Σε κόκκινο συναγερμό έχουν τεθεί οι αρμόδιες υγειονομικές υπηρεσίες και στη χώρα μας, μετά τον εντοπισμό του πρώτου ύποπτου κρούσματος της ευλογιάς των πιθήκων, που καταγράφηκε σε έναν 29χρονο τουρίστα, ρουμανικής καταγωγής, ο οποίος ταξίδεψε μαζί με τη σύντροφό του από το Λονδίνο στην Κεφαλλονιά!
Ενδεικτικό της ανησυχίας που επικρατεί μεταξύ υγειονομικών και γιατρών είναι ότι την παρακολούθηση του 29χρονου ανέλαβαν ο «αρχιστράτηγος» της μάχης κατά του κορονοϊού, καθηγητής Παθολογίας του ΕΚΠΑ, που εργάζεται στην 4η Παθολογική Κλινική του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Αττικόν, Σωτήρης Τσιόδρας, και η αναπληρώτρια καθηγήτρια Παθολογίας – Λοιμώξεων Αναστασία Αντωνιάδου, η οποία εργάζεται στην ίδια κλινική.
Η είδηση ότι εξετάζεται ύποπτο κρούσμα για πιθανή μόλυνση από την άκρως μεταδοτική ασθένεια, που εδώ και καιρό ήταν ξεχασμένη από την ιατρική κοινότητα, μεταδόθηκε το περασμένο Σάββατο. Σύμφωνα με όσα είδαν το φως της δημοσιότητας, ο ασθενής, ο οποίος παρουσιάζει ήπια συμπτώματα της ευλογιάς των πιθήκων, όπως δερματικά εξανθήματα, βρισκόταν για διακοπές στην Κεφαλλονιά μαζί με τη φίλη του, η οποία είναι ασυμπτωματική.
Οι υγειονομικές Αρχές της Κεφαλλονιάς, που αξιολόγησαν το περιστατικό, το χαρακτήρισαν ύποπτο, με συνέπεια να αποφασιστεί η μεταφορά τόσο του 29χρονου, όσο και της συντρόφου του στο Νοσοκομείο Αττικόν.
«Ύποπτο κρούσμα για πιθανή μόλυνση από ευλογιά των πιθήκων εξετάζεται. Πρόκειται για τουρίστα, ο οποίος, μαζί με τη συνοδό του, ασυμπτωματική, διακομίζονται στο Νοσοκομείο Αττικόν, προκειμένου να νοσηλευτούν σε δωμάτια αρνητικής πίεσης» ανέφερε η σχετική ανακοίνωση του ΕΟΔΥ. Στο ίδιο κείμενο τονιζόταν ότι έχουν ληφθεί δείγματα για επιβεβαιωτική εξέταση, τα οποία εστάλησαν στο εργαστήριο αναφοράς, και τα αποτελέσματα θα είναι διαθέσιμα σήμερα.
Σύμφωνα, πάντως, με πληροφορίες, η κατάσταση της υγείας του 29χρονου Ρουμάνου, που το τελευταίο διάστημα ζει στο Λονδίνο, είναι σταθερή και, μάλιστα, ο ίδιος φέρεται ότι νοσηλεύεται απύρετος και ευδιάθετος μαζί με τη συνοδό του σε θάλαμο αρνητικής πίεσης. Κατά τις ίδιες πληροφορίες, θα γίνει ιχνηλάτηση των στενών επαφών τους.
Ηταν λίγο πριν από τα μεσάνυχτα του Σαββάτου, όταν προσγειώθηκε στο αεροδρόμιο της Κεφαλλονιάς το C-130 της Πολεμικής Αεροπορίας, προκειμένου να παραλάβει τον 29χρονο τουρίστα και τη συνοδό του. Ο φωτογραφικός φακός της ιστοσελίδας kefaloniapress αποτύπωσε καρέ καρέ τη στιγμή της αεροδιακομιδής του ζευγαριού από το νησί του Ιονίου στην Αθήνα, δημοσιεύοντας εικόνες που μοιάζουν βγαλμένες από αμερικανική ταινία τρόμου και, την ίδια ώρα, φέρνουν στον νου σκηνές τόσο από την κινεζική πόλη Ουχάν, όπου πρωτοεμφανίστηκε ο νέος κορονοϊός, όσο και από τη Σανγκάη, όπου το πρόσφατο lockdown είχε βυθίσει στην απόγνωση τους κατοίκους!
