Την ώρα που η εθελοντική προσφορά των περισσότερων δημόσιων προσώπων περιορίζεται, κυρίως, σε αναρτήσεις στα social media, υπάρχουν κι αυτοί που μιλούν με πράξεις. Ο τραγουδιστής Σταύρος Κρητικός, που γνώρισε το ευρύ κοινό μέσα από το τελευταίο «The Voice», ταξίδεψε, με δική του πρωτοβουλία, στην «πληγωμένη» βόρεια Εύβοια για να προσφέρει τη βοήθεια του στους πυροπλήκτους.
- Από τον
ΗΛΙΑ ΜΑΡΑΒΕΓΙΑ
Ο νεαρός τραγουδιστής μεταφέρει σήμερα, μέσω της «Espresso», τις ανάγκες που του είπαν ότι έχουν, αλλά και το μεγάλο τους παράπονο: «Μας κάψανε»!
«Δεν το σκέφτηκα πολύ πριν πάω. Η απόφασή μου να βοηθήσω τους ανθρώπους αυτούς ήταν αποτέλεσμα μίας εσωτερικής ανάγκης. Ως μάρτυρας των πυρκαγιών μέσω της τηλεόρασης όλο αυτό το διάστημα δεν θα μπορούσα να είχα μείνει αμέτοχος» εξηγεί ο ίδιος στην αρχή της κουβέντας μας. Λεπτομέρεια που ίσως κάνει τη διαφορά στην περίπτωση του;
Είχε δει κι αυτός το πατρικό του σπίτι στη Θεσσαλονίκη να τυλίγεται στις φλόγες πριν από λίγα χρόνια, υπό εντελώς διαφορετικές συνθήκες, βέβαια. «Ως ένα βαθμό γνωρίζω τα συναισθήματα του σοκ, της ανατριχίλας και της απώλειας που, εκτός των άλλων, νιώθει ένας πυρόπληκτος. Σίγουρα έπαιξε ρόλο και η προσωπική μου εμπειρία στην απόφασή μου να ταξιδέψω στη βόρεια Εύβοια» σημειώνει όταν τον ρωτάμε σχετικά. Πώς μπορεί, όμως, να βοηθήσει κάποιος που το επιθυμεί στην πράξη; Μπαίνει σ’ ένα αυτοκίνητο και πάει στη βόρεια Εύβοια; «Ναι, λίγο πολύ αυτό πρέπει να κάνει, να μπει σε ένα αυτοκίνητο και πηγαίνει» απαντά ο Σταύρος. «Δυστυχώς, δεν υπάρχει κάποια οργάνωση είτε συντονισμός από κάποιον επίσημο φορέα, αλλά ούτε και από τους ίδιους τους εθελοντές. Προσωπικά, μέσω facebook επικοινώνησα με ένα κάμπινγκ στις Ροβιές, εκδήλωσα ενδιαφέρον να κατέβω στην Εύβοια και οι άνθρωποι προσφέρθηκαν να με φιλοξενήσουν στο κάμπινγκ δωρεάν και τους ευχαριστώ πάρα πολύ για αυτό.
Στη συνέχεια, έπρεπε να ψάξω μόνος μου για το πού υπάρχει ανάγκη στο νησί και να έρθω σε επικοινωνία με άλλους εθελοντές για να βοηθήσουμε σαν ομάδα. Θέληση για προσφορά να υπάρχει και όλα είναι εύκολα» επισημαίνει.
