Και ξαφνικά στη ζωή μας μπήκε από χθες μια νέα μετάλλαξη του κορονοϊού! Το όνομα αυτής «Κένταυρος», με χώρα προέλευσης την Ινδία, όπως δείχνουν τα πρώτα στοιχεία. Η νέα παραλλαγή φαίνεται πως έχει κυριαρχήσει στη χώρα της ανατολικής Ασίας, ενώ κρούσματα έχουν εντοπιστεί και στο Ηνωμένο Βασίλειο, στον Καναδά, στη Γερμανία, στην Αυστραλία και στις ΗΠΑ.
Στις 7 Ιουλίου το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων (ECDC) κατέγραψε τον Κένταυρο ως «παραλλαγή υπό παρακολούθηση», ένδειξη ότι θα μπορούσε να είναι πιο μεταδοτική ή να συνδέεται με πιο σοβαρές ασθένειες, ωστόσο τα στοιχεία είναι προς το παρόν φτωχά και δεν έχουν αξιολογηθεί.
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας παρακολουθεί, επίσης, στενά τη νέα παραλλαγή, παρότι η κορυφαία του επιστήμονας, δρ Soumya Swaminathan δήλωσε πως δεν υπάρχουν ακόμη αρκετά δείγματα ώστε να κρίνουν τη σοβαρότητά του. Εκτός από τη ραγδαία ανάπτυξή της και την ευρεία γεωγραφική μετάδοσή της, οι ιολόγοι έχουν τεθεί σε συναγερμό εξαιτίας του μεγάλου αριθμού των επιπλέον μεταλλάξεων της BA.2.75 σε σχέση με τη BA.2, από την οποία πιθανώς εξελίχθηκε.
Αναφορικά με τη νέα παραλλαγή του κορονοϊού, οι Έλληνες επιστήμονες φαίνεται πως κρατούν στάση αναμονής. Ο καθηγητής Πνευμονολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας Κώστας Γουργουλιάνης εμφανίστηκε καθησυχαστικός.
«Συνήθως οι μεταλλάξεις που είναι ιδιαίτερα μεταδοτικές δεν συνδυάζονται με πολλούς θανάτους. Φυσικά, είμαστε επιφυλακτικοί ως προς τη νόσηση και κατά πόσο επηρεάζει το αναπνευστικό σύστημα. Ωστόσο, η εμπειρία που έχουμε είναι ότι οι μεταδοτικές ασθένειες εξαπλώνονται σχετικά γρήγορα παντού και η μία λοίμωξη αντικαθιστά την άλλη» δήλωσε.
Από την πλευρά του, το μέλος της επιτροπής των ειδικών Γκίκας Μαγιορκίνης εξήγησε ότι ακόμη δεν φαίνεται να υπάρχει κάποια έξαρση, τονίζοντας, ωστόσο, ότι οι επιστήμονες παρακολουθούν την εξάπλωσή της.
«Δεν είναι η πρώτη φορά που ακούμε παραλλαγές να διασπείρονται και να μη δημιουργούν κάποια συγκεκριμένη έξαρση, άρα, λοιπόν, προς το παρόν απλά παρακολουθούμε την εξάπλωσή της» τόνισε ο κ. Μαγιορκίνης.
Στο ίδιο συμπέρασμα κατέληξε και ο καθηγητής Πνευμονολογίας του ΕΚΠΑ Θεόδωρος Βασιλακόπουλος, ο οποίος διευκρίνισε ότι ακόμα δεν γνωρίζουμε αν ο Κένταυρος προκαλεί πιο βαριά νόσο και εκτίμησε ότι το πιθανότερο είναι να μη συμβαίνει αυτό.
Αξίζει να σημειωθεί πως χθες ο Σωτήρης Τσιόδρας δήλωσε στο πλαίσιο της ειδικής επιτροπής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ότι η πανδημία ήρθε για να μείνει και πως η παγκόσμια κοινότητα χρειάζεται άμεσα τα εμβόλια νέας γενιάς.