Σε κάποια από τα φωτογραφικά καρέ, που έκαναν τον γύρο του διαδικτύου, διακρίνονται τα μέλη του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού, που παρέλαβαν το ζευγάρι, μέσα στις ειδικές στολές τους, οι οποίες θυμίζουν έντονα εκείνες των αστροναυτών!
Σε άλλες φωτογραφίες απεικονίζονται δύο άνδρες του ΕΚΑΒ να σπρώχνουν τις ειδικές αποστειρωμένες κάψουλες μεταφοράς και απομόνωσης EpiShuttle, μέσα στις οποίες τοποθετήθηκαν ο 29χρονος και η σύντροφός του, για να τις μεταφέρουν στο εσωτερικό του C-130. Να σημειωθεί ότι το Σάββατο, μαζί με τους δύο τουρίστες, έγινε και διακομιδή επείγοντος καρδιολογικού περιστατικού, που είχε κριθεί απαραίτητο να διακομιστεί σε εξειδικευμένο νοσοκομείο της Αθήνας.
καραντίνα στο Βέλγιο, επέστρεψαν οι μάσκες στη Νέα Υόρκη
Το Βέλγιο έγινε η πρώτη χώρα στον κόσμο που επιβάλλει αναγκαστική καραντίνα για την ευλογιά των πιθήκων, την ώρα που οι μάσκες επέστρεφαν στη Νέα Υόρκη ειδικά για την ασθένεια και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας προειδοποιούσε για αύξηση των κρουσμάτων διεθνώς.
Σχεδόν αμέσως μετά τον εντοπισμό την Παρασκευή του πρώτου κρούσματος σε φεστιβάλ φετιχιστών στην Αμβέρσα και την επιβεβαίωση άλλων δύο ανθρώπων με ευλογιά των πιθήκων, οι υγειονομικές Αρχές του Βελγίου ανακοίνωσαν υποχρεωτική καραντίνα. Οσοι βρίσκονται θετικοί στην ευλογιά των πιθήκων πρέπει να μείνουν σε αυστηρή απομόνωση για 21 ημέρες, προτού μπορέσουν να κυκλοφορήσουν ξανά.
Την ίδια ώρα, σύμφωνα με την «Daily Mail» τα επιβεβαιωμένα κρούσματα στην Ευρώπη ξεπερνούσαν τα 100, ενώ οι υγειονομικές Αρχές της Βρετανίας προέβλεπαν «σημαντική αύξηση» στα εγχώρια περιστατικά και επιβεβαίωναν ότι ένα παιδί βρίσκεται σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας εξαιτίας της ασθένειας. Στην Ισπανία, όπου τα περιστατικά ξεπέρασαν τα 50, οι ειδικοί ερευνούν ως «πηγή υπερμετάδοσης» μια σάουνα στη Μαδρίτη.
Πρόβλεψη για «σημαντική αύξηση» των κρουσμάτων, αλλά σε παγκόσμιο επίπεδο, έκανε και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, την ώρα που τουλάχιστον 14 χώρες επιβεβαίωναν την παρουσία της ευλογιάς των πιθήκων στο έδαφός τους. Αξιοσημείωτο είναι ότι μετά την επιβεβαίωση του πρώτου κρούσματος στη Νέα Υόρκη οι τοπικές υγειονομικές Αρχές ζήτησαν από τους κατοίκους να φορούν μάσκες σε κλειστούς χώρους «για να προστατευτούν ταυτόχρονα από την ευλογιά των πιθήκων, τον Covid-19 και τη γρίπη».
