Σάββατο, 10 Μαΐου, 2025

«Μαύρο» Star σε Κοκλώνη

Θα γυριστούν... οι νέοι «Μαύροι πίνακες»; Η μιντιακή αγορά...

Η Χόλι Μάντισον περιέγραψε σε podcast όσα «τραβούσε» στη βίλα του «Playboy»

Το πιο αηδιαστικό πράγμα που έκανε στο κρεβάτι με...

Το συγγραφικό «περιβόλι» του Κρομμύδα

Ο πολυγραφότατος Κώστας Κρομμύδας επέστρεψε δυναμικά στις προθήκες των...

Οι εκπομπές που ρίχνουν οριστικά αυλαία μέχρι το τέλος Ιουνίου

Δύο μήνες έμειναν ουσιαστικά πριν από τη λήξη της...

Το γιαούρτι εχθρός και του διαβήτη

Νέοι δρόμοι ανοίγονται για την πρόληψη της νόσου

Μπορεί τα κορεσμένα λιπαρά να βλάπτουν την υγεία, φαίνεται όμως ότι ένας τύπος τους ωφελεί τον οργανισμό, αφού σύμφωνα με νέα μελέτη, καταπολεμούν τον διαβήτη!

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Κέμπριτζ ανακάλυψαν ότι τα κορεσμένα λιπαρά που υπάρχουν στο γιαούρτι και σε κάποια άλλα γαλακτοκομικά καταστέλλουν τα συμπτώματα του διαβήτη τύπου 2.

Σύμφωνα με την επιστημονική έκθεση, τα αποτελέσματα της μελέτης παρέχουν σημαντικά στοιχεία που δείχνουν ότι τα κορεσμένα λιπαρά δεν είναι όλα ίδια. Γι’ αυτό οι επιστήμονες θέλησαν να διαπιστώσουν πώς διαμορφώνονται τα επίπεδά τους στο αίμα ανάλογα με τις τροφές που καταναλώνονται.

Τα κορεσμένα λιπαρά υπάρχουν κυρίως στα τρόφιμα που έχουν μεγάλη περιεκτικότητα ζωικών λιπαρών, όπως το βούτυρο, κάποια τυριά, το κόκκινο κρέας και οτιδήποτε τηγανητό, ενώ ο τύπος τους εξαρτάται από τις αλυσίδες των ανεξάρτητων μορίων λίπους που υπάρχουν στη δομή τους. Ετσι, όταν έχουν ζυγό αριθμό τα λιπαρά αυξάνουν τον κίνδυνο προσβολής από την εν λόγω ασθένεια, ενώ όταν ο αριθμός τους είναι μονός η δράση τους είναι προστατευτική.

Στη μελέτη συμμετείχαν περισσότερα από 340.000 άτομα από οκτώ χώρες της Ευρώπης, εκ των οποίων τα 12.403 είχαν προσβληθεί από διαβήτη τύπου 2. Οι επιστήμονες μελέτησαν τον τρόπο με τον οποίο η ασθένεια είχε εμφανιστεί στον οργανισμό των ατόμων αυτών και διαπίστωσαν ότι τα επίπεδα των κορεσμένων λιπαρών οξέων που υπήρχαν στο αίμα τους δεν είχαν σε όλους άμεση σχέση με τη διατροφή που ακολουθούσαν. Αιτία γι’ αυτό ήταν ακριβώς ότι η διαφορά τους έγκειται στα μόρια των ατόμων άνθρακα που περιέχουν τα κορεσμένα λίπη. Ετσι εκείνοι που απέφευγαν τις παραπάνω τροφές αλλά και το αλκοόλ απέφυγαν και την ασθένεια.

Σύμφωνα με την επικεφαλής της επιστημονικής ομάδας, δρα Nita Farouhi, η μελέτη αυτή ανοίγει νέους δρόμους για τις έρευνες και την πρόληψη του διαβήτη. Η επιστημονική έκθεση δημοσιεύεται στην επιθεώρηση «The Lancet Diabetes and Epidemiology».

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Γνωστός τραγουδιστής βίαζε καμαριέρες με συνεργό τη σύζυγό του

Η αγωγή, με την οποία οι γυναίκες διεκδικούν από τον τραγουδιστή αποζημίωση πάνω από 44.000.000 ευρώ,

«Τσακώσαμε» τον Λευτέρη Πανταζή με την εντυπωσιακή, 30χρονη σύντροφό του

«Φωτιά» έβαλε στα media ο Λευτέρης Πανταζής μετά την...

Ιζαμπέλα Κογεβίνα: Στα δικαστήρια με τον πρώην άντρα της για τα παιδιά τους

Η Ιζαμπέλα Κογεβίνα βρίσκεται στα δικαστήρια με τον πρώην...

«Arrivederci» από Βουλγαράκη σε Λιάγκα για χάρη του έρωτα

Ετοιμη να πει «Arrivederci» όχι μόνο στον Γιώργο Λιάγκα...

Πώς πρώην υπουργός έπιασε τον Μάη με σύζυγο και ερωμένη

Μια ιδιαίτερη Πρωτομαγιά αποφάσισε να κάνει ο αμετανόητος πρώην...
spot_img