Πέμπτη, 16 Ιανουαρίου, 2025

Οι υποσχέσεις του Σκάι στον Σεφερλή που έμειναν στα λόγια οδηγούν τον...

Θα φύγει ο Μάρκος Σεφερλής από τον Σκάι; Ολο...

Γιώργος Αμούτζας: Στο «Grand Hotel» ο… Νικηφόρος του «Σασμού»

Ο ταλαντούχος Γιώργος Αμούτζας, ο Νικηφόρος από τον «Σασμό»...

Οι «Singles» έσμιξαν πάλι έπειτα από 20 χρόνια

Τα σίκουελ είναι της μόδας! Και όμως, έρχεται ξανά...

Στη θάλασσα με την κόρη και τη βαφτιστήρα του ο Μάνος Μαγιάτης

Η σχέση που έχουν η Δέσποινα Καμπούρη και ο...

Πόλεμος στην Ουκρανία: Ομογενείς «όμηροι» στις πύλες της κολάσεως

Στην εμπόλεμη ζώνη του Κιέβου και ο Σον Πεν για να γυρίσει ντοκιμαντέρ

Μετά την παγκόσμια αποκλειστικότητα με τη συνέντευξη στον Χοακίν «Ελ Τσάπο» Γκουσμάν, την εποχή που καταζητούνταν και οι μεξικανικές Αρχές δεν είχαν ιδέα πού κρυβόταν, ο Σον Πεν φαίνεται ότι είχε για μια ακόμη φορά «άστρο», καθώς βρίσκεται στο Κίεβο, όπου γυρίζει «από μέσα» ντοκιμαντέρ για τον πόλεμο με τη Ρωσία.

Ο βραβευμένος με Οσκαρ ηθοποιός και κινηματογραφιστής βρέθηκε στην Ουκρανία τον Νοέμβριο του 2021, όταν μίλησε με υψηλόβαθμους Ουκρανούς στρατιωτικούς για τον ρωσικό κίνδυνο. Τώρα, η επίσκεψή του στο Κίεβο συνέπεσε με την έναρξη της ρωσικής στρατιωτικής επιχείρησης στην Ουκρανία.

Μάλιστα, ο 61χρονος σταρ του Χόλιγουντ φωτογραφήθηκε μεταξύ των προσώπων που μετείχαν σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε η κυβέρνηση του Κιέβου, ενώ επίσης εμφανίζεται να συναντάται με τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι σε βίντεο που αναρτήθηκε στον λογαριασμό του Ουκρανού προέδρου στο Instagram. «Ο κινηματογραφιστής ήρθε στο Κίεβο ειδικά για να καταγράψει όλα τα γεγονότα που εκτυλίσσονται στην Ουκρανία και ως δημιουργός ντοκιμαντέρ να πει στον κόσμο την αλήθεια για την εισβολή στη χώρα μας από τη Ρωσία» αναφέρεται σε μήνυμα στα ουκρανικά στον λογαριασμό των ουκρανικών προεδρικών υπηρεσιών στο facebook.

Την ίδια ώρα, ο επίσης βραβευμένος με Οσκαρ Χαβιέ Μπαρδέμ συμμετείχε σε διαμαρτυρία έξω από τη ρωσική πρεσβεία στη Μαδρίτη για να στηρίξει τον ουκρανικό λαό. Μηνύματα στήριξης στους Ουκρανούς επίσης έστειλαν μέσα από τα social media η Μάιλι Σάιρους και ο Αρνολντ Σβαρτζενέγκερ. Η ηθοποιός του remake τού «Χτυποκάρδια στο Μπέβερλι Χιλς» Αναλιν ΜακΚορντ προκάλεσε αντιδράσεις, όταν υπονόησε σε ποίημα που έγραψε ότι ο Πούτιν έκανε τη στρατιωτική επιχείρηση στην Ουκρανία επειδή η μητέρα του δεν τον αγκάλιαζε και δεν τον αγαπούσε μικρό.

