Οι γονείς του 19χρονου Θανάση ξεσπούν για τον χαμό του παιδιού τους από το άνοιγμα της πόρτας του τρόλεϊ
Η οργή των γονιών του αδικοχαμένου Θανάση Καναούτη ξεχειλίζει… Ενας λυγμός ανεβαίνει στον λαιμό τους μαζί με δεκάδες «γιατί;». Γιατί να χαθεί το παιδί τους για ένα εισιτήριο τρόλεϊ; Γιατί να ανατραπεί σε μια στιγμή η ζωή τους; Και κυρίως γιατί, αν και έχει περάσει τόσος καιρός, δεν έχουν πάρει μια επίσημη απάντηση στο ερώτημα τι συνέβη και άνοιξε η πόρτα κινδύνου, με αποτέλεσμα ο γιος τους να προσγειωθεί με το κεφάλι στο οδόστρωμα;
Εννέα μήνες μετά το τραγικό περιστατικό που βύθισε την οικογένειά τους στο πένθος, οι γονείς του αδικοχαμένου Θανάση Καναούτη μιλούν στην «Espresso» για το μοιραίο δρομολόγιο που τους στέρησε τον πολυαγαπημένο τους γιο. Περιγράφουν συγκινημένοι ποιος ήταν ο 19χρονος Θανάσης, ο «Μπαζ» για τους φίλους του, αποκαλύπτουν τι λάθη έγιναν με αποτέλεσμα να καθυστερήσουν οι έρευνες, ενώ αρνούνται να συγχωρήσουν τους ανθρώπους που ευθύνονται για τον θάνατο του παιδιού τους, κάνοντας λόγο για «εν ψυχρώ δολοφονία». Κι όλα αυτά ενώ είναι ακόμη νωπός ο πόνος από τον αδόκητο θάνατο του γιου τους και πριν από μερικές μέρες έγιναν και τα εννιάμηνα στο νεκροταφείο της Χρυσούπολης, στο Περιστέρι.
«Κάθε μέρα στο νεκροταφείο»
Στην πρώτη της δημόσια εξομολόγηση η Ιφιγένεια Καναούτη δεν σταματάει να μιλάει για τον Θανάση της… Κρατάει σφιχτά στην αγκαλιά της τα σχολικά του ενθύμια, αγγίζει με τρυφερότητα το περιοδικό με τα σταυρόλεξα, που τόσο πολύ του άρεσε να λύνει, θυμάται με συγκίνηση τις συζητήσεις που έκαναν για τον Παναθηναϊκό, τους φίλους του και την ελπίδα να βρει μια μέρα δουλειά ως ψυκτικός.
Ολες τις προσωπικές τους στιγμές η κυρία Ιφιγένεια τις κρατάει βαθιά μέσα στην ψυχή της και τις ανασύρει κάθε φορά που επισκέπτεται το μνήμα του γιου της στο νεκροταφείο. Για τα αντικείμενά του έχει φτιάξει μια ξεχωριστή γωνιά στο σπίτι, η οποία της θυμίζει κάθε λεπτό το χαμογελαστό της παιδί και τα όνειρα που έκανε για το μέλλον.
«Κάθε μέρα πηγαίνουμε στο νεκροταφείο και του μιλάμε. Ο Θανάσης ήθελε να γίνει γιατρός, για να βοηθάει τους ανθρώπους που έχουν ανάγκη. Τελικά σπούδασε ψυκτικός στο τεχνικό λύκειο» λέει συγκινημένη η κυρία Καναούτη, μην μπορώντας να συγκρατήσει τα δάκρυά της. «Ηταν ένα νέο παιδί που το αγαπούσαν οι φίλοι του. Αν και ήταν μεγαλόσωμος, δεν πείραζε κανέναν, να το παίξει μάγκας ή τσαμπουκάς» συμπληρώνει το ίδιο συγκινημένος ο πατέρας του 18χρονου Θανάση, ο κ. Γιάννης, ο οποίος είναι βαφέας αυτοκινήτων και πασχίζει για το μεροκάματο. Στη συνέχεια κάνει και μια αποκάλυψη για το άσχημο «παιχνίδι» που έπαιξε η μοίρα στον γιο του: «Εκείνη τη μέρα είχε πάει βόλτα με το κορίτσι του. Το επόμενο πρωί θα σηκωνόμασταν και θα πηγαίναμε στο χωριό για να ανάψουμε το καντήλι της γιαγιάς του. Ο ίδιος μάς το είχε ζητήσει. Δυστυχώς, δεν πρόλαβε!»
«Δεν θέλω τη συγγνώμη τους»
Οταν η συζήτηση αρχίζει να περιστρέφεται γύρω από τον ελεγκτή και τον οδηγό του τρόλεϊ της γραμμής 12 Ζάππειο – Αγιος Ιερόθεος, ξεσπά. Δεν θέλει τη συγγνώμη τους λέει, συμπληρώνοντας ότι η λύτρωση για την οικογένειά του θα έρθει μόνο όταν οι άνθρωποι αυτοί οδηγηθούν ενώπιον της Δικαιοσύνης και λογοδοτήσουν για την πράξη τους.
