«Aγγιγμα ψυχής» στους ανθρώπους που προσπαθούν να σταματήσουν να ζουν στη σιωπή μ’ ένα τραγούδι το οποίο «ακούγεται» και «τραγουδιέται» και μέσα από τη νοηματική γλώσσα!
Το πρωτότυπο και ταυτόχρονα συγκινητικό εγχείρημα ανήκει στον Αλέξανδρο Γαβαλά, ο οποίος μ’ ένα αυθεντικό ζεϊμπέκικο κάνει το ντεμπούτο του στη δισκογραφία, ενώ παράλληλα στέλνει και ένα ξεχωριστό μήνυμα για τους ανθρώπους με ιδιαιτερότητες!
Με μότο «Η μουσική είναι η φωνή όλων και μας ενώνει με τη νοηματική γλώσσα», ο Χρήστος Δαγρές και η Σχολή Νοηματικής Γλώσσας «Κρατύλος» (www.noimatiki-kratilos.gr) χωρίς δεύτερη σκέψη είπαν το «ναι», ώστε να δώσουν το ηχηρό «παρών» τους στο video clip του τραγουδιού «Εμπόριο», σπάζοντας με τη βαρύτητα των στίχων αλλά και με τη μουσική τη «σιωπή» του μπουζουκιού!
Σε στίχους του Γιάννη Μαλλιά και μουσική του Ιορδάνη Παύλου, το τραγούδι, που κυκλοφόρησε από την G Μusic, οπτικοποιήθηκε υπό τις σκηνοθετικές οδηγίες του Pan Pan (Πάνος Παπαπαναγιώτου) και στη νοηματική γλώσσα, σπάζοντας τα στερεότυπα! Για το πρωτότυπο αυτό εγχείρημα που αναδεικνύει σήμερα αποκλειστικά η «Espresso» μίλησαν τόσο ο τραγουδιστής Αλέξανδρος Γαβαλάς όσο και ο Χρήστος Δαγρές από τη Σχολή Νοηματικής Γλώσσας «Κρατύλος», που συμμετείχε με τον δικό του ξεχωριστό τρόπο, επικοινωνώντας το τραγούδι και σε όσους τα λόγια και η μουσική φωλιάζουν στην ψυχή τους και όχι στα αυτιά τους!
Αλέξανδρε, τι σε ώθησε να ερμηνεύσεις ένα ξεχωριστό ζεϊμπέκικο όπως το «Εμπόριο»;
Η επιλογή κάθε τραγουδιού είναι μια συλλογική δουλειά! Από το πρώτο άκουσμά του, όταν μου το δειγμάτισε η δισκογραφική μου εταιρία, η G Music, κατάλαβα ότι ταιριάζει απόλυτα με την ιδιοσυγκρασία και τα ακούσματά μου ως καλλιτέχνη.
Ποια είναι τα μηνύματά του;
Η ιδέα που «γέννησε» ο Γιάννης Μαλλιάς μέσα από τους στίχους του και έντυσε μουσικά ο Ιορδάνης Παύλου μεταφέρει ξεκάθαρα το μήνυμα. Μιλάει για τη μεγάλη ελληνική παράδοση και τη μουσική κληρονομιά που διαθέτουμε, αλλά σε μεγάλο ποσοστό καταλήξαμε να αρκούμαστε στο φαίνεσθαι και όχι στο είναι!
Τι πιστεύεις ότι συνέβη και χάθηκε το καλό λαϊκό τραγούδι;
Καλό ελληνικό τραγούδι υπάρχει και πάντα θα υπάρχει! Η εποχή όμως, δυστυχώς, επιβάλλει πιο «εύπεπτα» τραγούδια και αυτό ίσως γιατί ο κόσμος δεν καταφεύγει στη μουσική για να προβληματιστεί, αλλά για να χαλαρώσει.
Σύστησέ μας τον καλλιτέχνη Αλέξανδρο Γαβαλά.
Αυθόρμητος, ειλικρινής και πάντα ερωτευμένος.
Πρώτο τραγούδι, πρώτη εμφάνισή σου στη δισκογραφία… Πού ήσουν κρυμμένος τόσα χρόνια;
Ημουν κρυμμένος στη μουσική που αγαπούσα! Χαίρομαι που ο υπεύθυνος της εταιρίας μου, ο Βασίλης Κρικέτος, με «ξετρύπωσε», με εμπιστεύτηκε και μπορώ πλέον αυτή τη μουσική να τη μοιραστώ και με περισσότερο κόσμο.
Το βιντεοκλίπ είναι ιδιαίτερα συγκινητικό, μια και «ακούγεται» και στη νοηματική γλώσσα! Πρώτα απ’ όλα, είναι σημαντικό ότι άγγιξε βαθιά εμένα! Ηταν μια ιδέα της υπεύθυνης επικοινωνίας της G Music Σπυριδούλας Κάμπου, που, μόλις μας την είπε, πραγματικά μάς ενθουσίασε. Και χαίρομαι διπλά που αυτό το συναίσθημα έγινε εικόνα, υπό τις σκηνοθετικές οδηγίες του Πάνου Παπαπαναγιώτου (Pan Pan) και πέρασε στον κόσμο. Η μουσική, λοιπόν, δεν είναι «άκουσμα», είναι συναίσθημα!
Πόσο εύκολο ήταν να μάθεις τη νοηματική γλώσσα;
Δεν ήταν πολύ εύκολο, αλλά άξιζε 100% η προσπάθεια να «ακουστεί» διαφορετικά η φωνή μου. Ευχαριστώ τον Χρήστο Δαγρέ για τη μεγάλη «φωνή» που μου έδωσε, ο οποίος «τραγουδάει» μαζί μου στο «Εμπόριο».
