H αιμορραγία των ούλων κατά το βούρτσισμα μπορεί να είναι ένα προειδοποιητικό σημάδι εκτός από ουλίτιδα και για Αλτσχάιμερ.
Ερευνητές του College of Dentistry της Νέας Υόρκης και του Weill Cornell Medicine υποστηρίζουν ότι η παρουσία περισσότερων «κακών» βακτηρίων στα ούλα συνδέεται με έναν βιοδείκτη «κλειδί» για το Αλτσχάιμερ. Συγκεκριμένα, με το βήτα αμυλοειδές στο εγκεφαλονωτιαίο υγρό των ασθενών.
«Οι μηχανισμοί βάσει των οποίων τα επίπεδα του βήτα αμυλοειδούς συγκεντρώνονται και συνδέονται με την παθολογία του Αλτσχάιμερ είναι πολύπλοκοι και μόνο εν μέρει κατανοητοί. Η παρούσα μελέτη ενισχύει το συμπέρασμα ότι οι προφλεγμονώδεις ασθένειες εμποδίζουν την αποβολή των αμυλοειδών από τον εγκέφαλο, καθώς η κατακράτησή τους μπορεί να εκτιμηθεί από τα επίπεδα στο εγκεφαλονωτιαίο υγρό» σχολιάζει ο επικεφαλής της έρευνας Mony J. de Leon, που προσθέτει ότι οι αλλαγές στα αμυλοειδή παρατηρούνται συχνά δεκαετίες πριν από τον εντοπισμό των συμπτωμάτων της νόσου.
Η σύνδεση λοιπόν της ουλίτιδας με το Αλτσχάιμερ εντοπίζεται στη χρόνια φλεγμονή που προκαλεί η πρώτη. Οι ερευνητές αναφέρουν ότι το 70% των ενηλίκων ηλικίας άνω των 65 ετών έχουν περιοδοντίτιδα, οπότε διαγνωσμένη φλεγμονή.
Μέσα από τη μελέτη ηλικιωμένων προέκυψε ότι ασθενείς που είχαν περισσότερα βλαβερά βακτήρια στο στόμα τους εμφάνιζαν μειωμένα επίπεδα αμυλοειδούς στο εγκεφαλονωτιαίο υγρό, ένδειξη ότι αυτή είχε συσσωρευτεί στον εγκέφαλο.