Πέμπτη, 16 Ιανουαρίου, 2025

Οι αστρολογικές προβλέψεις της ημέρας για την Πέμπτη 16 Ιανουαρίου

ΚΡΙΟΣ: Ακούστε με προσοχή ένα αγαπημένο σας πρόσωπο που...

Οι υποσχέσεις του Σκάι στον Σεφερλή που έμειναν στα λόγια οδηγούν τον...

Θα φύγει ο Μάρκος Σεφερλής από τον Σκάι; Ολο...

Γιώργος Αμούτζας: Στο «Grand Hotel» ο… Νικηφόρος του «Σασμού»

Ο ταλαντούχος Γιώργος Αμούτζας, ο Νικηφόρος από τον «Σασμό»...

Οι «Singles» έσμιξαν πάλι έπειτα από 20 χρόνια

Τα σίκουελ είναι της μόδας! Και όμως, έρχεται ξανά...

«Οδηγός» για… χαλαρή μετάβαση από τη νηστεία στο πασχαλινό τραπέζι

Το απότομο πέρασμα από τη νηστεία της Σαρακοστής ή της Μεγάλης Εβδομάδας σε ένα πιο «βαρύ» φαγητό το βράδυ του Μ. Σαββάτου ή την Κυριακή του Πάσχα κρύβει ορισμένους κινδύνους.

  • Από τη Σοφία Τικταμπανίδη

Για τον λόγο αυτό η μετάβαση θα πρέπει να μην είναι πολύ απότομη και να συνοδεύεται από ορισμένες βασικές διατροφικές οδηγίες, ώστε να αποφεύγονται προβλήματα στην ομαλή λειτουργία του οργανισμού, ιδιαιτέρως στο δείπνο του Μ. Σαββάτου, καθώς, αφενός, καταναλώνεται κατά τις βραδινές ώρες, αφετέρου, έρχεται αμέσως μετά την περίοδο νηστείας.

Είναι απαραίτητο να ακολουθούνται ορισμένες βασικές οδηγίες κατά τα εορταστικά τραπέζια, που θα δώσουν τη δυνατότητα σε όλους να απολαύσουν το φαγητό χωρίς υπερβολές και προβλήματα για τον οργανισμό. Ετσι, λοιπόν, προτείνουμε:

  • Το μεσημέρι του Μ. Σαββάτου και το βράδυ της Κυριακής του Πάσχα καταναλώστε ελαφριά γεύματα.
  • Βάλτε στη μαγειρίτσα περισσότερα χορταρικά ή επιλέξτε κοτόσουπα.
  • Σερβίρετε πάντα στο πιάτο σας και μην τσιμπάτε από το τραπέζι.
  • Αφαιρέστε το ορατό λίπος (πέτσα) από το κρέας.
  • Προτιμήστε κατσίκι, που έχει λιγότερο κορεσμένο λίπος από το αρνί.
  • Καταναλώστε σε κάθε γεύμα άφθονα λαχανικά.
  • Προτιμήστε παραδοσιακούς τρόπους ψησίματος, όπως στον φούρνο, στη γάστρα κ.λπ.
  • Επιλέξτε συνταγές για κουλουράκια ή τσουρέκι στις οποίες, αντί για ζωικό βούτυρο, θα χρησιμοποιήσετε φυτική μαργαρίνη, ώστε να… γλιτώσετε κορεσμένα λιπαρά και χοληστερίνη.

Ποιοι να προσέχουν

  • Ατομα που έχουν υψηλά ή οριακά επίπεδα ουρικού οξέος πρέπει να περιορίσουν ή να αποφύγουν την κατανάλωση εντοσθίων, γλυκαδιών (π.χ. μαγειρίτσα, κοκορέτσι) και αλκοόλ.
  • Ατομα με προβλήματα στο στομάχι ή / και το έντερο. Τα πιο συχνά περιστατικά που συναντάει κανείς το Πάσχα είναι τα γαστρεντερικά προβλήματα, κυρίως φουσκώματα, μετεωρισμοί, δυσπεψίες και δυσκοιλιότητα. Αν ανήκετε σε αυτή την κατηγορία, αποφύγετε να φάτε βαριά. Αν κάτι τέτοιο δεν είναι δυνατόν, αρκεστείτε σε λίγη μαγειρίτσα ή σε λίγο ψητό κρέας χωρίς πέτσα, με άφθονη σαλάτα και ένα αβγό βραστό.
  • Ατομα με προβλήματα στην καρδιά και υψηλή πίεση. Η απότομη μετάβαση από ένα νηστίσιμο διαιτολόγιο σε ένα πασχαλινό, πιο δύσπεπτο, αυξάνει τις ανάγκες για αιμάτωση του γαστρεντερικού σωλήνα, με επακόλουθο τη μεγαλύτερη επιβάρυνση της καρδιακής λειτουργίας.

Οσοι από εσάς έχετε λίγο «τσιμπημένη» πίεση ή πρόβλημα με την καρδιά αποφύγετε τις μεγάλες ποσότητες φαγητού και μην προσθέτετε αλάτι σε αυτό.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Παράσταση στο «Τζένη Τζένη» με καλεσμένους παιδιά ηθοποιών

Ένα διαφορετικό σκηνικό στήθηκε στο φουαγέ του ιστορικού θεάτρου...

Ζευγάρι Έλενα Μαυρίδου – Γιάννης Τσορτέκης

Νέα βόμβα θα σκάσει σήμερα στην εγχώρια showbiz και...

Παντρεμένος γόης της TV στο «στρατηγείο» της Συγγρού!

Σαν βόμβα έσκασε στην εγχώρια showbiz η είδηση πως...

Η όμορφη κόρη του Τασούλα

Η 19χρονη Μάγδα συνόδευσε τον υπουργό Πολιτισμού στο θέατρο...

Ο ΑΝΤ1 θέλει τη Σταματίνα Τσιμτσιλή στη θέση του Γιώργου Παπαδάκη στην πρωινή ζώνη

Eντονο φλερτ μεταξύ ΑΝΤ1 και Σταματίνας Τσιμτσιλή! Φήμες θέλουν...