Την τραγική διαπίστωση ότι η Ελλάδα χτυπήθηκε πάρα πολύ άσχημα από την πανδημία έκανε χθες, κατά τη διάρκεια τηλεοπτικής του συνέντευξης. ο καθηγητής Παθολογίας, Ερευνας και Πολιτικής Υγείας, Επιστημών Δεδομένων και Στατιστικής του Στάνφορντ Ιωάννης Π.Α. Ιωαννίδης. Κι αυτό διότι, όπως είπε, ο τραγικός απολογισμός των νοσούντων ηλικίας κάτω των 70 ετών που έχασαν τη ζωή τους είναι λίγο μεγαλύτερος απ’ ό,τι στο Βέλγιο και διπλάσιος απ’ ό,τι στη Σουηδία, δύο χώρες που έχουν τον ίδιο περίπου πληθυσμό με την Ελλάδα.
«Συμφωνώ με την άρση των περιορισμών που δεν έβγαζαν νόημα και χειροτέρευαν τα πράγματα, αλλά ο ιός δεν έχει φύγει. Σωστά απελευθερώνουμε την κοινωνία, αλλά το επιδημικό κύμα είναι ενεργό» δήλωσε χαρακτηριστικά, τονίζοντας πως είναι επιτακτική η ανάγκη να εμβολιαστούν οι ηλικιωμένοι. «Αν δεν γίνει αυτό, φοβάμαι ότι θα θρηνήσουμε περισσότερους συμπολίτες μας που θα χαθούν άδικα. Για μικρές ηλικίες ο εμβολιασμός δεν είναι κάτι τόσο απαραίτητο, σε καμία περίπτωση δεν θα τον έκανα υποχρεωτικό».
Αναφερόμενος στους προβληματισμούς που εγείρουν οι θάνατοι ανθρώπων που έκαναν το εμβόλιο της AstraZeneca, o ομογενής καθηγητής σημείωσε πως διατηρεί μια μικρή έως μέτρια επιφύλαξη για τη χορήγησή του σε πολίτες κάτω των 50 ετών και ειδικότερα σε γυναίκες.
«Ο κίνδυνος με βάση όσα ξέρουμε έως τώρα για ένα εμβόλιο όπως της Pfizer ή της Moderna είναι ο κίνδυνος να πεθάνεις πηγαίνοντας μια φορά από την Αθήνα στην Κόρινθο με το αυτοκίνητο. Για το εμβόλιο της AstraZeneca είναι ο κίνδυνος να πας από την Αθήνα ως την Αλεξανδρούπολη. Οι κάτω των 50 ετών και ιδίως οι γυναίκες, αν έχουν την επιλογή να κάνουν ένα άλλο εμβόλιο, ας κάνουν το άλλο».
Όσο για το εμβόλιο της Johnson, ο καθηγητής του Στάνφορντ τόνισε ότι έχουμε λιγότερο δεδομένα στη διάθεσή μας γι’ αυτό και με βάση αυτά ο κίνδυνος θανάτου είναι αντίστοιχος του να πεθάνει κάποιος πηγαίνοντας από την Αθήνα στη Λαμία με το αυτοκίνητο. Ωστόσο, αυτές οι εκτιμήσεις έχουν, όπως εξήγησε, αρκετή αβεβαιότητα, αλλά σε γενικές γραμμές είναι ένα εμβόλιο που μπορεί να κάνει κάποιος.
Ερωτηθείς αν θα πρέπει να δοθούν περισσότερες ελευθερίες σε όσους εμβολιάζονται, ο δρ Ιωαννίδης ήταν κατηγορηματικός: «Δεν θα πρέπει να υπάρχει διαχωρισμός των πολιτών με βάση αυτό. Δεν θα έβαζα τον νόμο από πάνω για να τον αναγκάσει να εμβολιαστεί. Το να πω σε επιφυλακτικούς ανθρώπους ότι είναι “επικίνδυνοι” είναι λάθος στρατηγική. Ψυχολογικά αυτό που θέλουμε είναι να πείσουμε τους πολίτες να εμβολιαστούν, δεν θα το πετύχουμε αυτό αν τους υποχρεώσουμε ή τους επιβάλουμε νομικές κυρώσεις. Θα θεωρήσουν ότι είναι παράβαση της δημοκρατικής τους ελευθερίας».
Όσο για το αν τελικά θα χρειαστεί και τρίτη δόση εμβολίου, όπως φημολογείται, ο διακεκριμένος επιστήμονας σημείωσε πως πρόκειται για μια εικασία, καθώς δεν γνωρίζουμε τη διάρκεια της ανοσολογικής απάντησης.
«Οι φαρμακευτικές εταιρίες θέλουν να πουλήσουν εμβόλια, αλλά η χορήγηση τρίτης δόσης θα εξαρτηθεί από πολλές παραμέτρους. Μία είναι αν θα δούμε άλλο ένα επιδημικό κύμα, το οποίο δεν μπορώ να σας υποσχεθώ ότι δεν θα υπάρξει, αλλά σε χώρες όπου ήδη ένα μεγάλο ποσοστό έχει ήδη μολυνθεί κι ένα άλλο έχει εμβολιαστεί είναι μάλλον αρκετά απίθανο. Η δεύτερη παράμετρος αφορά στο πόσο διαρκεί η ανοσολογική απάντηση στα εμβόλια που έχουμε αυτή τη στιγμή. Αυτό είναι κάτι που δεν γνωρίζουμε ακόμη».
Τέλος, σε ερώτηση πότε θα απαλλαγούμε από τους περιορισμούς που μας επιβάλλει η πανδημία, ο καθηγητής υπογράμμισε πως θα έπρεπε ήδη να έχουμε ξεμπερδέψει, συνεχίζοντας ωστόσο με σύνεση τη ζωή μας.
Όπως εξήγησε, ο κίνδυνος μόλυνσης για κάποιον που έχει εμβολιαστεί έχει μειωθεί κατά 20 φορές, συνεπώς μπορεί να ζήσει μια κανονική ζωή, ειδικά με ανθρώπους που έχουν επίσης εμβολιαστεί. «Κάποιος που δεν έχει εμβολιαστεί, όμως, θα πρέπει να προσέχει όταν το επιδημικό κύμα είναι ενεργό, όπως τώρα στην Ελλάδα» κατέληξε.