Στη Δικαιοσύνη στρέφονται οι γονείς του άτυχου 25χρονου με ειδικές ανάγκες, ο οποίος έχασε τη ζωή του στις 29 Νοεμβρίου, έπειτα από άγριο ξυλοδαρμό που φέρεται ότι υπέστη στο παράρτημα αποθεραπείας και αποκατάστασης παιδιών με αναπηρία Θεσσαλονίκης «Ο Αγιος Δημήτριος», στο οποίο περιθαλπόταν.
Συγκεκριμένα, κατέθεσαν στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης μήνυση κατά παντός υπευθύνου, μέσω της οποίας ζητούν να διερευνηθούν οι συνθήκες θανάτου του γιου τους και να τιμωρηθούν παραδειγματικά όσοι με πράξεις και παραλείψεις ευθύνονται για τον άδικο χαμό του. Μάλιστα, η μήνυση συνοδεύεται από φωτογραφικό υλικό στο οποίο, όπως υποστηρίζουν, αποτυπώνεται η κακοποίηση που υπέστη ο 25χρονος κατά το παρελθόν στο ίδιο ίδρυμα.
Eίχαν προηγηθεί άλλες τρεις μηνυτήριες αναφορές για το ίδιο συμβάν: μία από την υφυπουργό Εργασίας Δόμνα Μιχαηλίδου ενώπιον του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Βασίλη Πλιώτα, και δύο από την πρόεδρο του Κέντρου Κοινωνικής Πρόνοιας Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας (ΚΚΠΠΚΜ) Βασιλική Νάκου, η οποία είχε διατάξει και ένορκη διοικητική εξέταση για το σοκαριστικό περιστατικό.
Σύμφωνα με πληροφορίες που είδαν το φως της δημοσιότητας, ο 25χρονος ξυλοκοπήθηκε το βράδυ της 28ης Νοεμβρίου από έναν άλλο φιλοξενούμενο του ιδρύματος που βρισκόταν σε κατάσταση αμόκ και μεταφέρθηκε σε κακή κατάσταση στο Νοσοκομείο «Παπανικολάου». Μάλιστα, πηγές αναφέρουν ότι μπροστά στο συμβάν ήταν και ένας εργαζόμενος του ιδρύματος, ο οποίος δεν έκανε απολύτως τίποτα για να σταματήσει τον αναίτιο ξυλοδαρμό! Την επόμενη ημέρα, ενώ ο 25χρονος ετοιμαζόταν να πάρει εξιτήριο, εμφάνισε επιπλοκές και κατέληξε. Τα ιατροδικαστικά ευρήματα έδειξαν πως ο θάνατός του αποδίδεται σε εγκεφαλική αιμορραγία και ισχαιμία μυοκαρδίου.
Δεν ήταν η πρώτη φορά που το παράρτημα αποθεραπείας και αποκατάστασης παιδιών με αναπηρία Θεσσαλονίκης «Ο Αγιος Δημήτριος» βρέθηκε στο στόχαστρο για ένα αρνητικό γεγονός. Τον Απρίλιο του 2018, το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Θεσσαλονίκης δίκασε υπόθεση κακοποίησης σε βάρος τριών φιλοξενουμένων που είχε αποκαλυφθεί σχεδόν τέσσερα χρόνια νωρίτερα, με κατηγορουμένους, τότε, υπαλλήλους του ιδρύματος. Το δικαστήριο κατηγόρησε ως φυσικό δράστη έναν υπάλληλο, όπως επίσης μία νοσοκόμα και ένα στέλεχος, για παράβαση καθήκοντος.
Με αφορμή το σοκαριστικό περιστατικό, η Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία (ΕΣΑμεΑ) είχε εκδώσει ανακοίνωση στην οποία έκανε λόγο για «έγκλημα διαρκείας» που τελείται στα ιδρύματα που φιλοξενούν άτομα με ειδικές ανάγκες. Σε δηλώσεις του ο πρόεδρος της Συνομοσπονδίας Γιάννης Βαρδακαστάνης είπε πως «Το δραματικό, θανατηφόρο περιστατικό στη Θεσσαλονίκη αποδεικνύει ότι σε ένα κράτος της Δύσης, ευνομούμενο, η Πολιτεία δεν μπορεί να προστατέψει τα παιδιά της».
«Πόσους νεκρούς θα θρηνήσουμε ακόμη, μέχρι να θεσπιστεί μια εθνική στρατηγική για την αποϊδρυματοποίηση και την κοινωνική ένταξη; Πόσες φορές θα χρειαστεί το αναπηρικό κίνημα να μιλήσει για τη διαβίωση στην κοινότητα, ενάντια στο κλείδωμα μέσα σε τέσσερις τοίχους; Θα φέρει η ΕΔΕ στο κέντρο “Ο Αγιος Δημήτριος” πίσω τον νεαρό άνδρα με αναπηρία;» αναρωτήθηκε ο κ. Βαρδακαστάνης.