Τέλος, εντύπωση προκαλεί η αποκάλυψη του βρετανικού Τύπου ότι επιστήμονες είχαν προειδοποιήσει για την επικινδυνότητα της ευλογιάς των πιθήκων πριν από τρία χρόνια.
«Είναι μεταδοτικό νόσημα, αλλά δεν χρειάζεται πανικός»
Τον κώδωνα του κινδύνου έκρουσε ο ομότιμος καθηγητής Κοινωνικής και Προληπτικής Ιατρικής του Πανεπιστημίου Αθηνών Γιάννης Τούντας με αφορμή την επανεμφάνιση του ιού της ευλογιάς των πιθήκων. Συνέστησε, μάλιστα, την άμεση λήψη μέτρων, όπως η διατήρηση της χρήσης μάσκας σε εσωτερικούς χώρους!
Όπως είπε αρχικά ο κ. Τούντας, στο άμεσο μέλλον αναμένεται να έχουμε πολύ περισσότερα κρούσματα της μεταδοτικής ασθένειας. «Επιπλέον, σε αυτήν την ασθένεια έχουμε πολλούς ασυμπτωματικούς ασθενείς. Αυτό σημαίνει πως ο αριθμός των κρουσμάτων είναι πολύ μεγαλύτερος από τον αριθμό των διαγνωσμένων ή των ύποπτων περιπτώσεων» εξήγησε ο ομότιμος καθηγητής Κοινωνικής και Προληπτικής Ιατρικής του Πανεπιστημίου Αθηνών.
Παράλληλα, τόνισε πως θα πρέπει να επανεξεταστεί το θέμα της διατήρησης της μάσκας, τουλάχιστον σε εσωτερικούς χώρους, λόγω και της νέας απειλής.
«Μπορεί να είναι ήπια τα συμπτώματα της ευλογιάς των πιθήκων, αλλά δεν ξέρουμε ακόμη τι μας επιφυλάσσει το άμεσο μέλλον» πρόσθεσε ο κ. Τούντας, εξηγώντας, ωστόσο, ότι η ευλογιά των πιθήκων είναι σαφώς λιγότερο μεταδοτική από τον κορονοϊό, καθώς απαιτεί πολύ στενή επαφή. Πιο καθησυχαστική εμφανίστηκε η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ Ματίνα Παγώνη, η οποία συνέστησε την αποφυγή πανικού: «Είναι μεταδοτικό νόσημα, αλλά δεν χρειάζεται πανικός. Η ευλογιά των πιθήκων μεταδίδεται από την αναπνευστική οδό, από τον αέρα με τα σταγονίδια, μεταδίδεται και μέσω της επαφής με μολυσμένες επιφάνειες» εξήγησε, συμπληρώνοντας ότι δεν υπάρχει ειδική θεραπεία για τη συγκεκριμένη νόσο:
«Οι ασθενείς είχαν 3-4 εβδομάδες τα συμπτώματα, τα οποία είναι σε αποδρομή και σιγά σιγά φθίνουν. Υπάρχει εμβόλιο που γίνεται σε πληθυσμό χωρών της Αφρικής, δεν έχει χρειαστεί να γίνει παρά μόνο σε δύο από όλους τους ασθενείς ανά τον πλανήτη». Τέλος, εκτίμησε ότι «προς το παρόν η ευλογιά των πιθήκων είναι διαχειρισίμη, δεν θα πάρει τη μορφή της πανδημίας».
Ο καθηγητής Πνευμονολογίας Θεόδωρος Βασιλακόπουλος επισήμανε πως ο ιός δεν είναι μεταλλαγμένος και ότι υπάρχουν έτοιμα εμβόλια για την αντιμετώπισή του. «Οι έχοντες εμβολιαστεί για την ευλογιά, και όχι την ανεμοβλογιά, είναι σε αρκετό ποσοστό προστατευμένοι και από τη συγκεκριμένη ευλογιά των πιθήκων» διευκρίνισε.