«Η ζωή στο νησί δεν είναι εύκολη υπόθεση», «Παλεύεις καθημερινά για τα αυτονόητα», «Τρέμω στην ιδέα μην πάθω κάτι εγώ ή οι γονείς μου», «Ζητάμε έναν γιατρό να μας προστατεύει», «Εναν γιατρό ήρωα»…
Με αυτά τα λόγια που ακούγονται μέσα από ένα συγκινητικό βίντεο οι κάτοικοι της Σύμης επιχειρούν να ευαισθητοποιήσουν την Πολιτεία για να προσλάβει επιτέλους έναν γιατρό που να φροντίζει τις 3.500 ψυχές που διαμένουν στο ακριτικό νησί.
Ο δήμαρχος του νησιού των Δωδεκανήσων Λευτέρης Παπακαλοδούκας, εκτός από τα καθήκοντά του στην Αυτοδιοίκηση, εκτελεί και χρέη… οδηγού ασθενοφόρου! Οπως εξηγεί στην «Espresso», το κόστος που απαιτείται κάθε φορά για τις διακομιδές ασθενών με ελικόπτερα Super Puma της Πολεμικής Αεροπορίας είναι μεγαλύτερο από αυτό της πρόσληψης ενός παθολόγου.
«Όταν η θάλασσα είναι φουρτουνιασμένη, καλώ τον υπουργό ή τον υφυπουργό Εθνικής Αμυνας να σηκώσουν Super Puma. Πριν από μία εβδομάδα ένας 50χρονος εκπαιδευτικός υπέστη έμφραγμα και λίγη ώρα αργότερα ένας άλλος κάτοικος έσπασε τη λεκάνη του. Χρειάστηκαν, λοιπόν, δύο αεροδιακομιδές σε μία ημέρα. Αν υπολογίσετε τα έξοδα, θα διαπιστώσετε ότι η πρόσληψη ενός γιατρού μάς συμφέρει καλύτερα όλους» λέει και διερωτάται: «Είναι δυνατόν το κράτος να δαπανά τόσα χρήματα μόνο για πρόσληψη 30 λιμενικών στη Σύμη και 30 αστυνομικών και να μην υπάρχει γιατρός;»
Όπως εξηγεί, ο δήμος του νησιού διατίθεται να δώσει επιπλέον κίνητρα σε όποιον γιατρό αναλάβει τη διεύθυνση του ιατρείου, παρέχοντάς του δωρεάν στέγη και τροφή.
«Το κράτος δεν τους δίνει κανένα κίνητρο. Θα μπορούσαν οι γιατροί που στελεχώνουν απομακρυσμένα νησιά να έχουν είτε οικονομικά κίνητρα είτε άλλης φύσης, όπως είναι για παράδειγμα η πρόσληψή τους σε νοσοκομείο της επιλογής τους μετά από μια τριετή ή πενταετή θητεία στα απομακρυσμένα νησιά» προτείνει.
Οι περιπτώσεις που κινδύνεψαν να χάσουν τη ζωή τους κάτοικοι της Σύμης εξαιτίας αναμονής που έφτασε ακόμη και τις 13 ώρες είναι πολλές. Οπως λένε με παράπονο, αντιμετωπίζονται από την Πολιτεία ως πολίτες δεύτερης κατηγορίας, αλλά οι φορολογικές τους υποχρεώσεις είναι ανάλογες με εκείνων που κατοικούν σε μεγάλα αστικά κέντρα. Αυτή τη στιγμή το ιατρείο της Σύμης διαθέτει τρεις αγροτικούς ιατρούς, οι οποίοι όμως δεν μπορούν να αντεπεξέλθουν και κάθε φορά που ένας πολίτης αντιμετωπίζει πρόβλημα χρειάζεται να βρίσκονται σε τηλεφωνική επικοινωνία με γιατρό στη Ρόδο.