Κυριακή, 30 Μαρτίου, 2025

Κοσμοπλημμύρα για την «Αγάπη μου πρώτη, τέλος και αρχή», με την Ολγα...

Με μια εξαιρετική sold out πρεμιέρα άρχισε η Ολγα...

«Απόρρητο» στη Θεσσαλονίκη

Το «Απόρρητο» (New constructive ethics) του Ivan Vyrypaev, σε...

Όλγα Βενέτη: «Η Δαλιδά είναι όλη μου η ζωή»

Το τραγούδι έπαιζε πάντα πρωταγωνιστικό ρόλο στη ζωή της...

Ευαγγελία Δομάζου: Όσα συνέβαιναν πίσω από τις κλειστές πόρτες των «Ελλήνων Μπέκαμ...

Εχουν περάσει τρεις μήνες από τότε που ο «στρατηγός»...

Βηματοδότης σε μέγεθος ενός χαπιού

Τοποθετήθηκε πρώτη φορά σε ασθενή στη Βρετανία

Ο μικρότερος βηματοδότης του κόσμου, το μέγεθος του οποίου δεν ξεπερνά εκείνο ενός αντιβιοτικού χαπιού, τοποθετήθηκε για πρώτη φορά σε ασθενή στη Βρετανία. Οπως αναφέρει το BBC, η επέμβαση έγινε από ομάδα χειρουργών στο Γενικό Νοσοκομείο του Σάουθαμπτον, το οποίο είναι το μοναδικό νοσοκομείο της Βρετανίας που συμμετέχει στην παγκόσμια κλινική δοκιμή του νέου βηματοδότη. Η συσκευή φέρει την ονομασία Micra Transcatheter Pacing System, έχει μήκος 26 χιλιοστά, ενώ το βάρος της δεν ξεπερνά τα δύο γραμμάρια.

Σύμφωνα με τους κατασκευαστές του μικροσκοπικού βηματοδότη, το μέγεθος αυτό φτάνει μόλις το ένα δέκατο των συσκευών που υπάρχουν σήμερα, ενώ μπορεί να εμφυτευθεί απευθείας στην καρδιά, μεταφέροντας ηλεκτρικούς παλμούς από ένα και μόνο ηλεκτρόδιο. Το γεγονός αυτό τον καθιστά πολύ πιο εύχρηστο, καθώς οι βηματοδότες που χρησιμοποιούνται σήμερα τοποθετούνται κάτω από το δέρμα, συνδέονται με την καρδιά μέσω ηλεκτροδίων και ρυθμίζουν τον χτύπο της με τη χρήση ηλεκτρικών παλμών που στέλνονται από τα ηλεκτρόδια.

Ωστόσο, τα ηλεκτρόδια συχνά χρειάζονται αντικατάσταση, επειδή κάποιες φορές τα μικροσκοπικά καλώδια που διαθέτουν εκτοπίζονται και προκαλούν επιπλοκές στον ασθενή.

Πλεονεκτήματα

Σύμφωνα με τον σύμβουλο καρδιολογίας καθηγητή Τζον Μόργκαν, εκτός από τα τεχνολογικά πλεονεκτήματά του ο νέος βηματοδότης διαθέτει κι άλλα, καθώς η διαδικασία με την οποία τοποθετείται είναι πολύ πιο ασφαλής για τους ασθενείς, επειδή ο κίνδυνος μολύνσεων είναι μειωμένος, όπως άλλωστε και ο χρόνος που χρειάζονται για να αναρρώσουν. «Αυτό αποτελεί ένα μεγάλο βήμα για τη θεραπεία των ασθενών και πραγματικό ορόσημο για τη διαχείριση των παλμών της καρδιάς» είπε στο BBC ο καθηγητής Μόργκαν.

Πριν από μερικούς μήνες τοποθετήθηκε σε ασθενή στην Αυστρία μια παρόμοια συσκευή μήκους 41 χιλιοστών, ενώ η EBR Systems αναπτύσσει μια τρίτη. Θα εμφυτεύεται κάτω από το δέρμα και στέλνει ασύρματα ενέργεια, την οποία λαμβάνει ένα ηλεκτρόδιο σε μέγεθος ενός κόκκου ρυζιού, που έχει εμφυτευθεί στην αριστερή κοιλία της καρδιάς.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Αθηνά Ωνάση: Αποστεωμένη και γερασμένη η «χρυσή» κληρονόμος σε γκαλά στην πόλη του φωτός

Μια σπάνια δημόσια εμφάνιση, που αδιαμφισβήτητα τράβηξε την προσοχή...

Κρυφός λεσβιακός έρωτας στη showbiz

Μπορεί τα μάτια της κοινής γνώμης και της εγχώριας...

Πατούλης και Κοίλου στην εκκλησία με τον γιο για την ευχή

Το μωράκι του Γιώργου Πατούλη έγινε σαράντα ημερών και,...

Συνέβη στο Nox: Καυτό φιλί από Ρέμο

Με ένα τρυφερό φιλί στην Υβόννη ο Αντώνης Ρέμος...