Σε εξέλιξη βρισκόταν μέχρι αργά χθες το βράδυ (όταν και τυπωνόταν η «Espresso») η επιχείρηση εκκένωσης μέρους του προσωπικού του γενικού προξενείου Μαριούπολης, καθώς και Ελλήνων πολιτών, αφήνοντας όμως πίσω αρκετούς ομογενείς που ήθελαν να ακολουθήσουν, αλλά δεν είχαν ιδιόκτητα μέσα.
Διαβάστε επίσης: Αναχωρεί από τη Ζαπορίζια η ελληνική αυτοκινητοπομπή – Πώς θα κινηθεί
Διαβάστε επίσης: Ζελένσκι – «Πούτιν πήγαινε να σώσεις τους δικούς σου Ρωσόφωνους»
Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, η πομπή των 21 αυτοκινήτων με τους 82 Ελληνες πολίτες, ανάμεσά τους δημοσιογράφοι και οπερατέρ, υπό τον πρέσβη Φραγκίσκο Κωστελλένο, αναχώρησε οδικώς στις 11 χθες το πρωί από την πολιορκημένη Μαριούπολη. Στόχος, να διασχίσουν την εμπόλεμη ζώνη και να φτάσουν σώοι στα σύνορα της Ουκρανίας με τη Μολδαβία.
Πάντως, δεν έλειψαν και οι αντιδράσεις από άλλους Ελληνες ομογενείς, οι οποίοι φέρονται ότι ήθελαν να συμμετέχουν κι αυτοί στο κομβόι, κάτι που τελικά δεν κατέστη δυνατό, αφού δεν υπήρχε αντίστοιχος σχεδιασμός και δεν είχε προβλεφθεί από πλευράς υπουργείου Εξωτερικών επάρκεια μέσων προκειμένου να μπορέσουν όλοι όσοι ήθελαν να ακολουθήσουν, παρά τις μεγαλοστομίες της ελληνικής πλευράς για τη συμπαράσταση στους ομογενείς μας.
Οι μόλις 82 Ελληνες έφτασαν -έπειτα από πλήθος αλλαγών δρομολογίου, αλλά και επίθεση με πυρά- αρχικά στην πόλη Ζαπορίζια, σε απόσταση 230 χλμ., θα συνεχίσουν προς την πόλη Ντνίπρο και από εκεί, κρίνοντας εκ νέου τα δεδομένα, θα ακολουθήσουν διαδρομή η οποία θα τους οδηγήσει στα σύνορα με τη Μολδαβία. Τελικός προορισμός η Ελλάδα, μέσω Ρουμανίας. Τους Ελληνες συνοδεύει ο πρέσβης Φραγκίσκος Κωστελλένος, ο οποίος σκοπεύει αμέσως μετά να επιστρέψει πάλι στη Μαριούπολη και στα καθήκοντά του, ενώ ο γενικός πρόξενος στη Μαριούπολη Μανώλης Ανδρουλάκης θα παραμείνει στο προξενείο, το οποίο θα συνεχίσει να λειτουργεί.
Στις 12.10 το μεσημέρι το κομβόι των Ελλήνων πέρασε τον 1ο σταθμό ελέγχου, στα όρια της πόλης της Μαριούπολης. Σχεδόν δύο ώρες μετά έφτασε στον 2ο σταθμό ελέγχου. Η επικοινωνία γινόταν μόνο μέσω δορυφορικού τηλεφώνου για λόγους ασφαλείας, καθ’ όλη τη διάρκεια της δύσκολης διαδρομής, με τα οχήματα να κινούνται με χαμηλές ταχύτητες.
Και αυτό, εν μέσω διαφόρων φημών που κυκλοφορούσαν οι Ουκρανοί, ότι μπορεί ο ρωσικός στρατός να χτυπήσει το ελληνικό κομβόι από τη Μαριούπολη, ώστε να κατηγορήσουν τους Ουκρανούς που μάχονται στην περιοχή. Στο μεταξύ, η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου είχε χθες τηλεφωνική επικοινωνία με τον αποσπασμένο στο γενικό προξενείο Μαριούπολης πρέσβη Φραγκίσκο Κωστελλένο, στον οποίο ευχήθηκε καλή επιτυχία στο δύσκολο αυτό εγχείρημα και εξέφρασε την ελπίδα η αποστολή να φτάσει στον προορισμό της το συντομότερο δυνατόν.
Η κυρία Σακελλαροπούλου είχε τηλεφωνική επικοινωνία και με τον πρέσβη της Ουκρανίας Sergii Shutenko. Ο πρέσβης ενημέρωσε την Πρόεδρο για τις εξελίξεις στο μέτωπο του πολέμου, αναφέρθηκε στη δοκιμασία των Ελλήνων της Μαριούπολης και την επιχείρηση εκκένωσης του ελληνικού γενικού προξενείου και την ευχαρίστησε για την πλήρη και απερίφραστη στήριξη της Ελλάδας στη δοκιμαζόμενη χώρα του.
