Μεγάλη προσοχή συστήνουν οι ειδικοί στη μοβ μέδουσα, η οποία θεωρείται το πιο επικίνδυνο είδος στη Μεσόγειο, καθώς αναμένεται να κάνει και φέτος έντονη την παρουσία της στις ελληνικές θάλασσες.
Σύμφωνα με το Ελληνικό Παρατηρητήριο Βιοποικιλότητας, το τσίμπημά της είναι ιδιαίτερα επώδυνο, ειδικά στα πιο ευαίσθητα άτομα, λόγω της νευροτοξίνης που περιέχει.
Τα πιθανά συμπτώματα μετά το τσίμπημα είναι πόνος σαν κάψιμο, έντονο κοκκίνισμα του δέρματος, σε μερικές περιπτώσεις εμφάνιση σε μέρος του δέρματος του αποτυπώματος της μέδουσας, ναυτία, χαμηλή πίεση, ταχυκαρδία, κεφαλαλγία, εμετός, διάρροια, σπασμός των βρόγχων, δύσπνοια. Η μεταφορά στο νοσοκομείο είναι επιβεβλημένη, σε περίπτωση εμφάνισης για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα συμπτωμάτων όπως υπόταση, βρόγχος φωνής, εισπνευστικός συριγμός, εμετός, γενικευμένο αγγειοοίδημα – εκτεταμένο κνιδωτικό εξάνθημα, διαταραχές επιπέδου επικοινωνίας και συνείδησης.
Σε περίπτωση τσιμπήματος από τη μοβ μέδουσα πλένουμε προσεκτικά την περιοχή με θαλασσινό νερό, χωρίς να τρίβουμε. Αν είναι διαθέσιμο, εφαρμόζουμε ένα μείγμα θαλασσινού νερού και μαγειρικής σόδας (σε αναλογία 1:1) για δύο λεπτά. Χρησιμοποιούμε μια πλαστική τραπεζική κάρτα ή κάτι παρόμοιο για να αφαιρέσουμε το μείγμα της μαγειρικής σόδας και οποιαδήποτε τυχόν υπολείμματα από το δέρμα. Εφαρμόζουμε πάγο στο τσίμπημα για 5-15 λεπτά. Αν ο πόνος επιμένει, συμβουλευόμαστε έναν γιατρό ή φαρμακοποιό.