Έντονες αντιδράσεις, παραιτήσεις, αλλά και κινητοποιήσεις φαίνεται πως έχει προκαλέσει η απόφαση της κυβέρνησης να προχωρήσει στη θεσμοθέτηση της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού στους υγειονομικούς ως την 1η Σεπτεμβρίου.
Τα σωματεία εργαζομένων νοσοκομείων Πύργου και Αμαλιάδας μιλούν για μια πολιτική διχασμού, όχι μόνο του κλάδου αλλά ολόκληρης της κοινωνίας από την πλευρά της κυβέρνησης, υποστηρίζοντας ότι όποια ελλείμματα στη διαδικασία να πειστούν όλοι για την αναγκαιότητα του εμβολιασμού έχουν να κάνουν με την έλλειψη πρωτοβουλιών ενθάρρυνσης, κάτι που αντικαθίσταται με αποφάσεις και «τελεσίγραφα». Την ίδια ώρα, στο Νοσοκομείο «Ο Άγιος Ανδρέας» της Πάτρας, αρκετοί εργαζόμενοι έφτασαν στο σημείο να υποβάλουν παραιτήσεις, βλέποντας την Πολιτεία να κινείται στην υποχρεωτικότητα των εμβολιασμών.
Στην παρούσα φάση, πάντως, πρόκειται για περιπτώσεις που βρίσκονται πολύ κοντά στη συνταξιοδότηση ή πλησιάζουν στο χρονικό όριο. Αξιοσημείωτο είναι ότι στο ίδιο νοσοκομείο αρχίζει εκστρατεία κατά του εμβολίου με τη στήριξη συναδέλφων του ένας εργαζόμενος που νόσησε παλαιότερα και είχε κινδυνέψει η ζωή του! Μάλιστα, συλλέγει και υπογραφές για να προσφύγει δικαστικά κατά της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού…
Οι πιο ηχηρές αντιδράσεις, όμως, φαίνεται πως έρχονται από τον Βόλο και το Αχιλλοπούλειο Νοσοκομείο, όπου ξεσηκώθηκαν κατά της απόφασης περί υποχρεωτικού εμβολιασμού γιατροί, νοσηλευτές και προσωπικό εργολάβων που απασχολείται στο νοσηλευτικό ίδρυμα.
Οι συγκεκριμένοι υγειονομικοί όχι μόνο επιμένουν να απέχουν από το Πρόγραμμα «Ελευθερία», αλλά οργανώνονται κιόλας για να προσβάλουν την απόφαση να καταστούν υποχρεωτικοί οι εμβολιασμοί για τον κλάδο τους από 1η Σεπτεμβρίου. Σύμφωνα με πληροφορίες, τουλάχιστον 50 υγειονομικοί όλων των κατηγοριών δεν επιθυμούν να εμβολιαστούν, παρά την υποχρεωτικότητα, και θα επιχειρήσουν με δικηγόρο να καθορίσουν τα επόμενα βήματά τους σε νομικό επίπεδο.
O «σκληρός πυρήνας» των μη εμβολιασμένων στο Νοσοκομείο Βόλου περιλαμβάνει το 50% των καθαριστριών και των φυλάκων που απασχολούνται μέσω εργολάβου, καθώς και περίπου 147 μόνιμους νοσηλευτές, μεταξύ των οποίων νοσηλευτές σε διάφορες κλινικές, τραυματιοφορείς και βοηθοί θαλάμων, όπως και 23 γιατρούς διαφόρων ειδικοτήτων.