Η κυρία Σακελλαροπούλου εξέφρασε την αμέριστη συμπαράσταση του ελληνικού λαού στην Ουκρανία. Σήμερα, εξάλλου, ενημερώνει τη Βουλή εκτάκτως ο υφυπουργός Εξωτερικών Ανδρέας Κατσανιώτης για τους Ελληνες ομογενείς στην Ουκρανία.
Ομογενείς από τη ζώνη του πυρός: Εδώ κυριαρχούν ο φόβος και η τρομοκρατία
Τις δύσκολες στιγμές που ζουν στην Ουκρανία περιγράφουν οι Eλληνες που παραμένουν στη χώρα, η οποία από την περασμένη Πέμπτη υφίσταται την ανελέητη επίθεση των ρωσικών δυνάμεων. Ο φόβος είναι το συναίσθημα που κυριαρχεί αυτή τη στιγμή στη ζωή της πρόεδρου της ελληνικής κοινότητας στο Χάρκοβο Κατερίνας Σεβτσένκο.
«Βγήκα σήμερα, πήγα σούπερ μάρκετ, ήταν ανοιχτό, βρήκα και ψωμί και έτρεχα μετά να έρθω σπίτι, γιατί φοβάμαι μη μου έρθει καμιά βόμβα από πάνω. Ακούμε συνέχεια βόμβες, εκρήξεις» ανέφερε χαρακτηριστικά.
Oπως είπε, την Τρίτη χτυπήθηκαν κυβερνητικοί στόχοι οι οποίοι βρίσκονται πολύ κοντά στο σπίτι της. «Χτύπησαν το διοικητήριο της περιφέρειας και σήμερα το κτίριο της υπηρεσίας ασφαλείας. Αυτά είναι δίπλα δίπλα τα κτίρια. Δεν είναι πολύ μακριά από το σπίτι μου». Η κυρία Σεβτσένκο πρόσθεσε πως έχει αρχίσει να μαθαίνει τους ήχους των βομβαρδιστικών αεροπλάνων.
«Eμαθα και νέους ήχους από τα αεροπλάνα που έρχονται από πάνω μας. Αφού περνούν, μετά ακούμε το μπαμ». Η ομογενής μίλησε και για τον γολγοθά που περνούν όσοι θέλουν να φύγουν μακριά από τη φρίκη του πολέμου. «Βρήκα στον δρόμο ένα ζευγάρι και με ρωτούσε πώς να πάνε στον σταθμό των τρένων. Με τα πόδια είναι μιάμιση ώρα. Ξέρω μια οικογένεια που την πρώτη μέρα πήγαν τα παιδιά τους στο μετρό, μετά εκείνοι ήρθαν να μαζέψουν ό,τι χρήματα είχαν, πήγαν και εκείνοι στο μετρό, στο καταφύγιο και μετά έφυγαν στον Δνείπερο που είναι καλύτερα από εδώ».
Στην εισβολή των ρωσικών δυνάμεων στη Χερσώνα αναφέρθηκε ο Παντελής Αλεξόπουλος, που μένει εκεί. «Από χθες το πρωί (Τρίτη) υπάρχουν προβλήματα. Πολιορκούσαν τη Χερσώνα επί τρεις μέρες. Έχει μπει πεζικό από ρωσικά στρατεύματα από χθες το βράδυ, είναι πολύ δύσκολη η κατάσταση. Βρίσκομαι στο υπόγειο του σπιτιού μου, μένω σε ένα χωριό επτά οκτώ χιλιόμετρα έξω από την πόλη. Κατοχή ακόμη δεν υπάρχει, όμως οι Ρώσοι στρατιώτες έχουν ανοίξει τα καταστήματα και ψάχνουν για τροφή, δεν έχουν φαγητό». Για τη νέα καθημερινότητά του, στην οποία κυριαρχούν ο φόβος και η ανασφάλεια, μίλησε ο Κωνσταντίνος Πανταζής, ο οποίος μένει στο Κίεβο.
«Το βράδυ το βγάλαμε στο υπόγειο. Έχουμε ρεύμα, νερό, κινητή τηλεφωνία αλλά και τροφή, προς το παρόν. Είμαι ασφαλής; Δεν είμαι ασφαλής. Κάτι μπορεί να συμβεί ανά πάσα στιγμή. Κυριαρχούν ο φόβος και η τρομοκρατία, αυτό είναι το συναίσθημα που κυριαρχεί. Κοιμάμαι, αλλά έχω χάσει τις μέρες, δεν ξέρω τι μέρα είναι» είπε.