Ακόμη ένας επιστήμονας τάσσεται κατά του lockdown, όπως εφαρμόζεται, αφού φαίνεται ότι έχει χαθεί ο έλεγχος. Συγκεκριμένα, ο καθηγητής Ιατρικής του πανεπιστημίου της Γενεύης Μανώλης Δερμιτζάκης τόνισε ότι η χώρα μας δεν πάει καλά στη διαχείριση της πανδημίας του κορονοϊού, πρόσθεσε ότι τα μέτρα που έχουν επιβληθεί φέρνουν επί της ουσίας αντίθετα αποτελέσματα και πρότεινε χαλάρωση των μέτρων.
«Η πανδημία έχει ξεφύγει, επειδή όλα είναι κλειστά. Επειδή έχει γίνει περιορισμός όλων των δραστηριοτήτων, ο κόσμος βρίσκει διεξόδους σε δραστηριότητες σε μη συντεταγμένο περιβάλλον, με αποτέλεσμα τη μετάδοση του ιού. Στις υπόλοιπες χώρες υπάρχει περιορισμός μέτρων, αλλά οι δραστηριότητες έχουν διοχετευτεί σε χώρους όπου οι πολίτες είναι ασφαλείς και ελεγχόμενοι» διευκρίνισε ο κ. Δερμιτζάκης μιλώντας σε τηλεοπτική εκπομπή.
Ο καθηγητής Ιατρικής του πανεπιστημίου της Γενεύης πρότεινε ένα άνοιγμα που θα βοηθήσει στο να συγκρατήσουμε τα κρούσματα, αν όχι να τα μειώσουμε, και υποστήριξε πως μπορεί να ανοίξουν κάποιες δραστηριότητες με αυστηρό έλεγχο, όπως το λιανεμπόριο με τη μέθοδο του click away, η εστίαση με εξωτερικούς χώρους και τα σχολεία με πολλά τεστ. Παράλληλα διευκρίνισε ότι τα κυλιόμενα lockdowns, τύπου ακορντεόν, διογκώνουν το πρόβλημα, καθώς δημιουργούν τεράστια αβεβαιότητα στον κόσμο και τον κάνουν να αισθάνεται ότι δεν υπάρχει έλεγχος.
«Όταν περιορίζεις την ελευθερία πάρα πολύ και για πολύ καιρό, αυτά είναι τα αποτελέσματα» εξήγησε και υποστήριξε επίσης πως αυτό που πρέπει να γίνει είναι είτε ένα πολύ ισχυρό lockdown δύο εβδομάδων, είτε άνοιγμα των δραστηριοτήτων και εφαρμογή ενός εναλλακτικού πλάνου.
Υπέρ της αλλαγής στρατηγικής στο θέμα των μέτρων έχουν εκφραστεί τον τελευταίο καιρό αρκετοί επιστήμονες, καθώς η χώρα έχει μπει στον πέμπτο μήνα του lockdown και η επιδημιολογική εικόνα παραμένει στο «κόκκινο».