Κολατσιό, παγουρίνο και αρνητικό self test θα πρέπει να έχουν στην τσάντα τους οι μαθητές για να επιστρέψουν στα σχολεία, όποτε και αν αυτά ανοίξουν! Το βράδυ της Δευτέρας το υπουργείο Παιδείας κατέθεσε στη Βουλή νομοθετικές ρυθμίσεις οι οποίες αντιμετωπίζουν «επείγουσες ανάγκες» που έχουν προκύψει εξαιτίας της πανδημίας του ιού.
Οι ρυθμίσεις αυτές, οι οποίες εντάχθηκαν στο νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας, αφορούν, μεταξύ άλλων, τη διευκόλυνση της εκπαιδευτικής διαδικασίας. Σε αυτές προβλέπεται η δυνατότητα να οριστεί με υπουργική απόφαση ως προϋπόθεση για τη συμμετοχή στην εκπαιδευτική διαδικασία, όπου αυτή διενεργείται διά ζώσης, η προηγούμενη υποβολή μαθητών, φοιτητών, σπουδαστών και καταρτιζομένων σε διαγνωστικό έλεγχο νόσησης από τον κορονοϊό. Όταν δηλαδή ανοίξουν τα σχολεία, οι μαθητές θα κάθονται στα θρανία μόνο αν επιδεικνύουν αρνητικό τεστ κορονοϊού.
Υπενθυμίζεται ότι την περασμένη εβδομάδα το υπουργείο Παιδείας είχε καταθέσει αναλυτική πρόταση στην επιτροπή των λοιμωξιολόγων για άνοιγμα των σχολείων με αρνητικό τεστ αυτοεξέτασης. Στη συγκεκριμένη πρόταση υπήρχε αναφορά για άνοιγμα των σχολείων στις 5 Απριλίου. Οι τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν ότι, αν τα self tests για τον ιό φτάσουν εγκαίρως στη χώρα μας, δεν αποκλείεται τα σχολεία να ανοίξουν στις 8 ή τις 9 Απριλίου, ενώ ακόμη μια πιθανή ημερομηνία είναι η 12η Απριλίου.
Ωστόσο, καμία από αυτές τις ημερομηνίες δεν έχει «κλειδώσει» ακόμη, καθώς το υπουργείο περιμένει με αγωνία τη συζήτηση των ειδικών που θα γίνει σήμερα. Σε αυτήν οι επιστήμονες θα κληθούν να λάβουν αποφάσεις για μια σειρά από ζητήματα, ανάμεσα στα οποία και αυτό της λειτουργίας των σχολείων.
Στα self tests για τους μαθητές αναφέρθηκε χθες σε συνέντευξή της και η κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη, δίνοντας μια ιδέα της διαδικασίας που θα ακολουθείται.
«Εξετάζεται η δυνατότητα ο γονέας να δηλώνει με υπεύθυνη δήλωση ότι ο μαθητής, το παιδί του, έχει κάνει το self test και είναι αρνητικό» είπε. Σύμφωνα με την κυβερνητική εκπρόσωπο, περισσότερες λεπτομέρειες θα ανακοινωθούν τις προσεχείς ημέρες.
«Στόχος είναι ο καθένας να μπορεί να επιτηρεί την υγεία του, να φροντίζει τον εαυτό του και το περιβάλλον του» εξήγησε η κυρία Πελώνη και τόνισε πως σε περίπτωση θετικού τεστ «είναι θέμα ηθικής και ατομικής ευθύνης να ακολουθήσει το πρωτόκολλο».