«Είδε τη ζωή του να περνάει μπροστά από τα μάτια του» συνηθίζεται να λέμε όταν κάποιος έφτασε ξαφνικά ένα βήμα πριν από τον θάνατο, και δεν μπορείτε να φανταστείτε πόσο… μέσα πέφτουμε. Νέα επιστημονική έρευνα ανακάλυψε ότι ακριβώς αυτό είναι πολύ πιθανό να συμβαίνει τη στιγμή που κάποιος πεθαίνει.
Εντελώς τυχαία, λόγω της κακοτυχίας ενός ασθενούς, οι ερευνητές, με επικεφαλής τον νευροχειρουργό δρα Ajmal Zemmar του University of Louisville στο Κεντάκι των ΗΠΑ, κατέγραψαν για πρώτη φορά ζωντανά τη λειτουργία του ανθρώπινου εγκεφάλου ακριβώς τη στιγμή του θανάτου, όπως αποκαλύπτουν στην έρευνα που δημοσίευσαν στο επιστημονικό περιοδικό «Frontiers in Aging Neuroscience».
Η ερευνητική ομάδα μελετούσε με ηλεκτροεγκεφαλογράφο τον εγκέφαλο ενός 87χρονου ασθενούς με επιληψία για να διαπιστώσει πώς λειτουργεί, όταν αναπάντεχα ο ηλικιωμένος άνδρας έπαθε έμφραγμα και πέθανε. Αυτό σημαίνει ότι οι γιατροί είχαν στη διάθεσή τους τα δεδομένα από τον εγκέφαλο τα τελευταία 15 λεπτά της ζωής του ασθενούς.Το ενδιαφέρον τους στη μελέτη του ηλεκτροεγκεφαλογραφήματος επικεντρώθηκε στο χρονικό διάστημα 15 δευτερόλεπτα πριν από τον τελευταίο χτύπο της καρδιάς μέχρι και 15 δευτερόλεπτα μετά.
Διαπιστώθηκε ότι σε αυτό το μισό λεπτό γύρω από τον θάνατο του 87χρονου, στο ηλεκτροεγκεφαλογράφημα καταγράφηκαν ταλαντώσεις γάμμα, οι οποίες είναι ενδεικτικές ότι ενεργοποιήθηκε το τμήμα του εγκεφάλου που ευθύνεται για την ανάκληση των αναμνήσεων και τα όνειρα. Στο παρελθόν, παρόμοια εγκεφαλικά κύματα (ταλαντώσεις γάμμα) είχαν παρατηρηθεί σε ποντικούς, αλλά ποτέ σε άνθρωπο.
Ερμηνεύοντας το εύρημά τους, οι ερευνητές θεωρούν πολύ πιθανό τη στιγμή που πέθαινε ο ασθενής να είδε με τη μορφή ονείρου, σαν μια σύντομη ταινία «τις καλύτερες στιγμές της ζωής του». Πιστεύουν, δηλαδή, ότι κυριολεκτικά η ζωή του πέρασε μπροστά από τα μάτια του λίγο πριν πεθάνει. «Ο εγκέφαλος ενδέχεται να παίζει μια τελευταία ανάκληση των σημαντικών συμβάντων της ζωής μας λίγο πριν πεθάνουμε, που είναι παρόμοια με αυτήν που ανέφεραν άτομα που είχαν επιθανάτιες εμπειρίες» σημείωσε ο Zemmar.