Πέμπτη, 24 Απριλίου, 2025

Ο Πέτρος Λαγούτης μίλησε για τον νέο ρόλο του ως παρουσιαστής του...

Για τον νέο τηλεοπτικό του ρόλο, ως παρουσιαστής του...

Συγκλονιστικός Νίνο για τον χαμό του μπαμπά του

Δεν δίνει συχνά συνεντεύξεις, όμως αυτή τη φορά αποφάσισε...

Ηλιάνα με μπικίνι στο Πήλιο

Κάψωσε η Ηλιάνα Παπαγεωργίου και έκανε «hot» εμφάνιση με...

Tips για τέλειο κορμί μέχρι το καλοκαίρι

Θες το τέλειο κορμί για το καλοκαίρι.. Ακολούθησε τα...

Νέα μύτη από τους ιστούς των ασθενών

Πρωτοποριακή μέθοδος εμφύτευσης από Ελβετούς

Την πλήρη ανακατασκευή μύτης, ύστερα από επέμβαση αφαίρεσης καρκίνου του δέρματος, πέτυχαν Ελβετοί επιστήμονες χρησιμοποιώντας ιστούς από τους ίδιους τους ασθενείς. Η ελβετική ανακάλυψη είναι ιδιαίτερα σημαντική, καθώς η μύτη, λόγω της διαρκούς έκθεσής της στις ακτίνες του ήλιου, είναι ευάλωτη στην ανάπτυξη δερματικών καρκινωμάτων, ορισμένα από τα οποία είναι άκρως επιθετικά και προκαλούν βαθιές βλάβες στο δέρμα.
Μέχρι σήμερα η πιο συνήθης πρακτική για την ανακατασκευή της μύτης ύστερα από επέμβαση αφαίρεσης όγκου προβλέπει τη λήψη και τη μεταμόσχευση ενός τμήματος χόνδρου από το ρινικό διάφραγμα, το αυτί ή κάποιο πλευρό. Πρόκειται για μια τεχνική ιδιαίτερα επεμβατική και με υψηλό κίνδυνο επιπλοκών. Οι Ελβετοί επιστήμονες από το πανεπιστήμιο της Βασιλείας δοκίμασαν όμως μια πρωτοποριακή, λιγότερο επεμβατική και ακίνδυνη μέθοδο σε πέντε ασθενείς, οι οποίοι προηγουμένως είχαν υποβληθεί σε επέμβαση αφαίρεσης δερματικών καρκινωμάτων.
Αφού εξήγαγαν κύτταρα χόνδρου (χονδροκύτταρα) από το ρινικό διάφραγμα του καθενός, τα καλλιέργησαν επί τέσσερις βδομάδες στο εργαστήριο χρησιμοποιώντας ειδικούς αναπτυξιακούς παράγοντες. Στη συνέχεια τα άφησαν να αναπτυχθούν άλλες 15 ημέρες πάνω σε ειδικές μεμβράνες που λειτούργησαν ως σκαλωσιές. Με τον τρόπο αυτόν κατάφεραν να δημιούργησαν χόνδρους 40 φορές μεγαλύτερους σε σχέση με το μέγεθος εκκίνησης. Αφού τους έδωσαν το κατάλληλο σχήμα, σύμφωνα με το πρόσωπο και τις ανάγκες κάθε ασθενούς, τους εμφύτευσαν με απόλυτη επιτυχία.
Σύμφωνα με τους επιστήμονες, οι τεχνητοί χόνδροι έγιναν απολύτως αποδεχτοί από μέρους των ασθενών, βελτιώνοντας τόσο την όψη όσο και τη σταθερότητα και τη λειτουργικότητα των ρουθουνιών. Οι δοκιμές πραγματοποιήθηκαν από το 2010 έως το 2012 και όπως αναφέρουν τώρα οι ερευνητές στη δημοσίευσή τους στο επιστημονικό περιοδικό «Lancet», και οι πέντε ασθενείς έκριναν ικανοποιητικό το αποτέλεσμα έναν χρόνο μετά, σε σχέση τόσο με την εξωτερική εμφάνιση όσο και με την αναπνευστική λειτουργία. Ωστόσο, παρά την επιτυχημένη έκβαση, οι κλινικές δοκιμές θα πρέπει να συνεχιστούν σε μεγαλύτερες ομάδες ασθενών.

Αφροδίτη Ραυτοπούλου

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Οι γνωστοί θαμώνες στο νησί των ανέμων, γλέντι με Λε-Πα μέχρι το ξημέρωμα

Σούβλες με φόντο τη θάλασσα, βόλτες στα κοσμικά Ματογιάννια...

Γιατί «έσκασε» έπειτα από χρόνια από τον θάνατο της Σωτηρίας Μπέλλου δικαστικό θρίλερ με τη διαθήκη της!

Δικαστικό θρίλερ 28 ετών της μεγάλης ρεμπέτισσας Σωτηρίας Μπέλλου...

«Καλύτερα να είχα καεί κι εγώ μαζί τους»

Συντετριμμένος εμφανίστηκε στην απολογία του ο Ουκρανός οδηγός της...

Από την Πάρο στην Αίγινα μετακόμισε η Σοφία Αλιμπέρτη

Νέα ζωή στην Αίγινα για τη Σοφία Αλιμπέρτη. Μπορεί...

Δεν τους… χωρούσε η Ελλάδα και «την έκαναν»

Το πρώτο τους Πάσχα ως ζευγάρι πέρασαν στη Νέα...
spot_img
spot_img