγουδιού και για την αντικατάστασή του με άλλο, «το οποίο να εκφράζει την Ιστορία, τον πολιτισμό, τις παραδόσεις και διεκδικήσεις μας».
Ο δεσπότης Μόρφου «απασφάλισε»
Ο μητροπολίτης Μόρφου κ. Νεόφυτος δεν στάθηκε μόνο στην ανακοίνωση της Ιεράς Συνόδου, αλλά προχώρησε και σε μια εκτενή αναφορά στην παραβολή του Ασώτου και στην ιστορία της Κύπρου.
«Το μόνο νησί που ήρθε η Παναγία ήταν η Κύπρος» ανέφερε, μεταξύ άλλων, ο μητροπολίτης και συνέχισε: «Αυτά τα ξέρουμε; Γιατί σήμερα η Νέα Τάξη Πραγμάτων και η νέα εποχή θέλουν να τα ξεχάσουμε και εκμεταλλεύονται την αδυναμία των ανθρώπων. Αυτοί θέλουν να κάνουν τα αφύσικα – φυσικά, και τα ανώμαλα – ομαλά». Ο μητροπολίτης Μόρφου πρόσθεσε: «Πρώτα στις Βρυξέλλες και μετά οι φωστήρες οι δικοί μας εδώ». Επίσης, έκανε λόγο για σχισματική και αιρετική Ευρώπη «της αθεΐας, των μασόνων και των εωσφοριστών».
Εωσφορικές δυνάμεις
Οπως τονίζει, «οι περισσότεροι των Ευρωπαίων σήμερα κυβερνούν με εωσφορικές, δαιμονικές δυνάμεις. Πρώτα υποτάχθηκαν εκείνοι σε σατανολατρίες και μυστικές τελετές και τώρα θέλουν να υποτάξουν ύπουλα και εμάς και να μας παρουσιάσουν ότι ο δαίμονας είναι κάτι καλό και να τον αγαπήσουμε και αυτόν! Μέχρι και τραγούδι τού έκαναν τώρα. Ποιο νησί και ποια χώρα θα στείλουν στη Eurovision όχι τραγούδι για τον Χριστό, όχι για τον αρχαίο ελληνικό πολιτισμό -που είναι κομμάτι της ζωής μας-, όχι για τον έρωτα της Αφροδίτης -που και αυτός είναι κομμάτι της ζωής, γιατί ο Θεός έβαλε την ερωτική διάθεση στον άνθρωπο-, όχι… Να ερωτευτούμε τον δαίμονα, λέει, να δώσουμε την καρδιά μας στον δαίμονα, λέει το τραγούδι. Και αυτό το τραγούδι οι φωστήρες του ΡΙΚ, που τους διόρισε η κυβέρνηση, επέλεξαν για να εκπροσωπήσει ποια; Τη νήσο των αγίων. Ακουσον άκουσον…»