Αντιμέτωπη με τον πύρινο εφιάλτη βρισκόταν για ακόμη μία φορά, χθες η Αττική, καθώς οι φλόγες κατέστρεφαν τα πάντα στο πέρασμά τους σε Βίλια και Κερατέα. Μέχρι αργά χθες το βράδυ, ισχυρές δυνάμεις της πυροσβεστικής, κάτοικοι και εθελοντές έδιναν τιτάνια μάχη με το πύρινο θηρίο, προκειμένου να σώσουν σπίτια και περιουσίες που χτίστηκαν με τους κόπους μίας ζωής.
Στα Βίλια, η φωτιά που ξέσπασε λίγο πριν το μεσημέρι στον κεντρικό δρόμο που οδηγεί προς το Πόρτο Γερμενό πήρε γρήγορα μεγάλες διαστάσεις και έκανε στάχτη εκατοντάδες στρέμματα πυκνού και παρθένου δάσους. Ενας κάτοικος της περιοχής δήλωσε, μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό OPEN, ότι ένα σπίτι στο χωριό Παλαιοχώρι παραδόθηκε στις φλόγες, χωρίς αυτή η πληροφορία να είχε επιβεβαιωθεί μέχρι αργά χθες το βράδυ.
Το γεγονός ότι οι φλόγες βρίσκονταν σε δύσβατο σημείο και ότι έπνεαν ισχυροί άνεμοι δυσκόλεψε αρκετά το έργο των πυροσβεστών. Λίγη ώρα αργότερα άρχισαν να φτάνουν στα κινητά τηλέφωνα των κατοίκων μηνύματα από το 112 για να γίνουν εκκενώσεις. Συνολικά, εκκενώθηκαν έξι οικισμοί και συγκεκριμένα ο Αγιος Γεώργιος, το Παλαιοχώρι, η Αγία Παρασκευή, το Κρύο Πηγάδι, το Μικρό και το Μέγα Βαθυχώρι.
Αν και σε όλες τις περιπτώσεις το μήνυμα προέτρεπε για μετακίνηση προς την περιοχή της Ψάθας, κάποια στιγμή υπήρξε αναστάτωση, καθώς οι κάτοικοι του Αγίου Γεωργίου έλαβαν μετά από λίγη ώρα άλλο μήνυμα, που τους ενημέρωνε πως πρέπει να πάνε προς τη Μάνδρα! Το απόγευμα, το μέτωπο εκτεινόταν προς δύο κατευθύνσεις: προς την Ψάθα και προς τον Αγιο Γεώργιο. Μάλιστα, ο αντιδήμαρχος Μάνδρας Παναγιώτης Κολοβέντζος έκανε λόγο για δύσβατες περιοχές. Ο ίδιος είπε ότι η φωτιά δεν έχει κάψει σπίτια, αλλά έχει κάψει δεκάδες στρέμματα δάσους. Κύριος στόχος των ισχυρών δυνάμεων που βρίσκονται επιτόπου είναι να μην περάσει η φωτιά στα Βίλια και στις κορυφογραμμές του όρους Πατέρας.
Τον κώδωνα του κινδύνου έκρουσε από την πρώτη στιγμή ο αντιπεριφερειάρχης Δυτικής Αττικής Λευτέρης Κοσμόπουλος, τονίζοντας σε δηλώσεις του πως «μπορεί να γίνει Εύβοια η περιοχή, αν ξεφύγει η φωτιά». Οπως είπε, το δάσος είναι το μεγαλύτερο που έχει μείνει στην Αττική και η φωτιά βρίσκεται στο κέντρο. Ωστόσο, τόνισε ότι πυροσβέστες είχαν φτιάξει αντιπυρική ζώνη από την πίσω πλευρά. Από τις πρώτες ώρες της φωτιάς ο δήμαρχος Μάνδρας-Ειδυλλίας Χρήστος Στάθης έκανε λόγο για εμπρησμό. «Δυστυχώς, υπάρχουν ενδείξεις ότι πρόκειται για εμπρησμό» είπε χαρακτηριστικά, μιλώντας στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων (ΑΠΕ – ΜΠΕ). Οσο για την περιοχή που καίγεται, ο κύριος Στάθης σχολίασε πως εδώ και τριάντα χρόνια «δεν μας επιτρέπουν να φτιάξουμε αντιπυρικές ζώνες».
Σύμφωνα με την ενημέρωση της Πυροσβεστικής, μέχρι αργά χθες το βράδυ επιχειρούσαν στην περιοχή 240 πυροσβέστες, συμπεριλαμβανομένων τεσσάρων ομάδων πεζοπόρων τμημάτων, και 82 οχήματα, συμπεριλαμβανομένου του Μηχανοκίνητου Ειδικού Τμήματος Πυροσβεστικών Επιχειρήσεων (ΜΕΤΠΕ). Επίσης, κλήθηκαν δυνάμεις από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Πολιτικής Προστασίας και συγκεκριμένα από την Πολωνία 143 πυροσβέστες με 46 οχήματα. Από αέρος επιχειρούσαν 8 αεροσκάφη και 9 ελικόπτερα, συμπεριλαμβανομένων 2 ελικοπτέρων της Αεροπορίας Στρατού.
