Η καρδιά ενός γουρουνιού έδωσε σε έναν μεσήλικο Αμερικανό που έδινε μάχη με τον χρόνο πνοή ζωής. Ο 57χρονος ο Ντέιβιντ Μπένετ είναι ο πρώτος άνθρωπος στον κόσμο στον οποίο πραγματοποιήθηκε μεταμόσχευση καρδιάς ενός γενετικά τροποποιημένου χοίρου. Η κατάσταση του ασθενούς είναι καλή τρεις μέρες μετά την πειραματική επτάωρη επέμβαση, που πραγματοποιήθηκε από γιατρούς του Ιατρικού Κέντρου του Πανεπιστημίου του Μέριλαντ στη Βαλτιμόρη.
Η Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) των ΗΠΑ χορήγησε ειδική άδεια για τη διενέργεια της πρωτοποριακής μεταμόσχευσης, με το σκεπτικό ότι αλλιώς ο ασθενής θα είχε πεθάνει. Ο χοίρος από τον οποίο λήφθηκε η καρδιά είχε προηγουμένως τροποποιηθεί γενετικά, έτσι ώστε να απενεργοποιηθούν ορισμένα γονίδιά του τα οποία μπορεί να είχαν οδηγήσει σε απόρριψη του οργάνου ως ξένου σώματος από τον οργανισμό του ασθενούς.
Οι γιατροί δήλωσαν ότι είναι ακόμη νωρίς για να πουν με βεβαιότητα ότι η μεταμόσχευση είναι επιτυχής και ότι η καρδιά του ζώου θα λειτουργήσει στο ανθρώπινο σώμα χωρίς πρόβλημα. Οι επόμενες μέρες και εβδομάδες θεωρούνται κρίσιμες, ωστόσο ο ασθενής, που όταν του ανακοινώθηκε η μέθοδος ρώτησε με αφοπλιστικό χιούμορ αν θα κάνει «όινκ», ανυπομονεί να σηκωθεί ύστερα από μήνες από το κρεβάτι.
Οι γιατροί του, με επικεφαλής τον καθηγητή Μπάρτλεϊ Γκρίφιθ της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου του Μέριλαντ, ευελπιστούν ότι άνοιξαν τον δρόμο για νέου είδους μεταμοσχεύσεις που θα σώσουν τις ζωές πολλών ανθρώπων σε όλο τον κόσμο, λόγω της έλλειψης επαρκών ανθρώπινων οργάνων για μεταμόσχευση. Αρκετοί άνθρωποι σε λίστες αναμονής για μόσχευμα πεθαίνουν κάθε χρόνο, προτού προλάβουν να λάβουν το ζωτικό όργανο που χρειάζονται.