Ο πρίγκιπας της Ουαλίας Κάρολος ήταν αυτός που έκλεψε την παράσταση τόσο στα εγκαίνια της Εθνικής Πινακοθήκης, όπου στάθηκε με δέος μπροστά στα έργα των Ελλήνων εικαστικών, όσο και στο Προεδρικό Μέγαρο με αυτό το πολύ ζεστό «Ζήτω η Ελλάς», με το οποίο έκλεισε την ομιλία του και συγκίνησε τους πάντες.
- Από την Βίβιαν Μπενέκου
Κι όλα αυτά, παρουσία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, της Προέδρου Κατερίνας Σακελλαροπούλου, του Ρώσου πρωθυπουργού Μιχαήλ Μισούστιν και της Γαλλίδας υπουργού Αμυνας Φλοράνς Παρλί.
«Χαίρε, ω χαίρε, ελευθεριά. Ζήτω η Ελλάς» αναφώνησε ο Κάρολος τιμώντας τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση στο επίσημο δείπνο που δόθηκε προς τιμήν του αλλά και των άλλων προσκεκλημένων, οι οποίοι γεύτηκαν κατενθουσιασμένοι τα πιάτα του σεφ Λευτέρη Λαζάρου.
«Η Ελλάδα είναι η πατρίδα του παππού μου και ο τόπος γέννησης του πατέρα μου πριν από σχεδόν 100 χρόνια, στην εκατονταετηρίδα της Ελληνικής Επανάστασης» είπε ο διάδοχος του βρετανικού θρόνου, θέλοντας να αναδείξει τους ιδιαίτερους δεσμούς που τον συνδέουν με την Ελλάδα και τους Ελληνες, ενώ στα social media σχολιάστηκε και το σαρδάμ του, όταν αποκάλεσε την Μπουμπουλίνα… Μπουλουμπίνα.
Λίγη ώρα πριν στην Εθνική Πινακοθήκη ο ίδιος στάθηκε κι απόλαυσε τον πίνακα «Το στρατόπεδο του Καραϊσκάκη» του Θεόδωρου Βρυζάκη, όπου απεικονίζονται ο Καραϊσκάκης, ο Μακρυγιάννης καθώς και ο Σκοτσέζος συνταγματάρχης Τόμας Γκόρντον, ο Αγγλος ναύαρχος Φρανκ Αμπνεϊ Χέιστινγκς και Βαυαροί αγωνιστές. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θέλησε να υποδείξει στον Κάρολο αυτή τη λεπτομέρεια, δείχνοντάς του τη σημασία των ξένων συμμάχων στον ελληνικό αγώνα.
Αλλωστε ο πρωθυπουργός στην ομιλία του εκεί δήλωσε: «Οι απλοί άνθρωποι έκτισαν τη σύγχρονη Ελλάδα. Με κόπο, δάκρυα, ιδρώτα, και συχνά αίμα, αλλά πάντοτε με ελπίδα».