Ο «Ταξιτζής» πήρε κούρσα τον «Ξένο» για τον… Παράδεισο! Ο Τάκης Μουσαφίρης, ένας από τους σπουδαιότερους δημιουργούς στην ιστορία του ελληνικού λαϊκού τραγουδιού, άφησε χθες την τελευταία του πνοή σε ηλικία 84 ετών.
Οι πρώτες πληροφορίες που κυκλοφόρησαν συνέδεσαν τον θάνατό του με τη νόσο Covid-19, από την οποία είχε προσβληθεί, αλλά η οικογένειά του το διέψευσε. «Θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε ότι ο Τάκης Μουσαφίρης είχε αναρρώσει ήδη εδώ και μία εβδομάδα από τον κορονοϊό, αλλά, δυστυχώς, νικήθηκε από την αρρώστια που τον ταλαιπώρησε το τελευταίο εξάμηνο» αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση των δικών του ανθρώπων στα social media, με ανθρώπους από το περιβάλλον του δημιουργού να συμπληρώνουν στα σχόλιά τους ότι νικήθηκε από τον καρκίνο.
Ο Τάκης Μουσαφίρης συνεργάστηκε με μια… στρατιά μεγάλων ερμηνευτών: από τον Στράτο Διονυσίου, τον Δημήτρη Μητροπάνο και τη Ρίτα Σακελλαρίου μέχρι τον Μιχάλη Μενιδιάτη, τη Πίτσα Παπαδοπούλου και τον Τόλη Βοσκόπουλο. Γεννημένος στα Γιάννενα ο Παναγιώτης, όπως ήταν το βαφτιστικό του όνομα, άρχισε να έλκεται από τους ήχους σε πολύ μικρή ηλικία, και οι γονείς του τού αγοράσαν μια κιθάρα.
Οι μελωδίες του
«Ακουγα να παίζει πιάνο μια γειτόνισσα και προσπαθούσα να μάθω τους τόνους. Μετά προσπαθούσα να κουρδίσω την κιθάρα ακούγοντας τα κουδούνια των προβάτων» είχε πει ο ίδιος σε συνέντευξή του.
Ωστόσο, οι μελωδίες τον μάγεψαν περισσότερο ένα καλοκαίρι που βρέθηκε για διακοπές στο χωριό του πατέρα του, τους Καλαρρύτες. «Δεν υπήρχαν τότε αυτοκίνητα. Πηγαίναμε παντού με τα μουλάρια περνώντας μέσα από τα έλατα. Ξαφνικά, ακούω θαυμάσιες μελωδίες στα αυτιά μου. Δεν ξέρω από πού προέρχονταν. Ηταν ένα παραδείσιο, παράξενο πράγμα. Τελικά αντιλήφθηκα ότι όλες αυτές οι μελωδίες προέρχονταν από τα πέταλα των αλόγων. Ετσι έγραψα τις πρώτες μου μελωδίες. Αργότερα εμπνεύστηκα από τα κουδούνια των προβάτων» είχε αναφέρει στην ίδια συνέντευξή του.
Οι πρώτες του δουλειές στην Αθήνα ήταν σε μικρά ταβερνάκια και μπουάτ της Πλάκας. Επαιζε κιθάρα, μπουζούκι και παράλληλα έγραφε μελωδίες και στίχους. Οπως είχε παραδεχτεί ο ίδιος, τις περισσότερες φορές άκουγε μια φωνή, «πατούσε» πάνω σε αυτή και έγραφε το τραγούδι που της ταίριαζε.
Συνεργασίες
Μερικά από τα μεγαλύτερα σουξέ του τα έδωσε σε καλλιτέχνες που μεσουρανούσαν τη δεκαετία του ’70. Ενας από αυτούς ήταν ο Δημήτρης Μητροπάνος. «Κάνε κάτι να χάσω το τρένο», «Πες μου πού πουλάν’ καρδιές», «Σε μια στοίβα καλαμιές», «Χιονάνθρωπος» είναι μερικά από τα τραγούδια που συνέδεσαν καλλιτεχνικά τους δύο άνδρες. «Οταν έγραφα ένα τραγούδι, έγραφα μια ιστορία για τον κάθε καλλιτέχνη, κυρίως βιωματική. Με ενέπνεε ο καθένας διαφορετικά» είχε δηλώσει κάποτε για τις συνεργασίες του.
Τη δεκαετία του ’80 έδωσε τεράστιες επιτυχίες στον Στράτο Διονυσίου, ο οποίος χάρη στον Τάκη Μουσαφίρη έκανε τότε μια νέα καριέρα τραγουδώντας τα διαχρονικά κομμάτια «Ο ταξιτζής», «Εγώ ο ξένος», «Ενα λεπτό περιπτερά», «Εγώ να δεις».
Πολύ μεγάλη επιτυχία σημείωσε και το καλλιτεχνικό πάντρεμα του δημιουργού με την Πίτσα Παπαδοπούλου, η οποία έχει δηλώσει για εκείνον: «Αν δεν ήταν ο Μουσαφίρης, εγώ θα ήμουν απλά μια τραγουδίστρια που ίσως να μη με ήξερε κανείς σήμερα». Η κηδεία του Τάκη Μουσαφίρη θα τελεστεί το Σάββατο στα Ιωάννινα.