Η μουσική είναι τελικά η φωνή όλων μας;
Η μουσική, όπως και κάθε τέχνη, είναι έκφραση της ψυχής! Καθένας επιλέγει το μέσο της τέχνης που θα τον εκφράσει καλύτερα. Αυτή θα είναι και η «φωνή» του!
Τι σας ώθησε να πείτε το «ναι», δίνοντας το ηχηρό «παρών» σας στο τραγούδι του Αλέξανδρου;
Οταν μου προτάθηκε να συμμετάσχω στο βιντεοκλίπ, διάβασα τους στίχους και αμέσως ένιωσα ότι με εκφράζουν. Κι αυτό γιατί το «Εμπόριο», που μιλάει για την εμπορευματοποίηση του τραγουδιού, η οποία καταλήγει σε απαξίωσή του, μου θυμίζει την εκμετάλλευση που λαμβάνει χώρα και στη νοηματική γλώσσα.
Διευθύνω πολλά χρόνια τη σχολή «Κρατύλος» και προσπαθώ να προστατεύσω τη νοηματική, να τη μεταδώσω με αγάπη. Δυστυχώς όμως υπάρχουν πολλοί άνθρωποι που δεν σέβονται τη γλώσσα των κωφών και αποσκοπούν στο κέρδος μέσα από αυτήν. Εκμεταλλεύονται τον τρόπο επικοινωνίας μας, με απώτερο σκοπό το προσωπικό όφελος.
Ποια ήταν τα συναισθήματά σας και η εμπειρία σας κατά τη διάρκεια των γυρισμάτων;
Δεν είναι η πρώτη φορά που συμμετέχουμε σε βιντεοκλίπ με παράλληλη απόδοση στη νοηματική γλώσσα. Αλλά αυτή τη φορά ήταν κάτι διαφορετικό λόγω του συγκεκριμένου μηνύματος που θέλει να περάσει η ομάδα η οποία εργάστηκε για το τραγούδι αυτό. Και ευχαριστούμε πολύ που μας πρότειναν αυτή τη συνεργασία. Είναι σημαντικό να στηρίζονται τέτοιες πρωτοβουλίες, και ευχόμαστε να δεχτούμε κι άλλες τέτοιες προτάσεις στο μέλλον.
Επίσης, θα ήθελα να επισημάνω ότι όλη η ομάδα με την οποία συνεργάστηκα ήταν αξιόλογη, δούλεψε σκληρά, με όρεξη και ενέργεια, γι’ αυτό βγήκε ένα καταπληκτικό αποτέλεσμα. Το κλίμα, κατά τη διάρκεια των γυρισμάτων, ήταν φορτισμένο συναισθηματικά και νιώθαμε όλοι συγκινημένοι. Εκφράστηκαν απόλυτα αβίαστα τα συναισθήματά μας, η συνεργασία μας ήταν άψογη και ήταν μια καταπληκτική εμπειρία.
Ποια είναι τα μηνύματα που θέλετε να στείλετε μέσα από αυτή τη συνεργασία;
Το τραγούδι «Εμπόριο» εκφράζει όλους τους ανθρώπους που έχουν ταυτιστεί με τους στίχους και τη μουσική των λαϊκών τραγουδιών, τους απλούς και καθημερινούς ανθρώπους που βρήκαν καταφύγιο στο μπουζούκι, για να απαλύνουν τον πόνο τους. Είναι σημαντικό, λοιπόν, να στείλουμε ένα μήνυμα στήριξης στο παλιό και καλό λαϊκό τραγούδι, το οποίο η σύγχρονη μουσική τείνει να ξεχάσει. Και, φυσικά, από μεριάς μου, θα ήθελα να αναδειχθεί η καθολική πρόσβαση των κωφών μέσω της νοηματικής γλώσσας στη μουσική και να μη χρησιμοποιείται κερδοσκοπικά για προσωπική ανάδειξη συγκεκριμένων επαγγελματιών.
Εχω διδάξει 17 χρόνια σε περισσότερους από 5.000 μαθητές με μοναδικό σκοπό να μαθαίνεται η νοηματική γλώσσα, να αντιμετωπίζεται ισάξια και ισότιμα, και όχι με οίκτο. Είμαστε υπερήφανοι για τη γλώσσα μας, είναι δικαίωμά μας η πρόσβαση και είναι υποχρέωση όλων ο σεβασμός και η ανάδειξή της.
Αναγράφεται στο τέλος του βιντεοκλίπ ένα σπουδαίο μότο: «Η μουσική είναι η φωνή όλων μας και μας ενώνει με τη νοηματική γλώσσα».
Ολοι έχουμε το δικαίωμα και την ανάγκη να εκφραζόμαστε μέσω της τέχνης και, στην προκειμένη περίπτωση, της μουσικής. Σαφέστατα, λοιπόν, τα τραγούδια είναι η φωνή όλων μας. Δίνουν νόημα στα προβλήματα της ζωής, στις χαρές και τις λύπες. Οι κωφοί δεν ακούν τη μουσική, αλλά αυτό δεν σημαίνει αυτόματα ότι λείπει από τη ζωή τους. Μπορούμε να νιώσουμε τη μουσική όταν είναι σε δυνατή ένταση και μπορούμε να αποδώσουμε το νόημα του τραγουδιού μέσα από τις χειρομορφές. Η μουσική, λοιπόν, μπορεί πραγματικά να ενώσει όλους μας και να μας συσπειρώσει σε έναν κοινό σκοπό: στη διατήρηση των αξιών, των συναισθημάτων και της αγάπης και της στήριξης του ενός προς τον άλλο.