Με το «εκπαιδευμένο» στο design μάτι της, ως συνιδρύτρια του οίκου Zeus+Dione, η Μαρέβα Γκραμπόφσκι – Μητσοτάκη ανέλαβε να ανακαινίσει το Μέγαρο Μαξίμου, που ήταν… άβαφτο πριν από τους Ολυμπιακούς του 2004, και η αμερικανική «βίβλος» του design και της αρχιτεκτονικής «Architectural Digest» (AD) παρουσίασε το αποτέλεσμα.
«Μπείτε μέσα στο δημιουργικά ανακαινισμένο στρατηγείο του Ελληνα πρωθυπουργού στην Αθήνα» είναι ο τίτλος του σχετικού δημοσιεύματος, που διευκρινίζει με τον υπότιτλο «Υπό την καθοδήγηση της πρώτης κυρίας, το Μέγαρο Μαξίμου, η δυτική πτέρυγα της Ελλάδας, αναγεννήθηκε ως ένα εγκώμιο στην ελληνική τέχνη, στο ντιζάιν και στην ανεξαρτησία».
Να σημειωθεί ότι δυτική πτέρυγα στον Λευκό Οίκο είναι η πτέρυγα όπου στεγάζεται το γραφείο του Αμερικανού προέδρου – και, προφανώς, το περιοδικό με τη φράση «δυτική πτέρυγα της Ελλάδας» κάνει έναν… παραλληλισμό! Το Μέγαρο Μαξίμου λοιπόν αναγεννήθηκε και, όπως τουλάχιστον προκύπτει από το σχετικό δημοσίευμα, θα ανοίγει στο κοινό μία φορά τον μήνα, με τους επισκέπτες να μπαίνουν στα άδυτα του Μεγάρου!
Η Μαρέβα Γκραμπόφσκι, στη συνέντευξη που παραχώρησε στο μηνιαίο περιοδικό, εξηγεί ότι, όταν έγινε ο σύζυγός της πρωθυπουργός τον Ιούλιο του 2019, παρατήρησε ότι ο χώρος στον οποίο δούλευε κυβερνώντας τη χώρα και όπου πριν από την πανδημία υποδεχόταν ξένους αξιωματούχους «δεν ήταν ακριβώς μια διαφήμιση της ελληνικής αισθητικής».
«Επανάσταση»
«Δεν είχε βαφτεί από το 2004, πριν η Αθήνα φιλοξενήσει τους Ολυμπιακούς» εξηγεί η Μαρέβα Γκραμπόφσκι – Μητσοτάκη, με τη συντάκτρια του κειμένου Eleni N. Cage να κάνει μια αναδρομή στους παράγοντες που έκτοτε δεν άφηναν πολλά περιθώρια για ανακαινίσεις, όπως η οικονομική κρίση και η πανδημία.
Ωστόσο, όταν τον Φεβρουάριο του 2021 η πανδημία έδειχνε να κοπάζει και θα έρχονταν και πάλι ξένοι ηγέτες για τον εορτασμό των 200 χρόνων από την Επανάσταση του 2021, η Μαρέβα ένιωσε ότι είχε έρθει η ώρα για την ανακαίνιση του Μαξίμου με τρόπο «ευπαρουσίαστο, ενδιαφέροντα και μια αναπαράσταση αυτού που είμαστε», δηλαδή του ελληνικού λαού.
Η ιδέα της άρεσε στον άντρα της και πρωθυπουργό, αλλά της είπε, όπως μεταφέρει η ίδια στο περιοδικό: «Μπορείς να κάνεις ό,τι σου αρέσει, αλλά δεν μπορεί να κοστίσει στο ελληνικό κράτος ούτε ένα σεντ!»
Η Μαρέβα εξηγεί ότι δέχθηκε την πρόκληση και συγκέντρωσε μια «dream team» περίπου 10 εθελοντών, οι οποίοι ανέλαβαν τον σχεδιασμό για την ανακαίνιση των τριών δημόσιων αιθουσών του Μεγάρου Μαξίμου: της αίθουσας συνεδριάσεων με το μεγάλο τραπέζι, της αίθουσας υποδοχής και του γραφείου του πρωθυπουργού.
Στην ομάδα, πολλά μέλη της οποίας προτιμούν να διατηρήσουν την ανωνυμία τους, συμμετείχε η Ελίνα Κουντούρη, διευθύντρια του μη κερδοσκοπικού ιδρύματος «Neon», που έχει ως αποστολή να φέρνει το κοινό σε επαφή με τη σύγχρονη τέχνη, αλλά και ο Κύπριος σχεδιαστής Μιχαήλ Αναστασιάδης.
Οπως εξηγεί η σύζυγος του Κυριάκου Μητσοτάκη, αυτή η ομάδα δημιούργησε μια λίστα με Ελληνες καλλιτέχνες, τεχνίτες, συλλέκτες και ιδρύματα, από τους οποίους θα ζητούσε ένα έργο για δανεισμό για διάρκεια δύο ετών. «Η ιδέα είναι να αλλάζουν τα έργα που εκτίθενται κάθε δύο χρόνια, για να δείξουμε το ταλέντο και την τέχνη των ντόπιων καλλιτεχνών» προσθέτει, ενώ αποκαλύπτεται ότι «ο πρωθυπουργός σχεδιάζει να ανοίγει το γραφείο του στο κοινό μία φορά τον μήνα».
Δεν διευκρινίζεται, ωστόσο, στο ρεπορτάζ του περιοδικού αν και τα νέα έπιπλα που μπήκαν στους χώρους είναι επίσης δωρεά. Οι αλλαγές στο Μαξίμου, πάντως, δεν σταματούν εδώ, μια και, όπως αποκαλύπτει το περιοδικό, επόμενος στόχος είναι η ανακαίνιση του χώρου όπου οι αξιωματούχοι καλούνται συνήθως για πρωινό…