Σε απεργιακό κλοιό βρέθηκε χθες η χώρα, αφού εργατικά σωματεία πραγματοποίησαν απεργίες, στάσεις εργασίας και συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας ενάντια στην ψήφιση του νομοσχεδίου της κυβέρνησης, που θεωρούν ότι καταπατά τα εργασιακά δικαιώματα.
Ωστόσο, η εκτελεστική επιτροπή της ΑΔΕΔΥ εξαίρεσε από την απεργία τους εκπαιδευτικούς της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και τους υπαλλήλους του υπουργείου Παιδείας, που εμπλέκονται στη διαδικασία των πανελλαδικών εξετάσεων.
Με συνθήματα όπως «Κάτω τα χέρια από το 8ωρο», εργαζόμενοι και συνδικάτα έδωσαν τη δική τους μάχη στους δρόμους της Αθήνας, προκειμένου να μην εφαρμοστεί το εργασιακό νομοσχέδιο. Στο κάλεσμα συμμετείχαν η ΓΣΕΕ – ΑΔΕΔΥ, το ΠΑΜΕ και το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Αθήνας, πλήθος συνδικαλιστικών οργανώσεων, όπως η Διδασκαλική Ομοσπονδία Ελλάδας, οι εργαζόμενοι στο υπουργείο Οικονομικών, σύλλογοι εργαζομένων σε νοσοκομεία κ.ά., αλλά και αριστερές συλλογικότητες.
Στην πρωτεύουσα το ΠΑΜΕ πραγματοποίησε συγκέντρωση στις 10.30 το πρωί στο Σύνταγμα και στις 17.00 συλλαλητήριο έξω από τη Βουλή. Η ΑΔΕΔΥ πραγματοποίησε συλλαλητήριο στις 11 το πρωί στην πλατεία Κλαυθμώνος και στις 18.00 στο Σύνταγμα μαζί με το ΕΚΑ. Στον Πειραιά τα συνδικάτα κάλεσαν στις 10 το πρωί σε συγκέντρωση στην πλατεία Καραϊσκάκη και το απόγευμα στο συλλαλητήριο της Αθήνας. Τον χαιρετισμό των νοσοκομειακών γιατρών μετέφερε στη συγκέντρωση το μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας της ΟΕΝΓΕ, Γιάννης Γαλανόπουλος.
«Το νομοσχέδιο Χατζηδάκη είναι για τα σκουπίδια. Δεν διορθώνεται, δεν βελτιώνεται. Και δεν υπάρχει εργαζόμενος σε όλη τη χώρα που να μην αντιλαμβάνεται ότι αυτό είναι η επιτομή της βαρβαρότητας» δήλωσε και πρόσθεσε ότι οι νοσοκομειακοί γιατροί, όπως και όλοι οι υγειονομικοί, «έχουμε ζήσει για τα καλά και την απληρωσιά και την υπερεφημερία, αλλά και τα εκατοντάδες χρωστούμενα ρεπό».
Την ίδια ώρα η πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συλλόγων Υπαλλήλων Αιρετών Περιφερειών (ΟΣΥΑΠΕ) Βέτα Πανουτσάκου κατήγγειλε την προσπάθεια της κυβέρνησης να βγάλει παράνομη τη χθεσινή απεργία των ναυτεργατών αλλά και των δημόσιων υπαλλήλων. «Η ποινικοποίηση των αγώνων δεν πέρασε. Οι εργαζόμενοι απεργούν» τόνισε από το βήμα.
Από τις 00.01 τα ξημερώματα ξεκίνησε και η απεργία των ναυτεργατικών σωματείων, που διήρκεσε έως τα μεσάνυχτα. «Καλούμε τα μέλη μας και ευρύτερα τους ναυτεργάτες μέσα στα ίδια τα καράβια να δώσουν από κοινού τον αγώνα με τις απεργιακές φρουρές σε κάθε πλοίο και λιμάνι της χώρας, να αποκρούσουν και να συντρίψουν την επιχείρηση υπονόμευσης της απεργίας μας» ανέφερε από την πλευρά της η Πανελλήνια Ένωση Ναυτών Εμπορικού Ναυτικού (ΠΕΝΕΝ).
Σε απεργιακό αναβρασμό βρέθηκαν χθες και άλλες πόλεις της χώρας, ανάμεσά τους και η Θεσσαλονίκη, στο κέντρο της οποίας έκαναν πορεία διαμαρτυρίας για το εργασιακό νομοσχέδιο περίπου 1.000 άτομα, μέλη συλλογικοτήτων και της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς. Αλλά και στο Ηράκλειο σωματεία και συνδικαλιστικές οργανώσεις συμμετείχαν στην κινητοποίηση στην πλατεία Ελευθερίας.