Aντίο, μπαμπάκα μου…

«Είναι κάποια γιορτή;» ρωτούσαν τα παιδιά το πρωί της Πέμπτης τους γονείς τους, απορημένα που δεν τα ξύπνησαν για να πάνε στο σχολείο, όπως αναφέρει η φωτορεπόρτερ Κέιτ Μπακλίτσκαγια από το Κίεβο, διαβάζοντας αναρτήσεις που έκαναν φιλικά της πρόσωπα μετά το ξέσπασμα του πολέμου.

Οι απαντήσεις τους δόθηκαν στη διάρκεια της ημέρας, όταν πολλά από αυτά αναγκάστηκαν να αποχαιρετήσουν τους πατεράδες τους, οι οποίοι τα παρέδιδαν στις αγκαλιές των μαμάδων τους, με την ελπίδα ότι θα κατάφερναν να μεταφερθούν σε ασφαλείς τοποθεσίες, όσο εκείνοι θα έμεναν πίσω για να πολεμήσουν τους Ρώσους.

Τα παιδιά του δημοτικού σχολείου της πόλης Ντρουζκόβα, στην περιοχή του Ντόνετσκ, αποδείχτηκαν περισσότερο προετοιμασμένα και κατευθύνθηκαν συντεταγμένα στα καταφύγια της περιοχής για να προστατευτούν από τους βομβαρδισμούς, όπως τους είχαν μάθει στην έκτακτη άσκηση εκκένωσης που είχαν κάνει μόλις την προηγούμενη μέρα, ενώ τυχερά μες στην ατυχία τους στάθηκαν τα νεογέννητα του μαιευτηρίου της πόλης Ντνίπρο, τα οποία άρπαξαν από τις θερμοκοιτίδες τους οι νοσοκόμες και τα μετέφεραν στο υπόγειο του νοσοκομείου. Όπως φαίνεται σε βίντεο που αναρτήθηκε στους «New York Times», κάποιες κρατούσαν αγκαλιά τους τα μωρά και κάποιες άλλες χρησιμοποιούσαν αυτοσχέδιους αναπνευστήρες για να παρέχουν οξυγόνο στα νεογέννητα με αναπνευστικά προβλήματα.

Ένα από τα πρόωρα νεογέννητα στην Οδησσό, η Αλμπα, δεν έχει καν τη δυνατότητα να βρεθεί στην αγκαλιά των γονιών της, οι οποίοι είναι κάτοικοι Μελβούρνης. Η Τζέσικα και ο Κέβιν Βαν Νούτεν ειδοποιήθηκαν ότι η Ουκρανή παρένθετη μητέρα που είχαν επιλέξει γέννησε πρόωρα στις 22 Φεβρουαρίου κι έσπευσαν να βγάλουν εισιτήρια με προορισμό την Ουκρανία για να βρεθoύν κοντά στο παιδί τους. Η πτήση τους, ωστόσο, εξετράπη της πορείας της το βράδυ της Τετάρτης, καθώς έγινε γνωστή η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, με αποτέλεσμα το ζευγάρι να βρίσκεται εγκλωβισμένο στην Πολωνία αναμένοντας να αλλάξει η κατάσταση. «Το μόνο που θέλουμε είναι να φτάσουμε εκεί» λένε.

