Eπιστήμονες και υγειονομικοί έδωσαν καθένας τη δική του εκδοχή για τη σύγχυση και την ανησυχία που έχουν προκληθεί από τη σύσταση της Επιτροπής Εμβολιασμών να μη χορηγείται το εμβόλιο της AstraZeneca κατά του κορονοϊού στους κάτω των 60 ετών.
«Όσοι δεν πείθονται να κάνουν τη δεύτερη δόση του AstraZeneca θα πρέπει να έχουν τη δυνατότητα να λάβουν όποιο εμβόλιο επιθυμούν» υποστήριξε ο διευθυντής ΜΕΘ στο Nοσοκομείο «Παπανικολάου» Νίκος Καπραβέλος, ο οποίος τόνισε πως είναι επιτακτική ανάγκη να επιταχυνθούν οι εμβολιασμοί για να αποτραπεί ένα τέταρτο κύμα της πανδημίας στη χώρα μας.
Από την πλευρά του, ο ερευνητής γιατρός στις ΗΠΑ Γιώργος Παυλάκης συνέστησε σε όσους πολίτες έχουν κάνει την πρώτη δόση AstraZeneca να κάνουν και τη δεύτερη με το ίδιο σκεύασμα, διαβεβαιώνοντας ότι, αν υπάρχει πιθανότητα να εκδηλωθεί το σπάνιο σύνδρομο, θα εκδηλωθεί από την πρώτη δόση.
Στο ίδιο μήκος κύματος συντάχθηκε η καθηγήτρια Επιδημιολογίας Αθηνά Λινού, η οποία τόνισε ότι «όσοι έκαναν την πρώτη δόση με αυτό πρέπει να κάνουν και τη δεύτερη».
«Δεν υπάρχει καμία ένδειξη ότι όσοι έκαναν την πρώτη δόση και πήγαν καλά θα έχουν πρόβλημα. Δεν υπάρχει επαρκής πληροφόρηση αν με το να ανακατέψουμε τα εμβόλια θα έχουμε το ίδιο θετικό αποτέλεσμα. Κάνουμε τη δεύτερη δόση, με τη βεβαιότητα ότι όλα θα πάνε καλά» συνέστησε η κυρία Λινού.
«Η επιτροπή μπέρδεψε τον κόσμο» ανέφερε στον ΑΝΤ1 ο καθηγητής Φαρμακολογίας στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης Ευάγγελος Μανωλόπουλος, επισημαίνοντας ότι δεν αρκούν τα στατιστικά στοιχεία για να πάρουμε αποφάσεις.
«Θα έπρεπε η επιτροπή να κατευθύνει κάθε πολίτη στο εμβόλιο που του ταιριάζει, αναλόγως της ηλικίας, του φύλου κ.λπ.» πρότεινε και εξήγησε ότι όποιος δεν είχε συμπτώματα μετά την πρώτη δόση, καλό θα είναι να κάνει και τη δεύτερη. «Δεν υπάρχει λόγος να μην το κάνει κάποιος, σύμφωνα με την εμπειρία και την όποια γνώση υπάρχει. Δεν αντενδείκνυται, αλλά καλό είναι να κάνει το ίδιο» είπε.
«Η επιτροπή είχε και πριν δίκιο, που δεν σταμάτησε τη χορήγηση του εμβολίου στους κάτω των 60 ετών, έχει και τώρα δίκιο, που συστήνει να μην εμβολιάζονται οι μικρότερες ηλικίες με αυτό το εμβόλιο (…) Υπάρχει η πολυτέλεια να ληφθεί τώρα αυτή η απόφαση, χωρίς να μειωθεί ο εμβολιαστικός ρυθμός. Πριν δεν είχαμε διαθεσιμότητα εμβολίων και έπρεπε γρήγορα να “σπάσουμε” το τέταρτο πανδημικό κύμα» ανέφερε ο καθηγητής Πνευμονολογίας Νίκος Τζανάκης.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του γενικού γραμματέα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριου Θεμιστοκλέους, το ποσοστό ακυρώσεων για δεύτερη δόση με το AstraZeneca είναι 1,89%, για το Pfizer 0,5% και για το Moderna 0,45%.
Σε κώμα 42χρονος με σύ νδρομο Γκιλεν – Μπαρέ
Ακριβά φαίνεται πως πλήρωσε το… ρίσκο να κάνει το εμβόλιο της AstraZeneca ένας 42χρονος με σκλήρυνση κατά πλάκας στην Κρήτη, καθώς, δέκα ημέρες μετά τον εμβολιασμό του με το συγκεκριμένο σκεύασμα, έπεσε σε κώμα!
«Βγήκαμε και είπαμε την περιπέτειά μας για να προστατευτούν και άλλοι άνθρωποι. Όλη η οικογένεια είναι υπέρ των εμβολίων» ανέφερε χθες σε τηλεοπτικό σταθμό η αδελφή του 42χρονου που βρίσκεται σε πολύ κρίσιμη κατάσταση στην Εντατική. «Έχει φύγει ο άνθρωπός μας, δεν υπάρχει. Δεν είναι ακόμα κλινικά νεκρός» είπε σπαρακτικά. Οπως περιέγραψε, δέκα μέρες μετά τον εμβολιασμό του ο 42χρονος εμφάνισε το σύνδρομο Γκιλέν-Μπαρέ. «Στην αρχή νομίσαμε ότι ήταν από την ασθένειά του. Μέχρι στιγμής οι γιατροί δεν έχουν επιβεβαιώσει ότι για την παρενέργεια οφείλεται το εμβόλιο. Είναι πολύ σοβαρό, αλλά δεν το έχουν επιβεβαιώσει» είπε η αδελφή του και συνέχισε ότι ο 42χρονος είχε ενημερώσει για τα προβλήματα της υγείας του τους γιατρούς στο Κέντρο Υγείας.
«Είναι κρίμα, για ανθρώπους που είχαν προβλήματα υγείας τόσα χρόνια. Για να προστατευτούν και οι ίδιοι και οι γύρω τους, εμβολιάστηκαν. Για κάποιους φιλάσθενους να μην ήταν όλα τα εμβόλια στη λίστα» κατέληξε. Από την πλευρά της, η Αθηνά Λινού τόνισε πως δεν υπάρχει καμία αντένδειξη για κανένα εμβόλιο όταν υπάρχει σκλήρυνση κατά πλάκας.