Καθοριστικό έμελλε να είναι το ταξίδι που έκανε στην Κένυα πριν από περίπου 20 χρόνια μία Ελληνίδα που ζούσε στην Ελβετία, αφού το «διαμάντι της Ανατολικής Αφρικής» άλλαξε την κοσμοθεωρία της και την έκανε να αφιερωθεί ολοκληρωτικά στη φυλή των Μασάι.
Ο λόγος για την Αννυ Καραγκούνη – Corsini, η οποία γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη και μετά τις σπουδές της στο Μαθηματικό του Πανεπιστημίου Αθηνών πήγε στην Ελβετία, όπου έκανε μεταπτυχιακό στην Αστροφυσική και την Αστρονομία.
Εκτοτε, 44 χρόνια τώρα, ζει στη Γενεύη απ’ όπου αναπτύσσει πλούσια δράση με την οργάνωση που ίδρυσε το 2004, η οποία λειτουργεί υπό το ελβετικό και το κενυάτικο νομικό πλαίσιο, με στόχο τη διασφάλιση του δικαιώματος παιδιών και γυναικών της κοινότητας των Μασάι στην παιδεία και την υγεία.
«Το 2002 είχαμε πάει με τον άνδρα μου και τα δύο παιδιά μας στην Κένυα για τουριστικούς λόγους. Γνώριζα κάποιον που είχε μια οργάνωση και μου λέει: “Θα σας πάω να δείτε χωριά που δεν έχουν δει ποτέ λευκό άνθρωπο”! Ηταν τα χωριά των Μασάι, τελείως απομονωμένα και με τους ανθρώπους να ζουν σε πολύ δύσκολες συνθήκες. Οταν γύρισα πίσω, ήμουν τελείως αλλαγμένη. Δεν μπορούσα να φανταστώ ότι υπάρχουν τέτοιες συνθήκες διαβίωσης, ότι οι άνθρωποι ζουν τόσο φτωχά» είπε η κυρία Καραγκούνη, ιδρύτρια της μη κυβερνητικής οργάνωσης MAA (Maasai Aid Association).
Χορηγίες
Με δωρεές και χορηγίες η οργάνωση προσπαθεί να εκπαιδεύσει όσο το δυνατόν περισσότερα παιδιά που ζουν υπό συνθήκες φτώχειας. Ως σήμερα η ΜΑΑ παρέχει κάθε χρόνο περίπου 350 υποτροφίες σε μη προνομιούχα παιδιά απομακρύνοντάς τα από τον αναλφαβητισμό, ενώ έχει χρηματοδοτήσει την κατασκευή δεκάδων σχολικών αιθουσών σε παραμελημένα χωριά.
Ακόμη έχει αναλάβει να φέρει σε πέρας άλλη μια «μάχη», για την εξάλειψη του φαινομένου της κλειτοριδεκτομής, μια πρακτική που εφαρμόζεται στα κορίτσια της κοινότητας των Μασάι. Οπως επισημαίνει η οργάνωση, πρόκειται για μια επιβλαβή παραδοσιακή πρακτική που σχετίζεται με την άγνοια, με επιζήμια αρχαία έθιμα και την έλλειψη επικοινωνίας των γυναικών Μασάι με τον υπόλοιπο κόσμο.
«Είναι υπέροχο το συναίσθημα να βοηθάς κάποιον που έχει ανάγκη και να βλέπεις ότι η δουλειά σου αποδίδει καρπούς. Αυτό δεν το βλέπουμε στον επαγγελματικό τομέα, αφού συνήθως κάνουμε βιοποριστικά επαγγέλματα. Το να κάνεις κάτι και να βλέπεις ότι αποφέρει θετικά αποτελέσματα και ενδυναμώνει κοινωνίες είναι μια χαρά που δεν μπορεί να συγκριθεί με τίποτα» λέει η Αννυ Καραγκούνη και συμπληρώνει: «Κάθε επίσκεψη στα χωριά των Μασάι είναι και μια μικρή γιορτή, αφού με υποδέχονται με τραγούδια και γιορτές. Κάποιος μου είπε πως ούτε όταν επισκέπτεται την περιοχή τους βουλευτής δεν τυγχάνει τέτοιων τιμών»!