Σπίτι είναι εκεί όπου βρίσκεται το έξυπνο κινητό μας! Η εξάρτησή μας από τα έξυπνα κινητά έχει φτάσει σε τέτοιο σημείο στην καθημερινότητά μας, που οι συγκεκριμένες συσκευές αποτελούν πια τα… σπίτια μας!
Αυτό είναι το συμπέρασμα νέας έρευνας ανθρωπολόγων του UCL – London’s Global University, οι οποίοι μελέτησαν τη χρήση των «έξυπνων» κινητών από ενήλικες σε όλο τον κόσμο επί έναν χρόνο. Συγκεκριμένα, προέκυψε ότι το κινητό, αντί να είναι κάτι με το οποίο παίζουμε για να περνάει η ώρα, έχει αναχθεί σε… σπίτι μας, αφού ό,τι έχουμε εκεί μέσα είναι ό,τι έχουμε ανάγκη – ένα είδος εικονικού σπιτιού μας.
Ο καθηγητής Ντάνιελ Μίλερ, επικεφαλής της έρευνας, τόνισε ότι η χρήση των «έξυπνων» κινητών οδηγεί στον «θάνατο της εγγύτητας» αλλά και στην αποδυνάμωση της διάδρασης πρόσωπο με πρόσωπο σε όλες τις ηλικιακές ομάδες. Αυτό συμβαίνει, όπως εξήγησε, επειδή οι άνθρωποι τείνουν πλέον να «φωλιάζουν» στο κινητό τους όπου και αν βρίσκονται, είτε σε γεύμα είτε σε συνάντηση ή σε οποιαδήποτε άλλη δραστηριότητα γίνεται παρουσία κόσμου. Οι ερευνητές δεν βρίσκουν συγκεκριμένη αιτία για την οποία συμβαίνει αυτό, όμως υποψιάζονται ότι ρόλο παίζουν οι εφαρμογές μηνυμάτων, όπως το WhatsΑpp, που επιτρέπει σε οικογένειες και φίλους να διατηρούν επικοινωνία σε πραγματικό χρόνο, όπου και αν βρίσκονται. Αυτό, λοιπόν, καθιστά το κινητό «σπίτι» μας κι εμάς «ψηφιακά σαλιγκάρια».
«Αυτές οι εφαρμογές είναι οι πλατφόρμες όπου αδέλφια συνεννοούνται για τη φροντίδα των ηλικιωμένων γονιών τους, υπερήφανοι γονείς στέλνουν αμέτρητες φωτογραφίες των μωρών τους και μετανάστες διατηρούν την επικοινωνία με τις οικογένειές τους στην πατρίδα» εξηγούν οι ερευνητές στη σχετική δημοσίευσή τους.