Μια μικρή δόση επί 5-10 χρόνια μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης τριών μορφών της ασθένειας
Η μεγαλύτερη έρευνα που έχει γίνει ποτέ για την ασπιρίνη ολοκληρώθηκε, τα αποτελέσματά της δημοσιοποιήθηκαν και αποδεικνύουν την αντικαρκινική δράση της όταν λαμβάνεται σταθερά και για μεγάλο χρονικό διάστημα. Συγκεκριμένα, η καθημερινή λήψη μιας μικρής δόσης ασπιρίνης μπορεί να μειώσει σημαντικά τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του στομάχου, του οισοφάγου ή του παχέος εντέρου ή τον θάνατο λόγω της ασθένειας.
Στη νέα μελέτη ο καθηγητής Τζακ Κιούζικ, επικεφαλής του κέντρου πρόληψης καρκίνου του Πανεπιστημίου Queen Mary στο Λονδίνο, και οι συνεργάτες του ανέλυσαν όλα τα υπάρχοντα στοιχεία από έρευνες και κλινικές δοκιμές που είχαν γίνει στο παρελθόν και κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η λήψη μιας μικρής δόσης ασπιρίνης (75 με 100 mg) επί 5-10 χρόνια μπορεί να μειώσει κατά περίπου 35% τα κρούσματα καρκίνου του παχέος εντέρου και τους θανάτους από αυτήν τη μορφή καρκίνου κατά 40%, ιδίως στις ηλικίες 50-65 ετών. Τα ποσοστά καρκίνου του στομάχου και του οισοφάγου μειώθηκαν κατά 30% και οι θάνατοι από αυτές τις μορφές καρκίνου κατά 50% και 35% αντίστοιχα.
Οφέλη δεν εντοπίστηκαν για τα πρώτα τρία χρόνια λήψης ασπιρίνης και τα ποσοστά θανάτων μειώθηκαν μόνο ύστερα από πέντε χρόνια, έγραψαν οι επιστήμονες υπό τον Κιούζικ στην επιθεώρηση «Annals of Oncology».
Ταυτόχρονα όμως οι ερευνητές προειδοποιούν ότι η μακροχρόνια λήψη ασπιρίνης αυξάνει τον κίνδυνο αιμορραγίας στομάχου: μεταξύ των 60χρονων που λαμβάνουν καθημερινά επί 10 χρόνια ασπιρίνη ο κίνδυνος αιμορραγίας από το ανώτερο πεπτικό σύστημα αυξάνεται από 2,2% σε 3,6% κι αυτό μπορεί να αποβεί απειλητικό για τη ζωή σε μία μικρή ομάδα ανθρώπων.