Όλεθρος
Όπως μας λέει ο τραγουδιστής, δεν θα ξεχάσει ποτέ τις ημέρες που πέρασε στη βόρεια Εύβοια μετά τον πύρινο όλεθρο. «Καθημερινά πηγαίναμε από χωριό σε χωριό, ψάχνοντας ντόπιους, οι οποίοι βρίσκονταν σε ανάγκη. Γυρίσαμε πραγματικά πάρα πολλά χωριά, όπως η Κοκκινομηλιά, η Κεράμεια, η Παλιόβρυση κ.ά. Οι εικόνες δεν περιγράφονται με λόγια. Ένα ατελείωτο μαύρο απλωμένο πάνω στο βουνό και τα σπίτια και μία απόκοσμη ησυχία, λόγω την έλλειψης πουλιών και άλλων ζώων. Ένα ατελείωτο μαύρο μέχρι εκεί που φτάνει το μάτι και μια έντονη μυρωδιά του καμένου να σκεπάζει τα πάντα. Ένα σκηνικό απόκοσμο και δυστοπικό. Δεν υπάρχει τρόπος να σας περιγράψω στο 100% τις εικόνες που αντίκρισα στην Εύβοια. Το μέγεθος της καταστροφής δεν περιγράφεται με λόγια» αναφέρει στη συγκλονιστική περιγραφή του. Και προσθέτει: «Δεν θα ξεχάσω ποτέ τα βλέμματα των ανθρώπων που γέμιζαν με αισιοδοξία και ελπίδα όταν μας έβλεπαν και τα μάτια τους γεμάτα ευγνωμοσύνη όταν τους προσφέραμε βοήθεια. Τα πρόσωπα που, χωρίς να πουν κουβέντα, μιλούσαν μέσα στην ψυχή μας και μας συγκινούσαν βαθιά».
Οι δουλειές που άφησε πίσω της η πύρινη λαίλαπα είναι πολλές και, προκειμένου να επιστρέψουν σε μία υποτυπώδη κανονικότητα, οι άνθρωποι που ζουν εκεί πρέπει να… σηκώσουν τα μανίκια. «Κάναμε διάφορα. Από διαλογή τροφίμων και αποστολή τους στις πυρόπληκτες περιοχές, μέχρι καθαρισμό των σπιτιών από την κάπνα και γκρέμισμα των καμένων αποθηκών του εκάστοτε κτιρίου. Οι άνθρωποι των πυρόπληκτων περιοχών είναι στην πλειονότητά τους ηλικιωμένοι, οπότε η βοήθειά μας έπρεπε να ικανοποιήσει μία μεγάλη γκάμα αναγκών. Άλλες φορές και μόνο που βρισκόμασταν στο σπίτι τους ήταν βοήθεια για αυτούς. Είναι τόσο μεγάλη η ανάγκη τους για επαφή και για να νιώσουν ότι κάποιος τους νοιάζεται και δεν έχουν ξεχαστεί» αναφέρει χαρακτηριστικά.
Μέσω της «Espresso», o πρώην παίκτης του «The Voice» Σταύρος Κρητικός γίνεται σήμερα η «φωνή» των πυροπλήκτων στη βόρεια Εύβοια και μεταφέρει δημόσια τις ανάγκες που του είπαν οι ίδιοι ότι έχουν αυτή τη στιγμή. «Είναι κυρίως για υλικά, ώστε να ξαναχτίσουν τα σπίτια, τα μαντριά τους και ζωοτροφές για τα κοπάδια τους.
Σίγουρα βοηθάνε τα ήδη πρώτης ανάγκης που στέλνει ο κόσμος, αλλά έχουν φτάσει στο νησί τόνοι τροφίμων που είναι υπεραρκετά για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα.
Οι ανάγκες των ανθρώπων, όμως, να προστατεύσουν και να ταΐζουν τα κοπάδια που έσωσαν είναι τεράστιες… Όσον αφορά την ψυχολογία τους, ευτυχώς είναι εντός φυσιολογικών πλαισίων.
Υπάρχει ακόμα ελπίδα ότι θα επανέλθει κάποτε η ζωή τους σε μία κανονικότητα, από την άλλη, όμως, υπάρχει ένα τεράστιο παράπονο και ένα ακόμη πιο τεράστιο “μας κάψανε”» καταλήγει ο καλλιτέχνης, ο οποίος αποτελεί παράδειγμα προς μίμηση.