Οποιος έχει καεί από τον χυλό φυσάει και το γιαούρτι, λέει η λαϊκή ρήση, η οποία καταδεικνύει στον απόλυτο βαθμό τη λογική με την οποία η κυβέρνηση και οι αρμόδιες υπηρεσίες υγείας διαχειρίζονται την εμφάνιση της ευλογιάς των πιθήκων! Στη χώρα μας έως αυτή την ώρα δεν έχει εντοπιστεί κρούσμα της νέας νόσου, ωστόσο είναι πυρετώδεις οι διαδικασίες για την αντιμετώπισή της και την προστασία του πληθυσμού.
Με χθεσινή της απόφαση η Επιτροπή Εμβολιασμών άναψε το πράσινο φως για τον εμβολιασμό κατά της νέας νόσου όσων αποτελούν στενές επαφές ατόμου που νοσεί από αυτήν, των υγειονομικών που θα διαχειριστούν πιθανό κρούσμα, αλλά και των επαγγελματιών υγείας που εργάζονται στα εργαστήρια ανάλυσης των σχετικών δειγμάτων.
Με βάση την εισήγηση της επιτροπής, η χώρα μας θα υποβάλει αίτημα στον Κοινό Ευρωπαϊκό Οργανισμό Ετοιμότητας για την προμήθεια εμβολίων έναντι της ευλογιάς, ανάλογα με τις εκτιμώμενες ανάγκες. Η προμήθειά τους θα γίνει κεντρικά, όπως έγινε η διαδικασία προμήθειας των εμβολίων κατά του κορονοϊού.
Την είδηση πως ο εμβολιασμός δεν θα αφορά τον συνολικό πληθυσμό είχε προαναγγείλει λίγες ώρες νωρίτερα ο επίκουρος καθηγητής Γκίκας Μαγιορκίνης, ο οποίος ακόμη μία φορά εμφανίστηκε καθησυχαστικός, ξεκαθαρίζοντας πως η συγκεκριμένη νόσος δεν θα απασχολήσει τον ευρύτερο πληθυσμό, όπως συνέβη με τον κορονοϊό.
Και ενώ η συζήτηση για τα εμβόλια κατά της νέας νόσου έχει ανοίξει, η καθηγήτρια Επιδημιολογίας του ΕΚΠΑ Αθηνά Λινού έριξε… βόμβα, καλώντας την κυβέρνηση να σπάσει την κοινή ευρωπαϊκή γραμμή και να προμηθευτεί άμεσα εμβόλια από τις ΗΠΑ! Η ίδια ξεκαθάρισε πως τα συγκεκριμένα εμβόλια μπορεί να μην προσφέρουν απόλυτη ανοσία, αλλά φαίνεται πως προστατεύουν.
Από την άλλη πλευρά, ο πρύτανης του ΕΚΠΑ Θάνος Δημόπουλος εμφανίστηκε λιγότερο αισιόδοξος ως προς την ανοσία που μπορεί να έχουν τα εμβόλια, λέγοντας πως «δεν έχουμε σαφή δεδομένα πώς επιδρά το εμβόλιο αυτό στην περίπτωση της ευλογιάς των πιθήκων, καθώς το εμβόλιο της ευλογιάς ήταν ζωντανός ιός».
Μάλιστα, ο πρύτανης φάνηκε να μην αποκλείει και τη χρήση της μάσκας ως μέτρο προστασίας κατά της συγκεκριμένης νόσου, καθώς, σύμφωνα με τον κ. Δημόπουλο, μεταδίδεται και μέσα από τα σταγονίδια. Ο τρόπος με τον οποίο μεταδίδεται η λοίμωξη βρίσκεται αυτή τη στιγμή στο επίκεντρο του επιστημονικού ενδιαφέροντος, ενώ την ίδια ώρα οι υγειονομικές Αρχές αναζητούν τα αίτια για το ξέσπασμά της.
Τα έως τώρα στοιχεία δείχνουν πως η ευλογιά των πιθήκων δεν μεταδίδεται στην πρώιμη φάση, αλλά αφού κάποιος εκδηλώσει συμπτώματα και μόνο με τη στενή και παρατεταμένη σωματική επαφή, με επαφή με τα εξανθήματα και μέσω σωματικών υγρών, καθώς και μέσω των κλινοσκεπασμάτων.