Άλλο και τούτο μετά την ευλογιά των πιθήκων
Δεν έφτανε η εξάπλωση της ευλογιάς των πιθήκων, που προκάλεσε συναγερμό σε ολόκληρο τον πλανήτη, αμέσως μετά την -σε εξέλιξη- πανδημία του Covid-19, νέα ανησυχία στους ειδικούς προκαλεί σούπερ βακτήριο των γουρουνιών, το οποίο μεταλλάχθηκε. Έτσι, όχι μόνο έχει ανθεκτικότητα στα αντιβιοτικά, αλλά διαπιστώθηκε ότι μπορεί να μεταπηδήσει στους ανθρώπους και να τους μολύνει.
Ο ερευνητής Semeh Bejaouiui του Copenhagen University στη Δανία αποκάλυψε στην ιστοσελίδα της Αυστραλίας news.com.au ότι πρόκειται για ένα νέο στέλεχος του σούπερ βακτηριδίου «κλωστηρίδιο» (clostridioides). Διαπιστώθηκε ότι το μεταλλαγμένο αυτό στέλεχος απέκτησε την ικανότητα να «πηδάει» από είδος σε είδος, διατηρώντας την ικανότητά του να ξεφεύγει από τη δράση των αντιβιοτικών.
Το συγκεκριμένο σούπερ βακτήριο μεταδίδεται στους πληθυσμούς των γουρουνιών στις εγκαταστάσεις μαζικής εκτροφής τους. Στις εγκαταστάσεις αυτές ένα βακτήριο όπως το κλωστηρίδιο έχει την ευκαιρία να μολύνει ταυτόχρονα πάρα πολλά γουρούνια, τα οποία βρίσκονται πολύ κοντά το ένα στο άλλο και, κατά συνέπεια, μεταλλάσσεται πολύ, πολλές φορές. Επίσης, στις εγκαταστάσεις μαζικής εκτροφής οι εργαζόμενοι έρχονται συνεχώς σε επαφή με πάρα πολλά γουρούνια. Αυτό σημαίνει ότι είναι πολύ πιο εύκολο να μολυνθούν από τα γουρούνια, αν το βακτήριο μεταλλαχθεί και αποκτήσει την ικανότητα να μεταπηδάει από το ένα είδος στο άλλο. Η κατάσταση γίνεται ακόμη πιο δύσκολη, καθώς στην προσπάθειά τους να σώσουν τα γουρούνια τους που μολύνονται από διάφορα βακτήρια πολλοί εκτροφείς τούς δίνουν με το παραμικρό αντιβιοτικά, κάνοντας τα βακτήρια, όπως συνέβη με τα κλωστηρίδια, ακόμη πιο ανθεκτικά στα αντιβιοτικά.
Τη σημασία της ανακάλυψης ότι κάποια μεταλλαγμένα στελέχη των κλωστηριδίων απέκτησαν την ικανότητα να περάσουν από τα γουρούνια στους ανθρώπους εξήγησε στην ιστοσελίδα ο Bejaouiui. «Αυτή η ανησυχητική ανακάλυψη δείχνει ότι η ανθεκτικότητα στα αντιβιοτικά μπορεί να μεταδοθεί πιο ευρέως από ό,τι νομίζαμε μέχρι τώρα, καθώς επιβεβαιώνει ότι μπορεί να περάσει από τα ζώα της φάρμας στους ανθρώπους» τόνισε ο ερευνητής.