Σε έναν σιδηροδρομικό σταθμό της Πολωνίας πέρασαν τη νύχτα της Πέμπτης και πολλοί πρόσφυγες από την Ουκρανία, ανάμεσά τους δεκάδες παιδιά και δύο γυναίκες με τις γάτες τους, έχοντας φύγει χθες για να γλιτώσουν μετά τη ρωσική εισβολή. «Ήρθα από το Κιέβο. Ακουσα τις εκρήξεις δίπλα στο κτίριό μου… και γρήγορα μάζεψα τα πράγματά μου, πήρα σχεδόν τα πάντα μαζί μου» λέει η 36χρονη Ολια, μια καθηγήτρια στο Πολυτεχνείο του Κιέβου, η οποία δεν ήθελε να δημοσιοποιήσει το επίθετό της. Κυρίως γυναίκες κατέλαβαν σχεδόν όλες τις καρέκλες στους διαδρόμους του σταθμού ή κουλουριάστηκαν πάνω στα κίτρινα κρεβάτια εκστρατείας δίπλα στις βαλίτσες τους, διαβάζοντας με αγωνία τις ειδήσεις από τα κινητά τους τηλέφωνα. Στο μετρό του Κιέβου βρήκαν αντίστοιχα καταφύγιο πολλές οικογένειες που δεν κατάφεραν να εγκαταλείψουν την πρωτεύουσα της χώρας, προσπαθώντας και αυτοί να μάθουν νέα από τα κινητά τους.

«Προσκλητήριο» Ζελένσκι σε Ευρωπαίους: Πάρτε τα όπλα και ελάτε στη μάχη

Την ώρα που οι στρατιώτες του ρωσικού και του ουκρανικού στρατού έδιναν σφοδρές μάχες από δρόμο σε δρόμο του Κιέβου, ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι ζητούσε διάλογο με τον Βλαντιμίρ Πούτιν για το τέλος του πολέμου, ενώ έκανε κάλεσμα στους Ουκρανούς να αντισταθούν και στους Ευρωπαίους να πάρουν τα όπλα και να τρέξουν να υπερασπιστούν την Ουκρανία.

Βρετανικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι η τελική μάχη του Κιέβου άρχισε νωρίς το πρωί της Παρασκευής, με τους πρώτους πυροβολισμούς να πέφτουν στα προάστια της ουκρανική πρωτεύουσας, ενώ καταγράφονταν βομβαρδισμοί στο κέντρο της πόλης. Οι συγκρούσεις ανάμεσα στους Ρώσους στρατιώτες και την ουκρανική εθνοφρουρά συνεχίστηκαν σε όλο και μεγαλύτερο βάθος στο Κίεβο, με την ουκρανική κυβέρνηση να ζητάει από του κατοίκους «να ετοιμάσουν βόμβες μολότοφ» για να υπερασπιστούν την πρωτεύουσα.

Παράλληλα, ο Ουκρανός πρόεδρος καλούσε όποιον Ευρωπαίο ξέρει να χρησιμοποιεί όπλα να μεταβεί στην Ουκρανία για να πολεμήσει. «Αν έχετε εμπειρία στη μάχη, μπορείτε να έρθετε στη χώρα μας για να υπερασπισθείτε την Ευρώπη» είπε χαρακτηριστικά. Λίγο αργότερα ο Ζελένσκι είπε ότι η Ρωσία θα πρέπει να «μιλήσει» με την Ουκρανία, «αργά ή γρήγορα», για να τερματιστούν οι μάχες, ζητώντας ουσιαστικά διάλογο.

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν, από την πλευρά του, είπε στον Κινέζο ομόλογό του Σι Τζινπίνγκ, σε τηλεφωνική τους επικοινωνία, ότι η Ρωσία είναι διατεθειμένη να πραγματοποιήσει υψηλόβαθμες συνομιλίες με την Ουκρανία, σύμφωνα με το κινεζικό υπουργείο Εξωτερικών. Την ίδια ώρα το Κρεμλίνο εμφανιζόταν έτοιμο να στείλει αντιπροσωπία στο Μινσκ για συνομιλίες με την Ουκρανία, με τον Ρώσο υπουργό Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ να επισημαίνει ότι η Ρωσία είναι έτοιμη για συνομιλίες με το Κίεβο ανά πάσα στιγμή, αφού καταθέσουν τα όπλα οι ένοπλες δυνάμεις της Ουκρανίας.

Μέσα στον «πυρετό» του πολέμου, ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κατηγόρησε το ΝΑΤΟ και τη Δύση για… αδράνεια και «έλλειψη αποφασιστικότητας» στην εισβολή της Ουκρανίας από τον κατά τα άλλα σύμμαχο του Ερντογάν, Πούτιν.

