Στη φυλακή οδηγήθηκε ο 49χρονος ελαιοχρωματιστής «λάτρης» της τέχνης με το ψευδώνυμο Artfreak, ο οποίος ομολόγησε ότι έκλεψε τους πίνακες των Πικάσο και Μοντριάν πριν από εννέα χρόνια, καθώς οι ισχυρισμοί του δεν έπεισαν ανακριτή και εισαγγελέα, με αποτέλεσμα να κριθεί προσωρινά κρατούμενος.
Κατά τη διάρκεια της μαραθώνιας απολογίας του, που άρχισε στις 12 χθες το μεσημέρι και ολοκληρώθηκε μετά τις 7 το απόγευμα, ο φιλότεχνος «φαντομάς» της Εθνικής Πινακοθήκης εμφανίστηκε για άλλη μία φορά μετανιωμένος για την κλοπή και έδωσε έμφαση στο γεγονός ότι βοήθησε τις Αρχές να βρουν τους πίνακες, υποδεικνύοντας το σημείο όπου ήταν κρυμμένοι, στο Πόρτο Ράφτη.
«Ηταν το μεγαλύτερο λάθος της ζωής μου, στο οποίο με οδήγησε το πάθος μου για την τέχνη» φέρεται ότι ήταν τα λόγια του όταν κλήθηκε να εξηγήσει την απόφασή του να κλέψει τους δύο πίνακες και το σχέδιο του Ιταλού Γκουλιέλμο Κάτσια του 17ου αιώνα, το οποίο υποστηρίζει πως κατέστρεψε κατά λάθος.
Οπως είχε κάνει και προανακριτικά, επανέλαβε ενώπιον του 6ου τακτικού ανακριτή Αθανάσιου Μαρνέρη ότι δεν είχε σκοπό να πουλήσει τους πανάκριβους πίνακες, που έκρυβε για χρόνια στο ντουλάπι του μπάνιου του, και ισχυρίστηκε ότι δεν σκέφτηκε να τους παραδώσει, επειδή οι αστυνομικοί θα έφταναν στα ίχνη του από το DNA και τα αποτυπώματά του που υπήρχαν πάνω τους.
Ο 49χρονος υποστήριξε, ακόμη, ότι σχεδίασε και εκτέλεσε μόνος του την «κλοπή του αιώνα». Ο δικηγόρος του Σάκης Κεχαγιόγλου χαρακτήρισε αναμενόμενη την απόφαση για την προφυλάκιση του εντολέα του, πρόσθεσε όμως ότι το επόμενο διάστημα θα υπάρξουν εξελίξεις σε δικονομικό επίπεδο, από τις οποίες μπορεί να αλλάξει η τύχη του κατηγορουμένου. Σύμφωνα με πληροφορίες, το «Γυναικείο Κεφάλι» του Πάμπλο Πικάσο και ο «Ανεμόμυλος Στάμμερ» του Πιτ Μοντριάν αναμένεται να επιστρέψουν αύριο στην ανακαινισμένη Εθνική Πινακοθήκη.
Οσα είπε στην απολογία του ο 49χρονος ελαιοχρωματιστής έρχονται, πάντως, σε πλήρη αντιδιαστολή με όσα δήλωσε σε ελληνικό κανάλι ένας Ολλανδός ερευνητής έργων τέχνης, ο οποίος υποστήριξε ότι έχει στη διάθεσή του στοιχεία που αποδεικνύουν ότι ο κατηγορούμενος προσπάθησε επανειλημμένα να πουλήσει στο εξωτερικό το «Γυναικείο Κεφάλι» του Πικάσο.
«Πληροφορήθηκα πέρυσι ότι αυτός ο άντρας κρυβόταν στην Ολλανδία, είχε δραπετεύσει από την Ελλάδα γιατί φοβόταν ότι η Αστυνομία ήξερε το όνομά του. Επίσης, ξέρω ότι εμπλέκεται και άλλο άτομο, δεν ξέρω το όνομα, αλλά είχε συνεργό» ανέφερε ο Arthur Brand, ενώ πρόσθεσε ότι σίγουρα ο ελαιοχρωματιστής διέθετε συνεργό.
«Είναι δύο. Αυτός που συνελήφθη τώρα και ακόμα ένας φίλος του. Είναι από την Ελλάδα. Προσπάθησε να πουλήσει τους πίνακες, κάτι το οποίο ήταν δύσκολο, γιατί εάν έχεις χρήματα για να αγοράσεις έναν πίνακα του Πικάσο, θα αγοράσεις έναν νόμιμο Πικάσο και όχι παράνομο, γιατί έναν κλεμμένο πίνακα δεν μπορείς να τον δείξεις πουθενά. Αυτός ο άντρας προσπάθησε ξανά και ξανά να βρει έναν αγοραστή και στο μεταξύ αυτό που άκουσα είναι ότι, ενώ βρισκόταν στην Ολλανδία, προσπάθησε να πουλήσει τον πίνακα στη Γερμανία» κατέληξε ο Ολλανδός ερευνητής.
Η παρουσία του ελαιοχρωματιστή στην Ολλανδία επιβεβαιώνεται και από τις αναρτήσεις του στο διαδίκτυο, στις οποίες φαίνεται ότι πέρασε εκεί τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά. Εξάλλου, καθ’ όλη τη διάρκεια των εννέα ετών από την κλοπή των πινάκων πραγματοποιούσε αρκετά συχνά ταξίδια στη χώρα της βορειοδυτικής Ευρώπης. Ο 49χρονος κατηγορείται για διακεκριμένη περίπτωση κλοπής κατά συναυτουργία, τετελεσμένη και σε απόπειρα, πραγμάτων καλλιτεχνικής σημασίας που βρίσκονταν σε συλλογή εκτεθειμένα σε κοινή θέα και σε δημόσιο κτίριο. Η συγκεκριμένη δίωξη είχε ασκηθεί αρχικά σε βάρος αγνώστων δραστών και προσωποποιήθηκε μετά τη σύλληψη του κατηγορουμένου και την ομολογία του.