Απόλυτα «διαβασμένοι» είναι πλέον οι ειδικοί που ερευνούν τους θανάτους των άλλων δύο παιδιών της οικογένειας Δασκαλάκη, της τριάμισι ετών Μαλένας και της έξι μηνών Ίριδας. Για να μην ξεφύγει ούτε χαραμάδα από τα αίτια που τα οδήγησαν στον θάνατο, οι επιστήμονες επιστρατεύουν κάθε διαθέσιμο τεχνολογικό μέσο.
Διαβάστε επίσης: Υπόθεση Πάτρας: Κατάθεση «φωτιά» του εντατικολόγου, Ανδρέα Ηλιάδη
Για την υπόθεση του θανάτου της Μαλένας στο Νοσοκομείο «Ελπίς», με αρχική αιτία θανάτου εκτεταμένη βλάβη στο συκώτι, εξετάζεται πλέον τι την προκάλεσε. Το ερώτημα είναι αν αυτή η βλάβη προήλθε από τη χορήγηση κάποιας τοξικής ουσίας, η οποία, σύμφωνα με τους ειδικούς -εάν αυτό συνέβη-, θα πρέπει να έδρασε για πάνω από μία ώρα, αφού μεταβολίστηκε και δεν βρέθηκαν ίχνη της, σε αντίθεση με την περίπτωση της Τζωρτζίνας και την κεταμίνη.
Διαβάστε επίσης: Το τηλεφώνημα στη Στεφανίδου για τον Δασκαλάκη: «Βρείτε που μένει και θα δείτε την αιτία που πέθανε η Τζωρτζίνα»
Την απάντηση για το αν χορηγήθηκε στο παιδί κάποια τοξική ουσία ή δηλητήριο θα δώσει ο νέος φασματογράφος που έχει φτάσει στο Νοσοκομείο «Παπαγεωργίου» της Θεσσαλονίκης και έχει τη δυνατότητα λεπτομερούς ανάλυσης ουσιών. Με λίγα λόγια, αν υπάρχει τέτοια υποψία, είναι διαθέσιμη η τεχνολογία για τον εντοπισμό της ουσίας που μπορεί να χορηγήθηκε από εξωγενή παράγοντα, πράγμα που, φυσικά, θα φέρει καταιγίδα εξελίξεων.
Διαβάστε επίσης: Η απάντηση του «Ωνασείου» για την κεταμίνη – Διαψεύδει τη Ρούλα Πισπιρίγκου
Ο τοξικολόγος που έκανε τις τοξικολογικές εξετάσεις της Μαλένας ανέφερε ότι από την έως τώρα έρευνα δεν βρέθηκαν ύποπτες ουσίες: «Ναι, είχαμε ψάξει για κεταμίνη στη Μαλένα και δεν βρέθηκε. Αυτό είναι 100% σίγουρο και επιβεβαιωμένο. Οι εξετάσεις της Μαλένας ήταν καθαρές, δεν βρέθηκε απολύτως τίποτα, καμία ουσία, ούτε φαρμακευτική ούτε ναρκωτική, τίποτα, τίποτα!». Στη συνέχεια ο τοξικολόγος αναφέρθηκε και στην περίπτωση της Τζωρτζίνας λέγοντας: «Οι αναλύσεις είναι ίδιες. Δηλαδή, το ίδιο εργαστήριο που βρήκε θετική την Τζωρτζίνα στην κεταμίνη βρήκε αρνητική τη Μαλένα. Βέβαια, σε διαφορετική στιγμή, το ένα ήταν το 2019, το άλλο το 2022, αλλά τα μηχανήματα, η μέθοδος, όλα ήταν ακριβώς τα ίδια, δεν άλλαξε τίποτα».
Ωστόσο, πληροφορίες αναφέρουν ότι στην ιστολογική εξέταση της Μαλένας υπάρχουν δύο συγκεκριμένα ευρήματα. Eκτός από το έντονο πνευμονικό οίδημα και την έντονη πνευμονική συμφόρηση, εντοπίστηκε εκτεταμένη εκφύλιση στο συκώτι και ήπιες παρεγχυματώδεις αλλοιώσεις στον νεφρό. Ο συνδυασμός των δύο ευρημάτων ίσως δίνει κάποιες απαντήσεις.
«Οι αλλοιώσεις σε νεφρά και συκώτι είναι αλλοιώσεις που εμφανίζονται ύστερα από τοξική δράση φαρμάκου ή δηλητηρίου. Πρέπει να μελετηθούν τα φάρμακα που δόθηκαν στη Μαλένα για να είμαστε σίγουροι ότι δεν προκαλούν ανάλογες τοξικές δράσεις στα όργανα» δήλωσε σχετικά ο ιατροδικαστής Δημήτρης Γαλεντέρης.
Όμως, δεδομένου ότι οι εξετάσεις βγήκαν «καθαρές», ίσως την υπόθεση φωτίσει περισσότερο ο νέος φασματογράφος του «Παπαγεωργίου». Σχετικά με την Ιριδα, ο ιατροδικαστής Δημήτρης Γαλεντέρης ανέφερε ότι τα ευρήματα μπορεί να είναι συμβατά με ασφυκτικό θάνατο. «Θεωρώ ότι είναι συμβατά, αλλά θα πρέπει να αποκλειστεί οποιοδήποτε άλλο ενδεχόμενο για να βγάλουμε αυτό το συμπέρασμα. Θα γίνει με τη μέθοδο του αποκλεισμού» είπε και συμπλήρωσε: «Θέλω να πιστεύω ότι θα γίνουν νέες έρευνες στους ιστούς και στα όργανα του βρέφους και, ενδεχομένως, να έχουμε κάποια νέα ευρήματα ή να ενισχύσουμε αυτά που ήδη έχουμε».
Ο ιατροδικαστής τόνισε, ωστόσο, ότι όποιος αναλάβει την υπεράσπιση της συγκεκριμένης περίπτωσης θα έχει αρκετά επιχειρήματα για να αντικρούσει το ενδεχόμενο του ασφυκτικού θανάτου. «Το πρώτο που θα πρέπει να εξετάσουμε είναι αν ισχύει το εύρημα για την αγενεσία ή υποπλασία του φλεβοκόμβου. Για να προχωρήσουμε σε οποιαδήποτε άλλη μελέτη θα πρέπει να αποκλειστεί πρώτα αυτό» είπε και εξήγησε ότι ότι η αγενεσία φλεβοκόμβου είναι μία σπάνια αλλά ακέραια αιτία θανάτου.
Οι Αρχές περιμένουν μετά το Πάσχα το νέο ιατροδικαστικό πόρισμα που έχει ζητηθεί για την υπόθεση της Μαλένας και το οποίο θα υπογράψουν οι έμπειροι ιατροδικαστές Αθηνών Νίκος Καλογρηάς και Νίκος Καρακούκης. Επισημαίνεται ότι δεν υπάρχει καμία βιασύνη, καθώς το πόρισμα θα πρέπει να είναι επιστημονικά «θωρακισμένο» και να μην επιδέχεται αμφισβήτηση. Γιʼ αυτό και έχει ξεκινήσει από μηδενική βάση η έρευνα για τα δύο παιδιά.