«Μαζεύουμε ακόμα και νερό»

Απόγνωση και αγωνία για την επόμενη ημέρα είναι τα συναισθήματα που κατακλύζουν τα τελευταία 24ωρα τους Eλληνες που ζουν και εργάζονται στην Ουκρανία. Κάποιοι από αυτούς κρύφτηκαν στα καταφύγια προκειμένου να γλιτώσουν από τις επιθέσεις του ρωσικού στρατού, ενώ άλλοι καταβάλλουν προσπάθειες για να καταφέρουν να επιστρέψουν στην Ελλάδα.

Σύμφωνα με την Αθηνά Χατζίνοβα, που ζει και εργάζεται στη Μαριούπολη, περίπου 70 άτομα με ελληνικό διαβατήριο έχουν ήδη επικοινωνήσει με το προξενείο.

«Υπάρχουν πολλοί τραυματίες μεταξύ των αμάχων. Το ελληνικό προξενείο επικοινωνεί με ανθρώπους που έχουν ελληνικό διαβατήριο, άκουσα ότι είναι περίπου 70 άτομα, αλλά όλοι φοβόμαστε να εγκαταλείψουμε τα σπίτια μας. Πιστεύουμε ότι η πόλη θα παραμείνει υπό τον έλεγχο του ουκρανικού στρατού και της κυβέρνησης».

Όπως είπε, η συντριπτική πλειονότητα των Ελλήνων δεν έχει απομακρυνθεί από τη Μαριούπολη, εκτός από μερικούς που έφυγαν με τα αυτοκίνητά τους ή κατάφεραν να βρουν εισιτήριο με τρένο.

«Είμαστε σε άγνοια για την επόμενη ημέρα. Πήγαμε για ύπνο χωρίς να γνωρίζουμε πού θα ξυπνήσουμε» πρόσθεσε η ίδια και τόνισε ότι οι κυρώσεις απέναντι στη Ρωσία θα πρέπει να είναι πολύ σκληρές.

«Μας βομβαρδίζει από αέρος ο Πούτιν, είμαστε σε δύσκολη κατάσταση» συνέχισε.

Πανικοβλημένοι είναι και οι κάτοικοι της Οδησσού καθώς, σύμφωνα με την Αγλαΐα Πολυχρονίδη, που δραστηριοποιείται τα τελευταία χρόνια στην πόλη, κανείς δεν πίστευε ότι ο Πούτιν θα δράσει με αυτόν τον τρόπο.

«Η κατάσταση είναι πάρα πολύ σοβαρή σε όλη τη χώρα. Προσπαθούν να χτυπήσουν στρατιωτικές αποθήκες, αεροδρόμια και εργοστάσια» είπε και επισήμανε ότι τα ρωσικά μέσα ενημέρωσης μεταδίδουν ψευδείς ειδήσεις για τα τεκταινόμενα στην Ουκρανία.

Όσο για τους δρόμους της πόλης, περιέγραψε πως είναι άδειοι, ενώ τα καταστήματα με είδη τροφίμων άδειασαν από τις πρώτες πρωινές ώρες της Πέμπτης.

«Χρειαζόμαστε αποθέματα και πλέον αρχίζουμε να μαζεύουμε και νερό. Δεν ξέρουμε αν αύριο ή μεθαύριο θα έχουμε πρόσβαση σε ρεύμα και νερό. Είναι πολύ πιθανό να μην έχουμε ούτε αυτά. Δεν πίστευα ότι θα φτάναμε ως εδώ…» κατέληξε.

Στο Χάρκοβο, οι κάτοικοι κατέφυγαν στους υπόγειους σταθμούς του μετρό προκειμένου να ξεφύγουν από τη λυσσαλέα επιδρομή των ρωσικών στρατευμάτων. Κρατώντας βαλίτσες με τα άκρως απαραίτητα και έχοντας ανά χείρας τα κατοικίδιά τους περιμένουν υπομονετικά μια θετική είδηση που θα τους επιτρέψει να γυρίσουν ασφαλείς στα σπίτια τους.