«Εμπρησμός»
Σκληρή μάχη έδιναν έως αργά χθες το βράδυ οι πυροσβέστες στο μέτωπο της φωτιάς που ξέσπασε το πρωί στο Μαρκάτι Κερατέας.
Η φωτιά ξέσπασε το πρωί σε χαμηλή βλάστηση σε δύσβατο σημείο και πήρε γρήγορα διαστάσεις, λόγω και των ισχυρών ανέμων που έπνεαν στην περιοχή. Εκκενώθηκαν τέσσερις περιοχές, το Μαρκάτι, η Συντερίνα, ο Αγιος Κωνσταντίνος και το Δημουλάκι, με τους κατοίκους να σπεύδουν σε Λαύριο και Ανάβυσσο. Πληροφορίες ανέφεραν ότι σπίτια είχαν παραδοθεί στις φλόγες, ωστόσο έως αργά χθες το βράδυ δεν υπήρχε ολοκληρωμένη εικόνα από τις αρμόδιες Αρχές.
Η πυρκαγιά μαινόταν σε δύο μέτωπα: ένα προς Καμάριζα και Λαύριο και ένα προς Αγιο Κωνσταντίνο και τον Εθνικό Δρυμό Σουνίου. Οπως σημείωσε ο αντιπεριφερειάρχης Πολιτικής Προστασίας και Περιβάλλοντος Βασίλης Κόκκαλης, το πρώτο μέλημα είναι να μην περάσει η φωτιά στον δρυμό. Ο ίδιος τόνισε ότι το μεγάλο πρόβλημα είναι οι δυνατοί άνεμοι που πνέουν στην περιοχή, οι οποίοι φτάνουν έως τα 7 μποφόρ. Σύμφωνα με όσα κατήγγειλε στην ΕΡΤ ο περιφερειάρχης Αττικής Γιώργος Πατούλης, η φωτιά άρχισε από εμπρησμό. «Ηταν ένα Peugeot άσπρο, που έβαλε σε έναν κάδο απορριμμάτων και ξέφυγε η φωτιά μετά. Το είδε οδηγός του δήμου» είπε. Καταγγελία για εμπρησμό έκανε και ο δήμαρχος Λαυρεωτικής Δημήτρης Λουκάς.
Για τη διερεύνηση των αιτιών
Στην περιοχή μετέβη έπειτα από εντολή του αρχηγού της Πυροσβεστικής Στέφανου Κολοκούρη κλιμάκιο της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού για τη διερεύνηση των αιτιών της πυρκαγιάς.
Τις πρώτες ώρες της φωτιάς υπήρχαν πληροφορίες ότι αγνοούνταν μια ηλικιωμένη γυναίκα με κινητικά προβλήματα, η οποία είχε μείνει μόνη της στο σπίτι, καθώς ο γιος της είχε πάει στο Λαύριο για δουλειές. Αργότερα ο κ. Πατούλης έκανε γνωστό ότι η γυναίκα απεγκλωβίστηκε. Νωρίτερα είχε μιλήσει ο γιος της σε τηλεοπτικό σταθμό, λέγοντας πως γίνονταν προσπάθειες να προσεγγίσουν το σπίτι, αλλά αυτό δεν ήταν δυνατό λόγω της φωτιάς.
Εως αργά χθες το βράδυ στο μέτωπο της Κερατέας επιχειρούσαν 104 πυροσβέστες, συμπεριλαμβανομένων τριών ομάδων πεζοπόρων τμημάτων, 40 οχήματα, συμπεριλαμβανομένου του Μηχανοκίνητου Τμήματος της Πυροσβεστικής (ΜΕΤΠΕ), καθώς και το Κινητό Επιχειρησιακό Κέντρο Ολυμπος. Από αέρος επιχειρούσαν οχτώ αεροσκάφη και 11 ελικόπτερα, συμπεριλαμβανομένων δύο της Αεροπορίας Στρατού και δύο από τη Ρωσία.
Η Αστυνομία προχώρησε σε διακοπές κυκλοφορίας στην παλαιά λεωφόρο Κερατέας – Λαυρίου, στη λεωφόρο Λαυρίου – Καμάριζας στην περιοχή εργατικών κατοικιών προς τον οικισμό του Αγίου Κωνσταντίνου, στη λεωφόρο Λαυρίου – Καμάριζας, από οικισμό Συντερίνας προς Αγιο Κωνσταντίνο και στη λεωφόρο Λαυρίου και παλαιάς Λ. Λαυρίου. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο καπνός της φωτιάς που ξέσπασε στην Κερατέα έγινε ορατός ακόμα και από το Διάστημα, ενώ έφτασε έως τις Σπέτσες.