Σοκάρουν οι αποκαλύψεις για τους υπεύθυνους του γηροκομείου-κολαστήριο στα Χανιά, που είχαν στήσει εγκληματική οργάνωση οδηγώντας στον θάνατο δεκάδες ηλικιωμένους, τους οποίους τάιζαν ακόμα και με αποφάγια, τους έδεναν, τους κακοποιούσαν και τους αποσπούσαν τις περιουσίες με τη βοήθεια συμβολαιογράφων και εταιρίας real estate.
Αστυνομικοί έκαναν έφοδο χθες στην ιδιωτική μονάδα φροντίδας ηλικιωμένων Αγία Σκέπη στα Τσικαλαριά Χανίων και στα σπίτια συνολικά επτά εμπλεκόμενων που συνελήφθησαν έπειτα από εντάλματα σύλληψης που εξέδωσε ο ανακριτής που χειρίζεται την πολύκροτη υπόθεση.
Πρόκειται για την 69χρονη ιδιοκτήτρια του γηροκομείου και την 43χρονη κόρη της, δύο γιατρούς, έναν ψυχίατρο και έναν παθολόγο που υπέγραψε τα πιστοποιητικά θανάτου των ηλικιωμένων, καθώς και τρία ακόμα άτομα, νοσηλευτές και διοικητικό προσωπικό του οίκου ευγηρίας.
Στα σπίτια τους κατασχέθηκε το συνολικό χρηματικό ποσό των 105.000 ευρώ, αλλά και εκατοντάδες κοσμήματα που ανήκαν σε ηλικιωμένους τρόφιμους!
Εναντίον τους απαγγέλθηκαν ποινικές διώξεις για βαρύτατο κατηγορητήριο, που περιλαμβάνει πέντε κακουργήματα και πληθώρα πλημμελημάτων. Οι συλληφθέντες, που διώκονται μεταξύ άλλων για σύσταση εγκληματικής οργάνωσης, ανθρωποκτονία κατά συρροή από πρόθεση με ενδεχόμενο δόλο, διά της παραλείψεως ανθρωποκτονία τελεσθείσα και σε απόπειρα, οδηγήθηκαν στον ανακριτή, από τον οποίο έλαβαν προθεσμία για να απολογηθούν την Παρασκευή και το Σάββατο.
Σημαντικό ρόλο στην αποκάλυψη της υπόθεσης έπαιξε δικηγόρος, που κατηγόρησε τους υπεύθυνους της δομής για έκθεση σε βαριά σωματική βλάβη σε βάρος του ηλικιωμένου πατέρα της, τον οποίο παρέλαβε εμπύρετο και με υποξυγοναιμία.
Σε έγκλησή της υποστήριξε πως σε επίσκεψή της είδε δεμένο τον πατέρα της, που έπασχε από άνοια. Ενάμιση μήνα μετά έχασε τη ζωή του.
Δύο μήνες μετά, δύο απολυμένοι εργαζόμενοι της μονάδας κατήγγειλαν βασανιστήρια και κακομεταχείριση των γερόντων. Τότε άρχισε να ξετυλίγεται το κουβάρι των αποκαλύψεων για τις συνθήκες διαμονής και τους συνολικά 73 θανάτους τροφίμων από τις αρχές του 2020 μέχρι τον Μάρτιο του 2021.
Όπως διαπιστώθηκε, δεκάδες ηλικιωμένοι που έχασαν τη ζωή τους μέσα σε λίγους μήνες, έφεραν πανομοιότυπα ως αιτία θανάτου την ανακοπή καρδιάς. Στη συνέχεια η έρευνα επεκτάθηκε χρονικά στην περίοδο 2009-2020 και τον θάνατο συνολικά 293 ηλικιωμένων που φιλοξενούνταν στη δομή.
