Σοκ και τεράστια ανησυχία έχει προκαλέσει η είδηση ότι έφυγε από τη ζωή «χτυπημένος» από τον φονικό ιό ένας ασθενής ο οποίος είχε κάνει και τις δύο δόσεις του εμβολίου και δεν έπασχε από υποκείμενα νοσήματα.
Το δυσάρεστο περιστατικό επιβεβαίωσε ο διευθυντής της ΜΕΘ στο Νοσοκομείο «Παπανικολάου» της Θεσσαλονίκης και πνευμονολόγος Νίκος Καπραβέλος, μιλώντας χθες το πρωί στον τηλεοπτικό σταθμό Open, αφού ο ασθενής έχασε τη ζωή του στη ΜΕΘ του συγκεκριμένου νοσοκομείου. Οπως είπε, ο θάνατος του ασθενούς αποτελεί εξαίρεση.
«Είναι ο πρώτος θάνατος στους συνολικά 13.000 νεκρούς που έχουμε από τον κορονοϊό στη χώρα μας ο οποίος ήταν πλήρως εμβολιασμένος» επισήμανε ο κ. Καπραβέλος.
Σε δηλώσεις του στο grtimes.gr o ίδιος έδωσε περισσότερα στοιχεία για τον ασθενή που απεβίωσε. Συγκεκριμένα, είπε ότι ήταν οδοντίατρος ηλικίας 71 ετών και ότι τηρούσε όλα τα υγειονομικά πρωτόκολλα. Ωστόσο, πρόσφατα νόσησαν από τη μετάλλαξη Δέλτα τόσο ο ίδιος όσο και η οικογένειά του. Αν και η σύζυγος και τα δίδυμα παιδιά του πέρασαν την ασθένεια με ήπια συμπτώματα, εκείνος χρειάστηκε να εισαχθεί στην Εντατική. Ομως, αν και, σύμφωνα με τον διευθυντή της ΜΕΘ του Νοσοκομείου «Παπανικολάου», ο οδοντίατρος δεν έπασχε από υποκείμενα νοσήματα, το ανοσοποιητικό του σύστημα τον πρόδωσε.
«Ο ιός πλημμύρισε την άμυνά του και δεν μπόρεσε να αντιδράσει. Επιπλέον, εντός της ΜΕΘ, ο άνθρωπος αυτός προσβλήθηκε και από μικρόβια τα οποία δεν κατάφερε να ξεπεράσει, παρά τα ισχυρά αντιβιοτικά που του χορηγήσαμε» είπε.
Ο κ. Καπραβέλος έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου προς τους εμβολιασμένους, τονίζοντας ότι θα πρέπει να προσέχουν και επισημαίνοντας ότι το εμβόλιο δεν αποτελεί πανάκεια. «Το εμβόλιο δεν σου χαρίζει τη ζωή. Μη θεοποιούμε τους εμβολιασμένους. Κάθε εταιρία έχει αναγγείλει τα ποσοστά προστασίας από τον ιό. Τα καλύτερα σκευάσματα καλύπτουν περίπου το 90%. Αρα μένει ένα 10% που μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα σε ένα μικρό ποσοστό του πληθυσμού. Γι’ αυτό και οι εμβολιασμένοι οφείλουν να είναι προσεκτικοί. Δεν συμφωνώ με αυτά τα προνόμια των εμβολιασμένων που δεν φορούν μάσκα, που μπορούν να συναθροίζονται και να εισέρχονται παντού» κατέληξε.
Ο κ. Καπραβέλος βλέπει την κατάσταση με τον ιό αρκετά δύσκολη, σε αντίθεση με συναδέλφους του που θεωρούν ότι θα ξεμπερδέψουμε εύκολα με την ασθένεια. «Το περιστατικό αυτό αποτελεί ένα ηχηρό καμπανάκι ότι με αυτόν τον ιό δεν θα τελειώσουμε άμεσα. Είναι λάθος να λέμε ότι θα τον εκριζώσουμε. Δεν έχουμε να κάνουμε με τον ιό της πολιομυελίτιδας, είναι πολύ πιο σοβαρή νόσος και θα την αντιμετωπίζουμε για αρκετά χρόνια ακόμα» εκτίμησε.
Τέλος, μιλώντας στο Open, εξέφρασε την έντονη ανησυχία του για ένα τέταρτο κύμα της πανδημίας το φθινόπωρο, όταν θα έχουν επιστρέψει στις πόλεις οι εκδρομείς και οι αδειούχοι.