Τα δύο νέα κομμάτια της δημοφιλούς ερμηνεύτριας είναι αφιερωμένα στη μνήμη των Ελληνοκυπρίων που έχουν χαθεί εδώ και 39 χρόνια.
Η Κωνσταντίνα τιμάει τους συμπατριώτες της που «χάθηκαν» το 1974 μετά την εισβολή των Τούρκων στην Κύπρο! Η δημοφιλής τραγουδίστρια, μαζί με ένα νέο βιβλίο που αναφέρεται στα εγκλήματα της εισβολής του «Αττίλα» στο μαρτυρικό Νησί της Αφροδίτης, κυκλοφορεί δύο νέα τραγούδια της, τα οποία είναι αφιερωμένα στη μνήμη του αγνοούμενου πατέρα της, αλλά και όλων των Ελληνοκυπρίων που έχουν «χαθεί» εδώ και 39 χρόνια.
Την Τέταρτη 27 Μαρτίου και ώρα 16.00, στο οίκημα της ΣΕΚ (Συνομοσπονδία Εργαζομένων Κύπρου) της Λευκωσίας θα παρουσιαστεί από τον νέο υπουργό Εξωτερικών της Κύπρου Ιωάννη Κασουλίδη το σύγγραμμα του Κύπριου Λεωνίδα Λεωνίδου, με τον τίτλο «Διά πυρός και σιδήρου, τα εγκλήματα της εισβολής του Αττίλα και η εθνοκάθαρση της κατεχόμενης Κύπρου». Με το βιβλίο επισυνάπτεται ένα CD με δύο τραγούδια, το ένα από τα οποία τιτλοφορείται «Ο καημός της μάνας», το οποίο ερμηνεύουν η Κωνσταντίνα και ο Λούκας Γιώρκας, ενώ το άλλο, το οποίο ερμηνεύει μόνη της η Κύπρια τραγουδίστρια, λέγεται «Τόποι μου που γεννήθηκα» (και τα δύο κομμάτια είναι σε στίχους Βασίλη Παναγή και μουσική Στάλως Γεωργίου).
Το σύγγραμμα αυτό καθώς και το CD που το συνοδεύει είναι μια αξιέπαινη προσπάθεια όλων των εμπλεκομένων προκειμένου να κρατηθεί «ζωντανό» ένα τόσο καυτό θέμα όπως είναι οι αγνοούμενοι, οι οποίοι αν κι έχουν περάσει περίπου τέσσερις δεκαετίες, ακόμη παραμένουν… αγνοούμενοι. Ο συγγραφέας μιλώντας στην «Espresso» δήλωσε για το περιεχόμενο του βιβλίου του: «Πρόκειται για ένα ντοκουμέντο, το οποίο μέσα από ελληνικές, βρετανικές και τουρκικές πηγές, αλλά και ζωντανές μαρτυρίες στοιχειοθετεί τη συστηματική εφαρμογή “διά πυρός και σιδήρου” ενός καλά μελετημένου σχεδίου διχοτόμησης της Κύπρου και της εθνοκάθαρσης του υπό κατοχή βορείου τμήματός της. Στο σύγγραμμα καταγράφονται απάνθρωπες βιαιότητες και δολοφονίες κι εντοπίζονται οι μαζικοί τάφοι και τα ονόματα εκτελεσθέντων Ελληνοκυπρίων, πλείστοι των οποίων ήταν καταγραμμένοι στον κατάλογο των αγνοουμένων. Επίσης περιλαμβάνονται περιγραφές βιαιοτήτων από μαρτυρίες Τούρκων αξιωματικών που είχαν λάβει μέρος στην τουρκική εισβολή και παρατίθενται όλες οι διεθνείς αντιδράσεις και καταδίκες της Τουρκίας για τις βιαιότητες των στρατευμάτων της στην Κύπρο».
Στο σύγγραμμα υπάρχει ειδική αφιέρωση στον Χρίστο Κωνσταντίνου, πατέρα της δημοφιλούς Κύπριας τραγουδίστριας, ο οποίος συγκαταλέγεται μεταξύ των αγνοουμένων: «Και τα δύο κομμάτια του CD είναι αφιερωμένα σε όλους τους αγνοουμένους στη διάρκεια της κυπριακής τραγωδίας. Ειδικά το κομμάτι “Ο καημός της μάνας” αγγίζει τις ψυχές κάθε οικογένειας που έχασε άντρα, γιο, πατέρα ή άλλο συγγενή. Δεν υπάρχει μεγαλύτερη συμφορά από το να έχεις χάσει τον άνθρωπό σου και τόσα χρόνια τώρα να σου λένε ότι είναι αγνοούμενος…» δηλώνει στην «Espresso» η Κωνσταντίνα που από την παιδική της ηλικία ζει τον πόνο, εξαιτίας του αγνοούμενου πατέρα της!
O καημός της μάνας της που «έφυγε» χωρίς να βρει τον πατέρα
Ο Χρίστος Κωνσταντίνου γεννήθηκε στον Καραβά της Κερύνειας στις 18 Αυγούστου 1925. Ορφανός και από τους δύο γονείς, μεγάλωσε με συγγενική οικογένεια. Παντρεμένος με την Ελένη Χριστοδούλου από το χωριό Βουνό Κερύνειας, απέκτησε μαζί της πέντε παιδιά (η Κωνσταντίνα είναι το τρίτο τους παιδί). Ο πατέρας της τραγουδίστριας, που εργαζόταν ως οδηγός στην εταιρεία Λεωφορεία Λευκωσίας, στην οποία ήταν και μέτοχος, τον Ιούλιο του 1974 τραυματίζεται και συλλαμβάνεται από τους Τούρκους στο στρατόπεδο της Τύμπου, ανατολικά της Λευκωσίας. Από τότε εξαφανίστηκε και το όνομά του γράφτηκε στον μακρύ κατάλογο των αγνοουμένων της κυπριακής τραγωδίας. Μαζί με τον πατέρα της Κωνσταντίνας είχαν συλληφθεί την ίδια μέρα και τα δύο της αδέλφια, Αντρος και Χριστίνα, αλλά την επόμενη μέρα αφέθηκαν ελεύθερα. Η μητέρα της Κωνσταντίνας, Ελένη, πέθανε το 2007 με τον καημό ότι μια μέρα θα έβρισκε τον χαμένο της άνδρα…
ΑΛΚΙΝΟΟΣ ΜΠΟΥΝΙΑΣ