Για τον σκοπό αυτόν ζητήθηκαν στοιχεία από ληξιαρχεία και νοσοκομεία, ενώ διατάχθηκαν ακόμα και εκταφές ηλικιωμένων, έπειτα από καταγγελίες για σημάδια κακοποίησης. Η έρευνα του ανακριτή φαίνεται πως έφερε αποτελέσματα για τους 30 από τους δεκάδες περίεργους θανάτους τροφίμων, αλλά και για οκτώ περιπτώσεις απόπειρας θανάτωσης ηλικιωμένων.
Στη δικογραφία, που ξεπερνά τις 400 σελίδες, γίνεται ιδιαίτερη αναφορά στις συνθήκες διαβίωσης στο γηροκομείο, καταλογίζοντας στους υπεύθυνους ότι καθάριζαν σπάνια τους ηλικιωμένους, ενώ τους χορηγούσαν για φαγητό αποφάγια προηγούμενων γευμάτων και επικίνδυνα εντόσθια ζώων που παρέχονταν δωρεάν από επιχειρηματίες του είδους… H ποσότητα της τροφής ήταν ελάχιστη, η ποιότητά της χαμηλή και η χορήγησή της μέσα σε ταχύτατα ελάχιστο χρόνο λόγω πίεσης, σε βαθμό που, όπως υποστηρίζεται, είχαν παρατηρηθεί περιστατικά εισροφήσεων τροφών (πνιγμών)!
Η δαπάνη για τη σίτιση κάθε ηλικιωμένου σε ημερήσια βάση υπολογίζεται σε 0,55 ευρώ. Σπάνια έτρωγαν κρέας, ελάχιστα φρούτα και έπιναν γάλα αραιωμένο με νερό. Σπάνια καθαρίζονταν οι ρόμπες που τους φορούσαν, σπάνια τους έπλεναν, χρησιμοποιούσαν τα ίδια αναλώσιμα υλικά (πετσέτες, ξυραφάκια), ενώ φέρεται σε πολλές περιπτώσεις ότι επανατοποθετούνταν οι ίδιες ακάθαρτες πάνες.
Επίσης, έδεναν ηλικιωμένους με ιμάντες περίδεσης στα χέρια και στα πόδια και τους χορηγούσαν ισχυρά κατασταλτικά ψυχιατρικά φαρμακευτικά σκευάσματα χωρίς δικαιολογημένη διάγνωση, προκειμένου να αδρανοποιούνται οι πνευματικές τους λειτουργίες.
Εκτός από τις ανθρωποκτονίες από πρόθεση κατά συρροή, οι συλληφθέντες αντιμετωπίζουν κατηγορίες για έκδοση ψευδών ιατρικών πιστοποιητικών και απάτη άνω των 120.000 ευρώ. Κατά τη 12ετή δράση της φερόμενης εγκληματικής οργάνωσης υπολογίζεται ότι αποκόμισαν παράνομο περιουσιακό όφελος εκατομμυρίων ευρώ.
Η έρευνα συνεχίζεται, καθώς εξετάζονται οικονομικά στοιχεία για να διακριβωθεί τυχόν υφαρπαγή περιουσιών των νεκρών ηλικιωμένων. Στο μικροσκόπιο των διωκτικών Αρχών περιλαμβάνονται τα πληρεξούσια ηλικιωμένων για μεταβίβαση των σπιτιών τους, καθώς και στοιχεία για παράνομες συνταγογραφήσεις ύψους 3.000.000 ευρώ.
Για την υπόθεση διώκονται ακόμα 29 άτομα, μεταξύ των οποίων υπάλληλοι της Διεύθυνσης Υγείας της Περιφερειακής Ενότητας Χανίων για εικονικούς ελέγχους, γιατροί του Νοσοκομείου Χανίων για παράνομες μεταγγίσεις αίματος, συμβολαιογράφοι και υπεύθυνοι εταιρίας real estate για τις μεταβιβάσεις περιουσιών των ηλικιωμένων.