Στα δίχτυα της ΕΛ.ΑΣ. έπεσαν δύο υπάλληλοι ασφαλιστικού ιδρύματος «μαϊμού», οι οποίοι προσέγγιζαν ιδιοκτήτες καταστημάτων ένδυσης στο κέντρο της Αθήνας και, λέγοντάς τους ότι θα έκαναν τα στραβά μάτια για δήθεν παραβάσεις που είχαν διαπιστώσει, τους ανάγκαζαν να τους δώσουν χρήματα!
- Από τη
Μαρία Μεϊμάρη
Οι αστυνομικοί της Αμεσης Δράσης συνέλαβαν έναν 31χρονο και μια 53χρονη, εις βάρος των οποίων σχηματίστηκε δικογραφία για απάτες, πλαστογραφία και αντιποίηση. Οπως προέκυψε από την προανακριτική έρευνα του Τμήματος Ασφαλείας Ομονοίας, οι δράστες, μητέρα και γιος έμπαιναν σε καταστήματα ένδυσης, ιδιοκτησίας αλλοδαπών, και υποδυόμενοι τους υπαλλήλους ασφαλιστικού ιδρύματος τους αποσπούσαν χρήματα, με το πρόσχημα της μη επιβολής προστίμου για υποτιθέμενες παραβάσεις που διαπίστωναν κατά τον «έλεγχο» στο εκάστοτε κατάστημα.
Για να γίνουν μάλιστα πιστευτοί, η γυναίκα επεδείκνυε στα θύματα πλαστή κάρτα με την αναγραφή του ονόματος του ασφαλιστικού ιδρύματος, ενώ κρατούσε επιδεικτικά και ένα ντοσιέ που περιείχε έγγραφα και έντυπα, στα οποία συμπλήρωνε τα στοιχεία της υποτιθέμενης βεβαιωθείσας παράβασης. Παράλληλα, ο άνδρας συνομιλούσε με τους ιδιοκτήτες και προσπαθούσε να τους πείσει, για να αποφύγουν το «πρόστιμο», να καταβάλουν χρηματικό ποσό, το ύψος του οποίου κυμαινόταν ανάλογα με τις οικονομικές δυνατότητες του ιδιοκτήτη. Αφού τους έπειθε, παραλάμβανε ο ίδιος τα χρήματα.
Δύο πελάτες
Χαρακτηριστική είναι η μαρτυρία ενός ιδιοκτήτη καταστήματος ένδυσης και υπόδησης: «Με ρώτησαν (σ.σ.: οι συλληφθέντες) πόσα άτομα δουλεύουμε στο κατάστημα. Εκείνη τη στιγμή βρισκόμασταν στο κατάστημα τρία άτομα, ήτοι εγώ, ο αδελφός μου και ένας υπάλληλος, που είμαστε όλοι ασφαλισμένοι στο (σ.σ.: αναφέρει όνομα ασφαλιστικού ιδρύματος) κανονικά.
Επίσης, εντός του καταστήματος βρίσκονταν δύο πελάτες που αντιλήφθηκαν ότι κάτι συμβαίνει και αποχώρησαν ξαφνικά. Τότε, οι (Α) και (Β) μού δήλωσαν σε αυστηρό ύφος ότι θα μου κόψουν πρόστιμο 23.000 ευρώ και ότι θα κλείσει το μαγαζί 10 ημέρες, διότι αυτά τα δύο άτομα που αποχώρησαν δούλευαν στο κατάστημά μου. Εγώ τους εξήγησα ότι ήταν απλοί πολίτες. Η (Β) τότε έβγαλε ένα μπλοκ και ξεκίνησε να μου γράφει βεβαίωση για το πρόστιμο και τότε ο (Α) μού είπε να τους δώσω μερικά χρήματα για να μην τους γράψω» κατέθεσε το θύμα, το οποίο αναγκάστηκε να πληρώσει 1.000 ευρώ στους απατεώνες για να μην του κόψουν πρόστιμο. Αλλος καταστηματάρχης κατέθεσε ότι δανείστηκε χρήματα από φίλους του προκειμένου να καταφέρει να συγκεντρώσει το ποσό των 5.000 ευρώ που ζητούσαν εκβιαστικά οι κατηγορούμενοι!
Περιπτώσεις
Στην κατοχή των συλληφθέντων βρέθηκε και κατασχέθηκε το χρηματικό ποσό των 1.000 ευρώ, εκ των οποίων τα 900 ήταν επιμελώς κρυμμένα σε μια συσκευασία με υγρά μαντιλάκια!
Από τη μέχρι στιγμής έρευνα εξιχνιάστηκαν 10 περιπτώσεις εξαπάτησης, πλαστογραφίας και αντιποίησης σε βάρος αλλοδαπών ιδιοκτητών καταστημάτων στο κέντρο της Αθήνας, ενώ το παράνομο περιουσιακό όφελος που αποκόμισε η εγκληματική ομάδα ανέρχεται στα 19.080 ευρώ. Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στον εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Αθηνών, ο οποίος τους άσκησε δίωξη και τους παρέπεμψε σε ανακριτή. Μετά το πέρας της απολογίας τους αφέθηκαν ελεύθεροι με περιοριστικούς όρους και χρηματική εγγύηση, ύψους 5.000 ευρώ για τον καθένα.
«Οι εντολείς μου, απολογούμενοι για τέσσερα βαριά πλημμελήματα και για το κακούργημα της εκβίασης κατ’ επάγγελμα, επέδειξαν ειλικρινή στάση απέναντι στην κυρία ανακρίτρια και στον κ. εισαγγελέα. Προσπαθήσαμε να δώσουμε τη σωστή διάσταση στην υπόθεση και το πετύχαμε. Θεωρώ ορθή και δίκαιη την κρίση περί μη επιβολής προσωρινής κράτησης. Οι εντολείς μου, αμέσως μετά την απελευθέρωσή τους, ξεκίνησαν ενέργειες, προκειμένου να αποκαταστήσουν την υλική και ηθική βλάβη των θυμάτων στο μέτρο του δυνατού» δήλωσε στην «Espresso» ο συνήγορος υπεράσπισης των κατηγορουμένων Δημήτρης Ζορμπάς.