«Όλα είναι κλειστά. Μαγαζιά, σχολεία, τα πάντα. Το φαρμακείο ήταν ανοιχτό και είχε πολύ κόσμο, αλλά τώρα έκλεισε. Τώρα είναι ανοιχτό μόνο ένα περίπτερο, που θα κλείσει κι αυτό, επειδή όλοι φοβούνται. Όλοι είναι στο μετρό της πόλης ή κλεισμένοι σε υπόγεια σπιτιών. Το μετρό είναι μεγάλο, έχει 30 στάσεις, το έχουν κάνει καταφύγιο και έχουν κουβέρτες και άλλα, για να μπορέσουν οι άνθρωποι να περάσουν τη νύχτα» ανέφερε, μεταξύ άλλων, η πρόεδρος του Συλλόγου Ελλήνων «Ηλιος» Κατερίνα Σεβτσένκο, προσθέτοντας ότι κάθε ώρα που περνά είναι πολύ κρίσιμη για τον ουκρανικό λαό.

«Μια φίλη μου ερχόταν προς το σπίτι μου και είδε τανκς να κινούνται προς τα δυτικά, προς το Κίεβο. Ο δήμαρχος της πόλης ανέβασε στο facebook μία ανάρτηση να μείνουμε στα σπίτια μας ψύχραιμοι, αλλά αυτό δεν γίνεται. Δεν γίνεται τώρα να είμαστε ψύχραιμοι» συμπλήρωσε.

Στο μεταξύ, ο υφυπουργός Εξωτερικών για θέματα Διασποράς Ανδρέας Κατσανιώτης ανακοίνωσε χθες πως περίπου 100 ομογενείς θα μεταφερθούν με ασφάλεια από τη Μαριούπολη στην Αθήνα, μέσω της Ρουμανίας.

«Πολλά μέλη της κοινότητάς μας δεν έχουν ζητήσει ακόμη να φύγουν, αλλά μια μικρή ομάδα, περίπου 100 άτομα, θα φύγει από τη Μαριούπολη. Υπάρχει σχέδιο και το εφαρμόζουμε. Όταν άλλες χώρες απέσυραν τους διπλωμάτες τους, εμείς ενισχύαμε το γενικό μας προξενείο στη Μαριούπολη» είπε ο κ. Κατσανιώτης.

Υπενθυμίζεται ότι το υπουργείο Εξωτερικών είχε εκδώσει δύο ανακοινώσεις, με τις οποίες αποθάρρυνε έντονα όλα τα ταξίδια στο σύνολο της επικράτειας της Ουκρανίας και συνιστούσε στους Έλληνες πολίτες που βρίσκονται στη χώρα να αναχωρήσουν άμεσα.

{{-PCOUNT-}}32{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Παράσταση στο «Τζένη Τζένη» με καλεσμένους παιδιά ηθοποιών

Ένα διαφορετικό σκηνικό στήθηκε στο φουαγέ του ιστορικού θεάτρου...

Ζευγάρι Έλενα Μαυρίδου – Γιάννης Τσορτέκης

Νέα βόμβα θα σκάσει σήμερα στην εγχώρια showbiz και...

Παντρεμένος γόης της TV στο «στρατηγείο» της Συγγρού!

Σαν βόμβα έσκασε στην εγχώρια showbiz η είδηση πως...

Η όμορφη κόρη του Τασούλα

Η 19χρονη Μάγδα συνόδευσε τον υπουργό Πολιτισμού στο θέατρο...

Ο ΑΝΤ1 θέλει τη Σταματίνα Τσιμτσιλή στη θέση του Γιώργου Παπαδάκη στην πρωινή ζώνη

Eντονο φλερτ μεταξύ ΑΝΤ1 και Σταματίνας Τσιμτσιλή! Φήμες θέλουν...