Συνολικά 1.032 Ουκρανοί πολίτες έχουν περάσει τα σύνορα της Ελλάδας τις τελευταίες πέντε ημέρες κατά τις οποίες βρίσκεται σε εξέλιξη η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.
Οι προσφυγικές ροές από την Ουκρανία καθώς και τα θέματα ασφαλείας βρέθηκαν στο επίκεντρο σύσκεψης που συγκάλεσε σήμερα το πρωί ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Τάκης Θεοδωρικάκος.
Διαβάστε επίσης: Πόλεμος στην Ουκρανία: Ρώσοι αυτονομιστές – «Πλησιάζουμε στη Μαριούπολη, σύντομα θα αποκλειστεί και αυτή εντελώς»
Στη σύσκεψη συμμετείχαν ο υφυπουργός Ελευθέριος Οικονόμου, ο Αρχηγός της Ελληνικής Αστυνομίας Αντιστράτηγος Μιχαήλ Καραμαλάκης, ο Προϊστάμενος του Κλάδου Αλλοδαπών και Προστασίας Συνόρων, Υποστράτηγος Δημήτριος Μάλλιος και η διπλωματική σύμβουλος Σοφία Σταματέρη.
Σύμφωνα με το υπουργείο, επί τάπητος βρέθηκαν η εφαρμογή κοινοτικής οδηγίας για τους πρόσφυγες χωρίς ταξιδιωτικά έγγραφα με βιομετρικά δεδομένα, το θέμα των ανήλικων προσφύγων και η καταγραφή τους, οι υποδομές φιλοξενίας καθώς και η εφαρμογή μια σειράς μέτρων ασφαλείας.
Επικοινωνία Τ. Θεοδωρικάκου με τον Ουκρανό πρέσβη
Ο κ. Θεοδωρικάκος είχε επίσης τηλεφωνική επικοινωνία με τον Ουκρανό πρέσβη στην Ελλάδα Sergii Shutenko, στον οποίο επανέλαβε την αμέριστη συμπαράσταση και αλληλεγγύη της Ελλάδας στον ουκρανικό λαό. Ο υπουργός τόνισε ότι οι Ελληνικές αρχές θα κάνουν όλα όσα είναι απαραίτητα για την διευκόλυνση των Ουκρανών προσφύγων και θα είναι σε διαρκή συνεργασία με την Ουκρανική Πρεσβεία.
Νότης Μηταράκης: Η Ελλάδα ανοιχτή στη φιλοξενία Ουκρανών προσφύγων
«Η Ελλάδα είναι ανοιχτή στη φιλοξενία Ουκρανών προσφύγων» δήλωσε από την πλευρά του ο υπουργός Μετανάστευσης Ν. Μηταράκης, μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό ΕΡΤ1. Ο κ. Μηταράκης επισήμανε ότι «πρέπει να γίνει υποχρεωτικό για όλες τις χώρες της Ε.Ε. να συμβάλουν στην ανακατανομή των ροών από την Ουκρανία. Όπως το ζητήσαμε εμείς όταν είχαμε την κρίση από την Τουρκία, είναι θέμα αρχών να το λέμε και τώρα, όταν εμείς πρέπει να βοηθήσουμε τις χώρες της Ανατολικής Ευρώπης».
Ο υπουργός Μετανάστευσης παρουσίασε, επίσης, τις παραμέτρους της Οδηγίας Περί Προσωρινής Προστασίας που αναμένεται να ενεργοποιήσει η Ευρωπαϊκή Ένωση ως ταχεία διαδικασία εισόδου για μαζικά εκτοπισμένους πρόσφυγες. Όπως ανέφερε, όσοι φτάνουν στα σύνορα χωρών της ΕΕ λαμβάνουν μια έκτακτη άδεια που τους δίνει το δικαίωμα παραμονής για έναν χρόνο και τους δίνει άμεσα το δικαίωμα εργασίας.
«Πολλοί από αυτούς που θα έρθουν, θα έχουν τη δυνατότητα να δουλέψουν κατευθείαν στην αγροτική, τουριστική ή άλλη βιομηχανία της χώρας μας και αυτό δεν τους απορρίπτει το δικαίωμα να υποβάλουν αίτημα ασύλου, αλλά καλύπτονται από αυτό το προσωρινό μέτρο, το οποίο μπορεί να παραταθεί». Πρόβλεψη υπάρχει και για την οικογενειακή επανένωση Ουκρανών με συγγενείς τους που ζουν ήδη στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
(Πληροφορίες από naftemporiki.gr)