Νέα έρευνα Γερμανών έρχεται να δώσει κουράγιο σε όσους μεγαλώνουν, αλλά αισθάνονται ότι ο χρόνος δεν συμβαδίζει με τη διάθεσή τους, καθώς συμπεραίνει ότι οι μεγαλύτερης ηλικίας ενήλικες που λένε ότι νιώθουν νεότεροι απ’ όσο είναι εμφανίζουν λιγότερα σημάδια γήρανσης λόγω στρες σε σύγκριση με τους υπόλοιπους.
Συγκεκριμένα, οι ενήλικες με πιο νεανική διάθεση έχουν πιο δυνατές νοητικές ικανότητες, λιγότερες φλεγμονές, μικρότερο κίνδυνο εισαγωγής σε νοσοκομείο και ζουν περισσότερο από εκείνους που νιώθουν ότι τα χρόνια τούς… βαραίνουν. Η ομάδα του Γερμανικού Κέντρου Γεροντολογίας μελέτησε τα δεδομένα τριών χρόνων που συγκεντρώθηκαν από 5.000 Γερμανούς, οι οποίοι συμμετείχαν στην εν λόγω έρευνα. Κατά τη διάρκειά της, έγιναν συνεντεύξεις σε ενήλικες άνω των 40 ετών, οι οποίες περιελάμβαναν ερωτήσεις που μπορούσαν να αξιολογήσουν τα επίπεδα στρες, ενώ λαμβανόταν και ιατρικό ιστορικό. Προέκυψε, λοιπόν, ότι το στρες είναι ένας σημαντικός παράγοντας της ταχύτητας με την οποία η υγεία ενός ανθρώπου παίρνει την κάτω βόλτα. Όσοι ανέφεραν περισσότερο στρες είχαν ταχύτερη επιδείνωση στην υγεία τους μέσα σε περίοδο τριών ετών, ενώ η συγκεκριμένη επίδραση αυξανόταν όσο μεγάλωνε η ηλικία.
«Κάποιοι άνθρωποι μπαίνουν στη μεγάλη ηλικία και την πολύ μεγάλη ηλικία με αρκετά καλή και άθικτη υγεία, ενώ άλλοι βιώνουν την έντονη επιδείνωση στη λειτουργική υγεία τους. Τα ευρήματα μάς αναδεικνύουν τον ρόλο του στρες ως παράγοντα για τη δεύτερη κατηγορία, καθώς και τον ρόλο της υποκειμενικής αίσθησης ηλικίας, που θωρακίζει από το στρες και στηρίζει την υγεία» εξηγεί ο επικεφαλής της έρευνας Markus Wettstein από το πανεπιστήμιο της Χαϊδελβέργης.