Πολλοί λένε ότι όταν η φύση κάνει λάθη, οι άνθρωποι πρέπει να τα διορθώνουν και να αποκαθιστούν την ηρεμία. Αυτό συμβαίνει και στην περίπτωση Ελληνα αστυνομικού που τώρα ζητά στήριξη στην προσπάθεια που κάνει να βρει τον πραγματικό εαυτό του, χωρίς να αντιμετωπίσει προβλήματα στην προσωπική και την υπηρεσιακή του ζωή.
Ο 24χρονος ένστολος, που λέγεται Πάρης, δήλωσε δημόσια ότι, αν και σωματικά είναι ένας ολοκληρωμένος άνδρας, που μάλιστα απασχολείται σε ένα ιδιαίτερα σκληρό και απαιτητικό επάγγελμα, μέσα του νιώθει γυναίκα. Είναι, όμως, αποφασισμένος να ολοκληρώσει τη διαδικασία επαναπροσδιορισμού φύλου, παρά τις δυσκολίες που ξέρει ότι θα αντιμετωπίσει τόσο μέσα στον χώρο εργασίας του όσο και στον οικογενειακό του περίγυρο, που του έχει γυρίσει την πλάτη. Γι’ αυτό αναγκάστηκε να αναζητήσει οικονομική στήριξη ώστε να καταφέρει να αποκαταστήσει το λάθος της φύσης.
«Γεια σας, το όνομά μου είναι Πάρης και ζω στην Ελλάδα, και συγκεκριμένα στην Αθήνα. Είμαι 24 χρόνων, τρανς άντρας και προσπαθώ να μαζέψω λεφτά για τις εγχειρήσεις επαναπροσδιορισμού του φύλου μου, αλλά είναι κάτι πολύ δύσκολο, καθώς δεν έχω καμία βοήθεια από την οικογένειά μου. Είμαι αστυνομικός και αυτό καθιστά πιο δύσκολο να νιώσω αποδεκτός, καθώς η πλειοψηφία των συναδέλφων μου είναι προκατειλημμένη απέναντι στη ΛΟΑΤΚΙ κοινότητα. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να νιώθω συνεχώς ξένος και ανασφαλής με τον εαυτό μου. Κάθε βοήθεια θα ήταν εκτιμητέα, σας ευχαριστώ πολύ!» γράφει, ζητώντας με θάρρος βοήθεια.
Την προσπάθεια του 24χρονου αστυφύλακα, που πέτυχε την εισαγωγή του στην ΕΛ.ΑΣ. το 2018, υποστηρίζει η Δράση Αστυνομικών για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, η οποία απηύθυνε δημόσια έκκληση για στήριξη ώστε να ολοκληρώσει τη διαδικασία επαναπροσδιορισμού φύλου, εξηγώντας με σαφήνεια τι σημαίνει αυτό.
«Ο συνάδελφός μας, αστυφύλακας Πάρης Μεταξάς, είναι το νεότερο μέλος της Δράσης Αστυνομικών και είναι σημαντικό να έχει την υποστήριξη όλων μας…» αναφέρουν μεταξύ άλλων.
Η συνδικαλιστική παράταξη των αστυνομικών δηλώνει στην ανακοίνωσή της ότι θα σταθεί στο πλευρό του Πάρη, ώστε να βρει τον δρόμο του στην προσωπική του ζωή και να μην αντιμετωπίσει προβλήματα στην υπηρεσιακή.
Στο πλευρό του
«Στον δρόμο του Πάρη να είναι ο πραγματικός εαυτός του, χωρίς προβλήματα στην προσωπική και υπηρεσιακή του ζωή, θα είμαστε δίπλα του να τον υποστηρίζουμε και είμαστε υπερήφανοι που τον έχουμε στην Ελληνική Αστυνομία. Αλλωστε, όσοι συνάδελφοι τον γνωρίζουμε ξέρουμε ότι είναι ένας εξαιρετικός άνθρωπος και καλός αστυνομικός, και αυτό έχει τελικά σημασία».
Ο Πάρης Μεταξάς δεν είναι ο πρώτος αστυνομικός που θέλει να ξεκινήσει τη διαδικασία επαναπροσδιορισμού φύλου. Στη θέση του, το 2014, ήταν ο Νίκος, τότε αρχιφύλακας της Υποδιεύθυνσης Τροχαίας Αθηνών, που ύστερα από 30 χρόνια σε «λάθος σώμα» δεν δίστασε να αποκαλύψει την απόφασή του στους συναδέλφους του.
«Είμαι περήφανος για την επιλογή μου, η οποία ήταν απολύτως συνειδητή. Από εκεί και πέρα, θέλω να συνεχίσω να είμαι μέλος της οικογένειας της Αστυνομίας, με αξιοπρέπεια και συνέπεια» ήταν τα λόγια με τα οποία τους απευθύνθηκε.
Ο Νίκος υποβλήθηκε σε πολύωρη επέμβαση στο εξωτερικό και, μετά την επιστροφή του στην Αθήνα, προχώρησε σε όλες τις γραφειοκρατικές διαδικασίες αλλαγής στοιχείων ταυτότητας. Ωστόσο, το αναχρονιστικό νομοθετικό πλαίσιο που ισχύει έκρινε τη διαδικασία επαναπροσδιορισμού φύλου «ψυχιατρική διαταραχή». Ετσι, του αφαιρέθηκε η δυνατότητα οπλοφορίας και, με απόφαση του Αρχηγείου της Αστυνομίας -που αιφνιδιάστηκε, καθώς βρέθηκε μπροστά σε μια πρωτόγνωρη περίπτωση-, μετακινήθηκε σε υπηρεσία γραφείου.
Ο Νίκος, που υπηρετεί ακόμη στην ΕΛ.ΑΣ., θα μπορούσε να προσφύγει στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, που θα τον δικαίωνε για την κατάφωρη αδικία και θα του επέτρεπε να φέρει οπλισμό και να υπηρετεί σε οποιαδήποτε υπηρεσία της Αστυνομίας. Ωστόσο, η πολύχρονη ταλαιπωρία και η πίεση που είχε υποστεί από τη διαδικασία για τον επαναπροσδιορισμό του φύλου του τον έκαναν να δεχθεί αδιαμαρτύρητα την απόφαση.