«Αυτό που έγινε σε βάρος του παιδιού μου ήταν εν ψυχρώ δολοφονία. Δεν μπορώ να φανταστώ τον προϊστάμενο των ανθρώπων αυτών να λέει: “Δεν ξέρω τι θα κάνετε, θα μου φέρετε κεφάλια”. Κάνε τη δουλειά σου, σωστά όμως. Κόψε κλήση και μετά κάλεσε και την Aστυνομία για να πάρει στοιχεία» σημειώνει ο κ. Καναούτης και προσθέτει: «Πρέπει να πεθάνουν στη φυλακή. Μπορεί να μου έκλεισαν το σπίτι, αλλά θα κλείσει και το δικό τους. Μην πάνε να το παρουσιάσουν ως απλό τροχαίο. Απλό τροχαίο θα ήταν να περνούσε τη διάβαση χωρίς να κοιτάξει και να τον πάταγε αυτοκίνητο. Αυτό ήταν έγκλημα, γιατί δεν έγινε έξω, αλλά μέσα στο λεωφορείο. Επίσης, κανείς στον κόσμο δεν πέφτει με την πλάτη. Θέλετε να δεχθούμε ότι ο Θανάσης πάτησε το κουμπί και προσπάθησε να την “κοπανήσει”; Μπορεί να έγινε παραβίαση πόρτας, αλλά η ουσία είναι ότι τον σπρώξανε!»
Στη συνέχεια αποκαλύπτει και ένα καθοριστικό λάθος που είχε αποτέλεσμα να καθυστερήσουν οι έρευνες γύρω από τις συνθήκες θανάτου του παιδιού του: «Αν είχε μπει εξαρχής το Εγκληματολογικό, τώρα θα είχαμε τελειώσει. Θα έπαιρναν αμέσως αποτυπώματα, όχι μετά από μία εβδομάδα, κι έτσι δεν θα χανόταν πολύτιμος χρόνος. Σήμερα οι άνθρωποι αυτοί έχουν επιστρέψει κανονικότατα στη δουλειά τους. Ο μεν ελεγκτής άλλαξε γραμμή και είναι σε άλλη περιοχή, ενώ ο οδηγός -απ’ ό,τι έμαθα- το Πάσχα γλεντούσε στο χωριό του».
Ο κ. Καναούτης έχει με τη σύζυγό του δύο ακόμη παιδιά, ένα κορίτσι και ένα αγόρι. Ωστόσο ούτε η παρουσία τους ούτε ο χρόνος, όπως λένε, δεν πρόκειται να απαλύνουν τον πόνο τους για τον χαμό του αγαπημένου τους Θανάση: «Οσο περνάει ο καιρός μεγαλώνει ο πόνος. Είναι μεγάλη η απώλεια» λένε με μια φωνή.
Καμία δίωξη δεν έχει ασκηθεί ώς τώρα – Οι έρευνες με ρυθμό χελώνας
Το μοιραίο βράδυ της 13ης Αυγούστου 2013 ο 19χρονος Θανάσης Καναούτης επιβιβάστηκε στο τρόλεϊ στη στάση του Αγίου Αντωνίου με κατεύθυνση την Ανθούπολη. Στην επόμενη στάση επιβιβάστηκε ελεγκτής, ο οποίος ζήτησε από τον νεαρό να του δώσει το εισιτήριό του. Οταν του απάντησε ότι δεν είχε, ο ελεγκτής τού ζήτησε να αποβιβαστούν μαζί στο τέρμα. Τότε ο 19χρονος αντέδρασε και πάνω στον καβγά πατήθηκε το κουμπί κινδύνου, με αποτέλεσμα να ανοίξει η πόρτα και να προσγειωθεί με το κεφάλι στο πεζοδρόμιο.
Οπως υποστηρίζει η οικογένεια του άτυχου Θανάση, δεν γίνεται ο 19χρονος να πάτησε παρατεταμένα το μπουτόν ή να προσπάθησε να ανοίξει ο ίδιος την πόρτα, ειδικά τη στιγμή που είχε πιαστεί στα χέρια με τον ελεγκτή. Επιπλέον, σύμφωνα με την ιατροδικαστική έρευνα, ο νεαρός άφησε την τελευταία του πνοή από βαριά κρανιοεγκεφαλική κάκωση στο πίσω μέρος της κεφαλής, συμπέρασμα που ενισχύει την άποψη ότι έπεσε με την πλάτη και ότι κάποιος μπορεί να τον έσπρωξε. Η οικογένεια του άτυχου Θανάση έχει προσλάβει ειδικό πραγματογνώμονα για τη διαλεύκανση της υπόθεσης, ενώ συνεχίζεται και η έρευνα της Τροχαίας.
Προς το παρόν, πάντως, η υπόθεση βρίσκεται «κολλημένη» στο στάδιο της προκαταρκτικής εξέτασης, η δικογραφία δεν έχει ολοκληρωθεί και εννέα μήνες μετά δεν έχουν ασκηθεί καν διώξεις, αφού δεν έχει αποφασιστεί εάν σε βάρος του ελεγκτή και του οδηγού του οχήματος θα ασκηθεί δίωξη για ανθρωποκτονία εξ αμελείας ή με ενδεχόμενο δόλο που συνιστά κακούργημα.
Μαρία Μεϊμάρη
Φωτό: Χρήστος Ζήνας