Τα τρία περιστατικά θρόμβωσης που έχουν εμφανιστεί σε σύντομο χρονικό διάστημα στην Κρήτη, σε πολίτες που εμβολιάστηκαν με το εμβόλιο της AstraZeneca, έχουν οδηγήσει τους επιστήμονες να εξετάζουν το ενδεχόμενο να έχει φτάσει στο νησί «προβληματική παρτίδα» με δόσεις της βρετανοσουηδικής εταιρίας.
Οι Αρχές ερευνούν αν τα εμβόλια που χορηγήθηκαν στον 35χρονο από την Ιεράπετρα και στις δύο γυναίκες οι οποίες εμβολιάστηκαν την ίδια περίοδο προέρχονται από την ίδια παρτίδα της AstraZeneca. Η υποψία των επιστημόνων ενισχύεται και από το γεγονός ότι οι τρεις εμβολιασμοί έγιναν σε σύντομο χρονικό διάστημα αλλά και σε κοντινά γεωγραφικά μέρη.
Όπως αναφέρουν επιστήμονες που μίλησαν στο iatropedia.gr, η συχνότητα των περιστατικών, και μάλιστα στην ίδια περιοχή, δεν δικαιολογείται από τη βιβλιογραφία. Τρία είναι τα επικρατέστερα σενάρια που εξετάζουν οι ειδικοί:
- Το εμβόλιο της AstraZeneca ευθύνεται μόνο για τον 35χρονο, ενώ άλλες είναι οι αιτίες για τις γυναίκες. Υπάρχει πιθανότητα να αποδειχθεί πως μόνο ο 35χρονος άνδρας, ο οποίος εμφάνισε δύο θρόμβους, στο πόδι και στην καρωτίδα, έχει υποστεί πράγματι επιπλοκές από τον εμβολιασμό. Οι δύο γυναίκες, σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες και από τις εξετάσεις στις οποίες έχουν υποβληθεί, δεν εμφανίζουν τυπικά συμπτώματα που σχετίζονται με τις παρενέργειες του εμβολίου. Η συχνότητα περιστατικών εμφάνισης θρόμβων στις ηλικίες αυτές -ανεξαρτήτως του εμβολιασμού- είναι ένα στα 1.000.
- Προβληματική παρτίδα εμβολίου. Στην περίπτωση που αποδειχθεί ότι και οι επιπλοκές των δύο γυναικών συσχετίζονται με τη χορήγηση του εμβολίου, οι γιατροί θα εξετάσουν την πιθανότητα ύπαρξης προβληματικής παρτίδας. Παρόμοια περιστατικά με παρτίδες εμβολίων που μολύνθηκαν με ιό από λάθος στη διαδικασία παραγωγής τους στο εργοστάσιο έχουν ξανασυμβεί.
- Η άνοδος της θερμοκρασίας προκάλεσε αφυδάτωση. Ολα τα εμβόλια κατά του κορονοϊού έχουν την τάση να αυξάνουν την πηκτικότητα του αίματος, καθώς η πρωτεΐνη ακίδα του κορονοϊού έχει τέτοιου είδους δραστικότητα. Αντίστοιχα προβλήματα -και σε μεγαλύτερο βαθμό- προκαλούν τα εμβόλια των αδενοϊών. Γι’ αυτό οι γιατροί συνιστούν στους εμβολιασμένους να πίνουν πολλά υγρά μετά τον εμβολιασμό και να κάνουν σωματική άσκηση. Είναι πρακτικές που εμποδίζουν την ανάπτυξη θρόμβων.