Εφυγε από τη ζωή σε ηλικία 84 ετών τα ξημερώματα της Δευτέρας ο Βασίλης Κουρτάκης, κορυφαία προσωπικότητα του ελληνικού κρασιού, αφήνοντας κενή τη θέση του προέδρου στην επιχείρησή του Ελληνικά Κελλάρια Οίνων.
«Με άγρυπνο μάτι, ευφυής, με δημιουργικό και πηγαίο χιούμορ, με πλήρη γνώση της γεωγραφίας του ελληνικού και παγκόσμιου αμπελώνα, υπήρξε ο βασικός θεμελιωτής του Συνδέσμου Ελληνικού Οίνου, πρόεδρός του επί δωδεκαετία και επίτιμος πρόεδρός του» αναφέρει ο Σύνδεσμος Ελληνικού Οίνου στην ανακοίνωσή του εκφράζοντας τα συλλυπητήριά του.
Οπως επισημαίνεται στην ανακοίνωση, τη δεκαετία του ’60 ο Βασίλης Κουρτάκης άνοιξε τον δρόμο του εμφιαλωμένου κρασιού στην Ελλάδα, επιστρέφοντας από τη Γαλλία με σπουδές Οινολογίας, και ανέλαβε την οικογενειακή οινοποιία της Αττικής που, ως «Ελληνικά Κελλάρια Οίνων», εξελίχθηκε σήμερα στη μεγαλύτερη οινοποιία της χώρας μας.
«Κυρίαρχος της οινικής νομοθεσίας, πρωταγωνίστησε στη θεσμική θωράκιση του ελληνικού κρασιού και στη διαμόρφωση της σύγχρονης οινικής μας πραγματικότητας. Εξόπλισε τον σύνδεσμο με οργανωτικές δομές κατά τομείς που έφεραν σπουδαία αποτελέσματα και ανέδειξαν νέα στελέχη.
Σε συνεχή επικοινωνία με το ευρωπαϊκό οινικό γίγνεσθαι, απολάμβανε μεγάλη εκτίμηση από τους πρωταγωνιστές του ευρωπαϊκού κρασιού» συνεχίζει στην ανακοίνωσή του ο Σύνδεσμος Ελληνικού Οίνου.
Ειδική αναφορά γίνεται στη σημαντική συμβολή του Βασίλη Κουρτάκη στην ίδρυση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής των Επιχειρήσεων του Κρασιού (CEEV), οργάνωσης με 7.000 οινοποιεία από 23 χώρες και με μεγάλο κύρος.
«Πανεπιστήμιο της Μουριάς»
«Διετέλεσε πρόεδρος της CEEV επί οκταετία και ανακηρύχθηκε επίτιμος πρόεδρός της. Συμμετείχε στο ιδρυτικό Δ.Σ. της ΕΔΟΑΟ. Ο Βασίλης Κουρτάκης αφιέρωσε στο Ελληνικό Κρασί απεριόριστο χρόνο εργασίας, επικοινωνίας με ανθρώπους του χώρου, και συνεχή ταξίδια στο εσωτερικό και στην Ευρώπη» καταλήγει ο σύνδεσμος.
«Ο κόσμος του κρασιού στην Ελλάδα σήμερα πενθεί» αναφέρει από την πλευρά της η Ενωση Οινοπαραγωγών Αμπελώνα Αττικής ΕΝΟΑΑ, εκφράζοντας τα συλλυπητήριά της στους οικείους του Βασίλη Κουρτάκη.
Σε συνέντευξή του στο παρελθόν ο Βασίλης Κουρτάκης είχε πει για την ιστορία της ρετσίνας:
«Ο γραφικός παππούς Κουρτάκης ήταν ο πρώτος οινολόγος στην Ελλάδα. Το πανεπιστήμιο τότε ήταν στην πλατεία Κάνιγγος, η οποία ήταν γεμάτη από μουριές. Ετσι λοιπόν το πανεπιστήμιο ονομαζόταν το Πανεπιστήμιο της Μουριάς. Ο παππούς Κουρτάκης ονομάστηκε γρήγορα “ο γιατρός των κρασιών”. Για αυτόν τον λόγο έφταναν από πολλά μέρη της Ελλάδας δείγματα για ανάλυση, περίπου 10.000 κάθε χρόνο. Ο Βασίλης Κουρτάκης άνοιξε την επιχείρησή του το 1895. Αργότερα, ευκατάστατος πλέον Αθηναίος, έστειλε τον γιο του Δημήτρη στη Γαλλία, στο Κολέγιο Νορμανδίας, κι αμέσως μετά στο Πανεπιστήμιο της Ντιζόν. Η δεύτερη λοιπόν γενιά, ο Δημήτρης Κουρτάκης, προώθησε κι άλλο την επιχείρηση κι έτσι έφτασε η ώρα της τρίτης γενιάς, του Βασίλη Κουρτάκη, εμού δηλαδή. Κατά τη διαδρομή του χρόνου το Κουρτάκης έγινε συνώνυμο της Ρετσίνας χάρη και σε κάποιες καταπληκτικές διαφημίσεις. Ομως όλος ο κόσμος πλέον είχε ταυτίσει τη λέξη Κουρτάκη με τη ρετσίνα».