Κυριακή, 8 Σεπτεμβρίου, 2024

Εκτός από τον νέο κύκλο του «GNTM» η Ηλιάνα Παπαγεωργίου

Εκτός η Ηλιάνα Παπαγεωργίου από το «GNTM», αλλά και...

Το γαμήλιο πάρτι στο Γκάζι για Τσακαλώτο και Νάσση, οι οποίοι ...

«Παντρεύτηκε» ο... μπαμπάς, όχι τη Σκάρλετ Γιόχανσον ή την...

Διακοπές στο Αιγαίο για τον ηθοποιό Τζέισον Στέιθαμ και το μοντέλο Ρόζι...

Ο Τζέισον Στέιθαμ και η Ρόζι Χάντινγκτον διαφημίζουν την...

Στεφανία Γουλιώτη: «Έχω περάσει από μεγάλα σκοτάδια και πολλή θλίψη»

Η Στεφανία Γουλιώτη παραχώρησε μια συνέντευξη στην εκπομπή «Πρωίαν...

Συναγερμός για επέλαση κουνουπιών

Οι ειδικοί προειδοποιούν για… επιδρομές, όταν η θερμοκρασία ανέβει ακόμα περισσότερο

Οσοι νιώθετε ασφαλείς επειδή έως τώρα δεν γίνατε θύματα… ιπτάμενων επιθέσεων, καλό θα ήταν να προετοιμαστείτε. Μόλις αρχίσουν οι μεγάλες ζέστες, που φέτος καθυστέρησαν πολύ στην Ελλάδα, θα ξεκινήσουν και οι επιδρομές των κουνουπιών! Σύμφωνα με τους ειδικούς, οι αλλεπάλληλες εναλλαγές της θερμοκρασίας, που συνοδεύτηκαν από συχνές βροχοπτώσεις, έχουν προκαλέσει «νάρκη» στα κουνούπια.

«Είναι γεγονός ότι έως τώρα ο καιρός δεν ευνόησε τα κουνούπια. Είχαμε μεν βροχές που βοηθούν στην ευδοκίμηση των πληθυσμών των κουνουπιών, όμως δεν υπήρξαν εκείνες οι συνθήκες που βοηθούν στη βιωσιμότητα και την επιθετικότητά τους. Γενικά θα λέγαμε ότι η όλη συμπεριφορά τους είναι υποτονική, αφού οι συχνές βροχοπτώσεις συνοδεύτηκαν από μεγάλες εναλλαγές της θερμοκρασίας και τα κουνούπια θέλουν σταθερές συνθήκες» λέει ο Σπύρος Μουρελάτος, βιολόγος, διδάκτωρ Υδροβιολογίας και αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Εταιρίας Καταπολέμησης Κουνουπιών.

Οταν όμως βελτιωθούν οι καιρικές συνθήκες και η θερμοκρασία φτάσει στα φυσιολογικά για την εποχή επίπεδα και σταθεροποιηθεί, αναμένεται σκληρή επίθεση από τους ενοχλητικούς «επισκέπτες» του καλοκαιριού! «Οταν υπάρξουν οι φυσιολογικές για την εποχή θερμοκρασίες, τότε τα κουνούπια θα μας… ορμήξουν. Κατά τόπους θα έχουμε για μικρό διάστημα ενόχληση. Ομως θα είναι παροδική, αφού εφαρμόζεται πρόγραμμα καταπολέμησης» εξηγεί ο Σπύρος Μουρελάτος.

Λίγα τα κρούσματα του ιού του Δ. Νείλου

ΠΡΟΣ το παρόν πάντως οι καιρικές συνθήκες βοηθούν ώστε να μείνουν σε χαμηλά επίπεδα τα κρούσματα του ιού του Δυτικού Νείλου, που μεταδίδεται μέσω των κουνουπιών κι εμφανίστηκε για πρώτη φορά στη χώρα μας το 2010, με τραγικά αποτελέσματα. Το 2010 η χώρα μας ήταν το επίκεντρο της μεγαλύτερης επιδημίας του ιού του Δυτικού Νείλου επί ευρωπαϊκού εδάφους. Μέσω της Θεσσαλονίκης και της κεντρικής Μακεδονίας, ο ιός του Δυτικού Νείλου πάτησε πόδι στην Ευρώπη φτάνοντας στην Ιταλία και στα νότια Βαλκάνια. Για πρώτη φορά τότε υπήρξε επιδημία με περισσότερα από 250 κρούσματα και 35 θανάτους. «Δεξαμενή μετάδοσης του ιού είναι τα μολυσμένα πουλιά. Από τις μετρήσεις που κάνουμε σε κοτόπουλα βλέπουμε ότι ακόμη φέτος δεν υπάρχει μεγάλος αριθμός κρουσμάτων του ιού. Τόσο τα κουνούπια όσο και ο ίδιος ο ιός του Δυτικού Νείλου είναι θερμόφιλα. Ο Ιούλιος δεν ήταν τόσο καλοκαιρινός μήνας, με αποτέλεσμα τα επίπεδα του ιού να είναι χαμηλά. Είμαστε σε επιφυλακή για να επέμβουμε όταν χρειαστεί και να περιορίσουμε τη μετάδοση του ιού μέσω των προγραμμάτων καταπολέμησης των κουνουπιών» καταλήγει ο βιολόγος.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ντόπα και κόκα από «σφίχτη» γκουρού! – Οι περιπέτειες με το νόμο του ιντερνετικού Mr Fitness

«Στα πράσα» πιάστηκε γνωστός ινσταγκράμερ, που εμφανίζεται ως «γκουρού»...

Ο Αθερίδης σόκαρε το πανελλήνιο μιλώντας για την «άγνωστη» περιπέτεια με την υγεία του

Σόκαρε το πανελλήνιο ο Θοδωρής Αθερίδης για το εγκεφαλικό...

Εκτός από τη σύζυγο νάρκωνε και την κόρη του για να τη βιάσουν άνδρες

Σε κατάσταση σοκ οι Γάλλοι παρακολουθούν τις καταιγιστικές εξελίξεις...

Η κόρη της Ντενίση, Μαριτίνα, έβγαλε στη… φόρα τον σύντροφό της

Η κούκλα κόρη της Μιμής Ντενίση μεγάλωσε και είναι...

Το γαμήλιο πάρτι στο Γκάζι για Τσακαλώτο και Νάσση, οι οποίοι επισημοποίησαν τη σχέση τους

«Παντρεύτηκε» ο... μπαμπάς, όχι τη Σκάρλετ Γιόχανσον ή την...