Από ώρα σε ώρα αναμένονται τα αποτελέσματα της εξέτασης DNA στη σορό ενός άνδρα που έπεσε θύμα τροχαίου με εγκατάλειψη στις αρχές του περασμένου Απριλίου, για να διαπιστωθεί αν πρόκειται για τον αγνοούμενο Δημήτρη Καλογιάννη, πιο γνωστό ως «Δήμητρα της Λέσβου». Ταυτόχρονα, ο πρόεδρος της Γραμμής Ζωής Γεράσιμος Κουρούκλης εξαπολύει δριμύ κατηγορώ κατά της Αστυνομίας, επειδή καθυστέρησε να ανάψει το πράσινο φως για την αναγγελία Silver Alert!
Το «ρόδο», όπως περιέγραφε τον εαυτό του ο 64χρονος που μεγάλωσε στη Σκάλα Συκαμιάς και βίωσε ρατσισμό για τη σεξουαλική του ταυτότητα, εξαφανίστηκε στις 6 Απριλίου από το Δρομοκαΐτειο. Όμως, η Γραμμή Ζωής έλαβε έγκριση να εκδώσει Silver Alert μόλις τα ξημερώματα της 26ης Μαΐου! Σύμφωνα με τον κ. Κουρούκλη, η ΓΑΔΑ καθυστέρησε να επιτρέψει την αναγγελία, υποστηρίζοντας ότι πρόκειται για απόδραση και όχι για εξαφάνιση. Ωστόσο, ο εισαγγελέας δεν είχε διατάξει εγκλεισμό για τον 64χρονο και, επομένως, δεν θεωρείτο «δικαστικός φυγάς»:
«Το μόνο παράπτωμα της “Δημήτρας” ήταν ότι δεν υπέγραψε το σχετικό έγγραφο στο νοσοκομείο ότι φεύγει οικειοθελώς» αναφέρει απογοητευμένος ο εμπνευστής και δημιουργός της υπηρεσίας Silver Alert Hellas, ενώ προσθέτει, μιλώντας στο newsbreak.gr: «Μέχρι να ξεκαθαρίσει το νοσοκομείο στο Α.Τ. Καλλονής και το Τμήμα Εξαφανίσεων της ΓΑΔΑ τι ακριβώς έχει συμβεί, εμείς φτάσαμε να πάρουμε έγκριση για να κοινοποιήσουμε την εξαφάνιση το βράδυ της 25ης Μαΐου. Εμείς δεν καθυστερήσαμε ούτε λεπτό, περιμέναμε να λάβουμε την πάγια εντολή από τις αρχές και αμέσως εκδώσαμε κοινωνικό συναγερμό».
Όπως τονίζει, η Αστυνομία δεν δίνει πληροφορίες για το τροχαίο, με την αιτιολογία ότι έχει σχηματιστεί δικογραφία. Παράλληλα, το νοσοκομείο όπου φυλάσσεται εδώ και σχεδόν δύο μήνες το πτώμα δεν έχει κοινοποιήσει καμία πληροφορία στο σωματείο, ενώ άγνωστο παραμένει και αν έχει ενημερώσει το υπουργείο Υγείας, που ζήτησε με εντολή να γίνει έρευνα. Για τους παραπάνω λόγους οι υπεύθυνοι της Γραμμής Ζωής έστειλαν επιστολή στο υπουργείο και ζητούν να πληροφορηθούν αν το ΕΚΑΒ είχε ενεργήσει για τη διακομιδή του θύματος τα ξημερώματα του Σαββάτου 9-10 Απριλίου και, αν ναι, σε ποιο νοσοκομείο μετέφερε το θύμα. Ακόμη, ζητούν απαντήσεις στα εξής δύο ερωτήματα:
Ποιο νοσοκομείο είχε τη σορό από τις 9-10 Απριλίου έως την 1η Ιουνίου, όταν ενημέρωσε την Τροχαία Καλλιθέας Αττικής, και γιατί καθυστέρησε τόσο πολύ η δήλωση της εξαφάνισης;
«Ρωτάω, εμείς τι είμαστε; Η λάντζα της Αστυνομίας και του κάθε νοσοκομείου; Οι εθελοντές με δικά τους έξοδα κυκλοφορούν, κινούνται, προσφέρουν τον χρόνο και την προσωπική τους προσπάθεια, τρέχουν στην Αθήνα και την επαρχία. Δεν γίνεται να κάνει ο καθένας τα παιχνίδια του! Η οικογένεια τι φταίει να μη γνωρίζει; Πήραμε 3.742 κλήσεις και μαρτυρίες. Τις διασταυρώσαμε όλες και καμία δεν ταίριαζε» καταλήγει ο κ. Κουρούκλης.