Ο ποινικολόγος Θεόδωρος Μαντάς μίλησε στο δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1 για την υπόθεση της Πάτρας και για τη Ρούλα Πισπιρίγκου.
Εξήγησε τι προβλέπει ο νέος Ποινικός Κώδικας για την 33χρονη, η οποία κατηγορείται για ανθρωποκτονία από πρόθεση της 9χρονης κόρης της.
Διαβάστε επίσης: Χριστίνα Χειλά – Φαμέλη: Εμμονική με τη Ρούλα Πισπιρίγκου η Αργυρώ του «Σασμού»
Διαβάστε επίσης: Έκπληκτος ο δικηγόρος της Πισπιρίγκου on air: «Από εσάς μαθαίνω ότι στο διαδίκτυο αναζητούσε ουσίες»
«Είναι γεγονός ότι έχουμε πληθώρα στοιχείων, όπως προκύπτουν από τη δημοσιογραφική έρευνα, γιατί πρόσβαση και εικόνα από την ποινική δικογραφία δεν έχουμε. Προκύπτουν διαρκώς από την ανακριτική διαδικασία στοιχεία. Εντούτοις, η συγκεκριμένη κατηγορουμένη συνεχίζει και κρατά μία απολύτως αρνητική στάση απέναντι στην κατηγορία που της έχει αποδοθεί. Είναι μία υπερασπιστική γραμμή στην οποία πρέπει να παρατηρήσουμε ότι η κατηγορουμένη έχει παραμείνει αμετακίνητη από την αρχή.
Διαβάστε επίσης: Υπόθεση Πάτρας: Η Ρούλα Πισπιρίγκου είχε διαγράψει αναζητήσεις στο διαδίκτυο που θα την «έκαιγαν»
Θα δούμε στο επόμενο χρονικό διάστημα εάν θα τηρηθεί η θέση αυτή η υπερασπιστική ή αν θα έχουμε κάποια μεταβολή… Είναι μία θέση υπερασπιστική που σε πολύ σημαντικό βαθμό αφαιρεί άλλους ισχυρισμούς επικουρικούς, που ενδεχομένως θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε μία μείωση της ποινής, σε μία επιεικέστερη ποινική μεταχείριση. Κρατώντας μία στάση απόλυτης άρνησης στην κατηγορία, κατά κάποιον τρόπο επιλέγει ένας κατηγορούμενος να κινηθεί στη ζώνη του άσπρο ή μαύρο. Με τη στάση της δεν αφήνει περιθώρια επικουρικών υπερασπιστικών ισχυρισμών. Είναι μία στάση άκαμπτη αρνητική.
Διαβάστε επίσης: Υπόθεση της Πάτρας: Πουλάει περιουσιακά στοιχεία η οικογένεια της Πισπιρίγκου για να είναι στο πλευρό της
Πλέον δεν υπάρχει βεντάλια ποινών. Στο αμέσως προηγούμενο χρονικό διάστημα ο νόμος προέβλεπε διαζευτικά είτε ισόβια κάθειρξη είτε ποινή πρόσκαιρης κάθειρξης τουλάχιστον 10 ετών. Πλέον με τροποποιήσεις που έχουν γίνει το τελευταίο χρονικό διάστημα και σίγουρα πριν από τον Ιανουάριο του 2022, που τοποθετείται χρονικά η απώλεια της ζωής της μικρής Τζωρτζίνας, ο νόμος προβλέπει μία μόνο ποινή, αυτή της ισοβίου κάθειρξης. Δεν αφήνει κανένα περιθώριο για διαφοροποίηση από την ποινή αυτή. Και μάλιστα, επειδή ακούγεται ότι ακόμη και τα ισόβια είναι 16 χρόνια, είναι εσφαλμένο αυτό.
Διαβάστε επίσης: Υπόθεση Πάτρας: Νέα «βόμβα» Γρηγόρη Λέων για το θάνατο της Μαλένας
Στην περίπτωση της ανθρωποκτονίας από πρόθεση έχουμε διαφοροποίηση, είναι τουλάχιστον 18 χρόνια. Είναι ο ελάχιστος χρόνος παραμονής μέσα στη φυλακή… δεν σημαίνει ότι κάποιος που έχει καταδικαστεί σε ισόβια για ανθρωποκτονία, στα 18 χρόνια θα αποφυλακιστεί. Σημαίνει ότι αφότου έχει παραμείνει 18 χρόνια “κλειστά” στη φυλακή, δικαιούται να αιτηθεί! Από εκεί και μετά αποκτά δικαίωμα να αιτηθεί. Σε καμία περίπτωση δεν σημαίνει ότι το αίτημα αυτό θα γίνει δεκτό».
Διαβάστε επίσης: Ματούλα για Πισπιρίγκου: «Οι παιδοκτόνοι αντιμετωπίζονται πολύ άσχημα στη φυλακή γιατί εκεί είναι όλες μάνες»
Και πρόσθεσε: «Δεν υπάρχει ανώτατος, υπάρχει κατώτατος χρόνος φυλάκισης. Αν έχουμε 2, 3, 4 φορές ισόβια, δεν μπορεί ούτε καν να αιτηθεί για αποφυλάκιση εάν δεν έχει συμπληρώσει κλειστά τουλάχιστον 25 χρόνια στη φυλακή».
Διαβάστε επίσης: «Η Ρούλα δικαιώνεται»: Ο δικηγόρος υποστήριξε ότι επιβεβαιώνονται οι ισχυρισμοί της
Διαβάστε επίσης: Νέες σπόντες Κατερινόπουλου κατά Δασκαλάκη: «Ο Μάνος είναι πατέρας ή φερόμενος πατέρας;»